SG.hu

Biden büntetőadót vet ki a bitcoinbányák energiafogyasztására

Az amerikai kormány új adótörvénye a kriptopénzek környezeti hatásait is figyelembe veszi.

A DAME (Digital Asset Mining Energy excise tax, azaz a digitális bányászati eszközök által fogyasztott energiára kivetett jövedéki adó) azt tartalmazza, hogy 2024-től kezdve a kriptovalutákat előállító számítógépek áramszámlájára adót vet ki az amerikai kormány. Az első évben a számlájuk 10 százalékát kel befizetniük, de az adó mértéke 2025-ben 20 százalékra fog emelkedni, majd 2026-ban elérné a 30 százalékot. A Fehér Ház előrejelzése szerint az új jogszabály egy évtized alatt 3,5 milliárd dollár bevételt hoz majd.

"Jelenleg a kriptobányászati cégeknek nem kell megfizetniük a teljes költséget, amelyet másokra rónak a helyi környezetszennyezés, a magasabb energiaárak és a megnövekedett üvegházhatású gázkibocsátás éghajlatra gyakorolt hatásai formájában. A DAME-adó arra ösztönzi a cégeket, hogy kezdjék el jobban figyelembe venni a társadalomra rótt károkat" - olvasható a Fehér Ház közleményében. A kormányzat szerint az Egyesült Államokban a kriptobányászathoz felhasznált villamos energia mennyisége 2022-ben megközelítette az egész ország lakossági világításához szükséges mennyiséget.


A kriptovaluta-bányászat majdnem annyit áramot igényel, mint az összes tévé

A legenergiaigényesebb amerikai bitcoin-bányász cég, a Riot Platforms texasi Rockdale-ben található bányája körülbelül annyi áramot használ, mint 300 ezer otthon együttvéve. Az onnan mintegy egy mérföldre található Bitdeer bánya állítólag óránként 175 000 dollárt kapott azért, hogy kikapcsolja a kriptobányászati számítógépeit a 2021. februári téli vihar idején, amely napokra leállította a texasi áramhálózatot, 246 ember halálát okozta, és a Samsung félvezető üzemének nemkívánatos leállásához vezetett a globális szilíciumhiány közepette.

A kormányzat szerint az energiáért folyó verseny hozzájárul a villamosenergia-árak emelkedéséhez és az infrastruktúra megterheléséhez. Egy tanulmány szerint leginkább az alacsony jövedelmű fogyasztók érzik meg ezt. A Fehér Ház leszögezte, hogy a DAME-adó "nem csodaszer", és "csak egy példa a kormányzat azon erőfeszítései közül, amelyek célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az energiaárak csökkentése és a villamosított lehetőségekhez való hozzáférés növelése minden amerikai számára".

A demokraták sem egységesek a kérdésben: a potenciális demokrata elnökjelölt Robert F Kennedy Jr. a Twitteren ellenezte a tervet, azzal érvelve, hogy a javaslat "rossz ötlet", és a kriptók áramfelhasználását a videojátékokéhoz hasonlította, amelyeket viszont senki sem javasol betiltani. Utóbbi valójában egyre nagyobb figyelmet kap, ahogy a számítógépjátékok egyre nagyobb teret nyernek, de összességében nehéz azokat számszerűsíteni. Egy a 2019-es COVID előtt készült szakértői értékeléssel ellátott tanulmány becslése szerint az amerikai játékosok együttesen évente akár 34 terawattóra villamos energiát is felhasználnak. A Világgazdasági Fórum jelentése a Bitcoin-bányászat energiafelhasználását 2020-tól évi 62 TWh-ra taksálja.


Érdekesség, hogy Kína egykor mindkét területen, a kriptovaluta-bányászat és a számítógépjátékok terén is vezető szerepet töltött be, de Peking 2021-ben betiltotta a kriptopénzeket és a fiatalkorúak játékkal tölthető idejét is alig néhány órára korlátozták. A technológiai ipar leginkább szén-dioxid-intenzív szegmense a félvezetőgyártás, de a jelenlegi geopolitikai környezetet és a kínai-amerikai kapcsolatok állapotát tekintve e tevékenység semmiféle korlátozása nem várható, mivel az nemzetbiztonsági kockázatot jelentene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Joe Bidennek fogalma sincs nem csak a Bitcoinról, de arról sem, épen hol van.