SG.hu

Kína meg­akadályozta, hogy az Intel megvegyen egy félvezető­gyártó céget

Az Intel bejelentette a Tower Semiconductorral kötött 5,4 milliárd dolláros felvásárlás felmondását, amely közelebb vitte volna ahhoz a "céljához, hogy az évtized végére a világ második legnagyobb félvezető-bérgyártójává váljon".

Tegnap lejárt az üzlet befejezésének határideje, miután a technológiai cégek nem tudták időben megszerezni a hatósági jóváhagyást Kínában - áll az Intel sajtóközleményében. Az Intel és a Tower 2022 februárjában állapodott meg az üzletről. Az e heti elvetése várható volt, mivel a kínai hatóságok hónapok óta csak húzták az időt. A felvásárlást békés úton szüntették meg, az Intel 353 millió dolláros felbontási díjat fizet ezért a Towernek. "A Tower iránti tiszteletünk csak nőtt a folyamat során, és a jövőben is keressük a közös együttműködés lehetőségeit" - mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója.

Az Intel számára ez a kudarc véget vetett annak a tervnek, hogy a félvezetőipar gyorsan növekvő részén terjeszkedjen, kihasználva a Tower szakértelmét az olyan régebbi chipek gyártásában, amelyeket még mindig használnak például az elektromos járművekben. Az összeolvadással az Intel megszerezte volna a Tower üzemeit és ügyfeleit, ami az Intelnek nagy előnyt jelenthetett volna a domináns Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ellenében.

A TSMC-től mint chipszállítótól való függőség csökkentése világszerte prioritássá vált a hazai chipellátás növelésére törekvő kormányok számára, nem csak a logisztikai láncok megszakadása miatt a pandémia során, hanem mert tavaly Mark Liu, a TSMC elnöke is arra figyelmeztetett, hogy a fokozódó feszültségek miatt Kína megszállhatja Tajvant, és a világ legfejlettebb chipgyárát "működésképtelenné teheti".

Az USA megpróbálja rávenni a TSMC-t, hogy az chipgyárakat nyisson Arizonában, de ezek az erőfeszítések késlekednek, mivel a TSMC állítása szerint az USA-ban nincs elegendő szakképzett munkaerő. Az amerikai állami finanszírozásra ráugrottak más chipgyártók is, mint például az Intel, és ezek egyre fontosabbá válnak az Egyesült Államok számára, mivel stabilizálni tudják a chipipart. "Az Intel elkötelezett a végponttól végpontig tartó vezető szerep, az innováció és a gyártás visszaállítása mellett itt az Egyesült Államokban" - mondta Gelsinger.

Az Intel számára 2022-ben létfontosságú volt a nyereségesség helyreállítása, és az új chippiacokon való terjeszkedést a Towerrel kötött üzlettel próbálták biztosítani. Most az Intel Tower fúzióval kapcsolatos álmai szertefoszlottak, főként az amerikai-kínai feszültségek fokozódása miatt. A chiptechnológiáért folytatott gazdasági háború a világ két szuperhatalma közötti ellenségeskedés egyik fő forrásává vált. Ez a feszültség egyre inkább arra ösztönzi Kínát, hogy blokkolja az USA számára előnyös félvezető-üzleteket és megnehezítse az olyan vállalatok számára, mint az Intel, hogy hatósági jóváhagyást szerezzenek Kínában.

Stuart Pann, az Intel Foundry Services vezető alelnöke és vezérigazgatója a sajtóközleményben elmondta, hogy az Intel továbbra is nagyra törő növekedési céljaiért dolgozik. "2021-es indulása óta az Intel Foundry Services egyre nagyobb teret nyert az ügyfelek és a partnerek körében, és jelentős előrelépéseket tettünk azon célunk felé, hogy az évtized végére a második legnagyobb globális bérgyártóvá váljunk" - mondta Pann. "A világ első nyílt rendszerű üzemeként differenciált ügyfélérték-ajánlatot építünk ki, amelynek technológiai portfóliója és gyártási szakértelme a hagyományos ostyagyártáson túlmutató, a csomagolást, a chiplet-szabványokat és a szoftvereket is magában foglaló technológiai portfólióval és gyártási szakértelemmel rendelkezik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Az USA elkezdte blokkolni a kinai cegeket a nyugati cegek felvasarlasatol, sot mar a technologia beszerzesetol is. Kina a kolcsonosseg elve szerint elkezdte blokkolni a nyugati cegeket a kinai erdekeltsegek felvasarlasatol, sot most mar a kinai erdekeltsegu nyersanyagok beszerzesetol is.

