SG.hu

A TSMC uralja az MI-chipek gyártását

A tervezést ugyan az Nvidia és az AMD végzi és a hasznot is ők fölözik le, de a tajvaniak nélkül semmilyen forradalomról nem beszélhetnénk.

Miközben mindenki az Nvidiát - amelynek piaci kapitalizációja nemrég átlépte az 1 billió dollárt - dicséri a folyamatban lévő mesterséges intelligencia és nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) megatrendek miatt, van egy másik vállalat, amely nemcsak erősen profitál az említett felfutásból, hanem gyakorlatilag egyedüliként véghezviszi az MI processzorok legyártását. Ez a vállalat a TSMC, csak ők képesek a valaha épített legösszetettebb processzorokat elkészíteni. Az Nvidia A100 és H100 (valamint a kínai piacra szánt A800 és H800 származékai), az MI és HPC munkaterhelésekhez használt legnépszerűbb számítási GPU-k mindegyike a TSMC-nél készül, akárcsak az AMD EPYC CPU-k és Instinct GPU-k. Az MI és HPC feltörekvő csillagai, mint például a Tenstorrent, és az olyan egzotikus dolgok, mint a Cerebras ostyaméretű processzorok fejlesztői is a TSMC-t választották termékeikhez.

Bár a TSMC nem hozza nyilvánosságra, hogy mennyit keres a CPU-k, GPU-k, valamint az MI, adatközpontok, HPC és szerverek számára készült speciális processzorok vagy SoC-k eladásából, ezek a termékek nagyméretűek, így a TSMC valószínűleg több tízmilliárdot söpör be azzal, hogy ezeket ügyfelei számára legyártja. Az Nvidia GH100 számítási GPU-ja például 814 mm2-es lapkamérettel rendelkezik, míg az AMD EPYC "Genoa" 12 Zen 4 alapú CCD chipletet használ - mindegyik körülbelül 72 mm2-es, így 864 mm2 N5 szilíciumot használ. A TSMC meglehetősen részletes bevételi felosztást ad meg, amely egyértelműen megkülönbözteti az autóipar, az IoT, az okostelefonok és a nagy teljesítményű számítástechnika területeit, de nem elég részletes ahhoz, hogy különbséget tegyen az MI, a HPC, az ügyfél-PC-k, a szerverek és a játékkonzolok számára készült chipek között. A TSMC számára ezek a processzorok és SoC-k mind a HPC szegmensbe tartoznak.

A HPC-termékek a TSMC bevételének 30%-át, azaz 10,3 milliárd dollárt tettek ki 2019-ben. Ugyanebben az évben az okostelefonos SoC-k a TSMC bevételének 49%-át, azaz 17 milliárd dollárt tettek ki. Azonban a kettőnél tapasztalható tendencia ellentétes: a HPC-termékek részesedése a TSMC bevételéből egyre nő: a kategória 2020-ban 33%-ot (15 milliárd dollár), 2021-ben 37%-ot (21 milliárd dollár), 2022-ben pedig 41%-ot (31,11 milliárd dollár) tett ki. Az okostelefonos SoC-k esetében a tendencia fordított: 2022-ben a TSMC árbevételének 39%-át (29,59 milliárd dollár) tették ki. A folyamat úgy néz ki folytatódni fog, mert szinte csak a generatív MI iránti növekvő érdeklődés serkenti a félvezetők piacát. Az Nvidia egyre több A100/A30/A800 és H100/H800 GPU-t vesz, és hasonlóképpen az AMD is bővíti a TSMC-vel kötött megrendeléseket a közelgő Instinct MI300 sorozatú termékeihez, amelyek 2023 második felében kezdik meg a tömeggyártást a TSMC N5-ös osztályú node-ján.

De hiába vesz az AMD és az Nvidia adatközpont-orientált szilíciumokat hatalmas mennyiségben, még mindig az Apple a világ első számú chipgyártójának legnagyobb vásárlója, különösen most, hogy okostelefon és PC SoC-kkel is rendelkezik. 2022-ben az Apple a TSMC teljes értékesítésének mintegy 23%-át adta. Mindhárom cég, az Apple, az AMD és az Nvidia is elkötelezte magát amellett, hogy a TSMC N3 (3 nm-es osztályú) és N2 (2 nm-es osztályú) gyártási technológiáit használja a jövőbeli chipekhez.

Bár a TSMC riválisai, a Samsung Foundry és a GlobalFoundries esetében nem ismert a bevételi felosztás, de ezek a vállalatok olyan jelentősen elmaradnak a tajvani chipek bérgyártójától, hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy a TSMC nélkül nem lenne MI-forradalom. Mivel az Nvidia felelős a szállítások 90%-áért, az AMD pedig nem sokkal marad el a 10 százaléktól, a többiekre egy-két százalék juthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!