    Jelen esetben a kinai vezetes az amerikai lepesekre tesz csak valaszokat, aminek az oka az, hogy a nyugati nagytokesek nem akarjak atengedni a globalis gazdasagi vezeto szerepuket a kinai allamnak. A tenyleges gazdasagi harc a globalis nagytoke es a kinai allami nagytoke kozott van, az USA-t es foleg az EU-t csak a globalistak hasznaljak mint proxy-t a kinai allamkapitalista nagytoke elleni kuzdelmukben. Ha tisztan csak a ket gazdasagi modell kuzdene egymassal, akkor az az allamkapitalistak gyozelmevel jarna, mivel az allamkapitalizmus nagyobb tokekoncentraciot es jobban iranyitott, igy hatekonyabb gazdasagot tesz lehetove, mint a vadkapitalista versenyre alapulo klasszikus globalizmus.

    Az igazi gond az, hogy ez a kuzdelem kezd a gazdasagi terluletrol a katonaira attevodni, ami a Fold teljes lakossaganak rossz. Persze ertheto, hogy ha tisztan gazdasagi modszerekkel nem lehet Kinat integralni a globalista nagytoke iranyitasa ala, akkor csak a katonai megoldas marad. Ez erthetoen a kinai vezetesnek nem tetszik. Az oroszok is hasonlo problemaval szembesultek, bar ott a kovetkezo vezetovaltasnal van lehetoseg egy nyugati babkormany letrejottere, ezaltal Oroszorszag haboru nelkuli integraciojara a globalis oligarchiaba.

    ps: Hasonlo folyamat zajlik Magyarorszag eseten is, csak kisebb tetekkel. Az allamkapitalista magyar vezetes all szembe a globalista tokes csoportokkal, viszont itt az EU foderalizacioja jelentheti a megoldast. Ahogy az USA valtott a konfoderalista fuggetlen allamok kozossege rendszerrol a jelenlegi centralizalt foderalis modellre, ugy az EU is eppen atall a jelenlegi konfoderaciorol a valodi foderalis uniora. Ahogy a szovjet unio eseten, ugy az amerikai unio eseten is csak katonai eroszakkal lehetett minden allamot beterelni egy kormanyzat ala, ugy europaban is szukseg lehet a lazado tagallamok (Lengyelorszag es Magyarorszag) elleni katonai fellepesere, ha a sajat lakossaguk nem hajlando onkent csatlakozni a foderalis EU-hoz (4. europai birodalomhoz vagy mas neven Europai Egyesult Allamokhoz).
  • ENVE #3
    Milyet?Amilyet csak tudott. Te valami barlangban éltél?
  • gosub #3
    Milyen technológiát lopott el?
    Gazdasága elzárása? Minden valmit magára adó cég oda vitte ki a gyártását az elmúlt 30-40 évben. Önként és dalolva. Nagyjából megszűnt az európai és amcsi könnyűipar. Olasz, francia luxusmárkák ott gyártják és adják el termékeiket.
  • Sequoyah #2
    A "nemzeti erdek" egy propaganda bullshit hogy egymas ellen hergeljek az embereket. El akarjak hitetni veled, hogy csak azert mert kepzeletbeli vonalat huztak kozed es a szomszedod koze, akkor ti mar masok vagytok, es a szomszeedod kevesebbet erdemel...

    A legnagyobb jolet, legtobb innovacio, es legerosebb gazdasag mindig ott van, ahol elmosodnak a hatarok, es szabad kereskedelem van.

    Es pont kina volt az aki felrugta ezt a status quot a nyugati technologia es tudas ellopasaval, es gazdasaga elzarasaval.
  • end3 #1
    Nagyon helyesen, a nemzeti érdekeinek megfelelően. (Követendő út más nemzetek számára is.)