SG.hu

Drónhadsereget épít Ukrajna

Ukrajna gyorsan bővíti a dróngyártó-kapacitását, mert a frontvonalakon egyre nagyobb az igény rájuk. A kormány enyhítette az importtörvényeket és eltörölte a drónok alkatrészeire és felszereléseire kivetett adókat.

A bővítést egy sikeres adománygyűjtő kampányból finanszírozzák: több mint 108 millió dollárt gyűjtöttek össze olyan hírességek segítségével, mint Mark Hamill, a Csillagok Háborúja Jedi lovagja. A pénzből a háborúhoz szükséges drónok vásárlása és építése mellett új pilóták képzésére is költenek. A drónpilótákat kétfős csapatokban alkalmazzák, az egyik a navigátor a másik a megfigyelő. Az oktatáson megtanulják hogyan maradjanak rejtve az erdőkben kialakított rögtönzött odúikban. Fő feladatuk a megszállók keresése és a tüzérség célpontra vezetése.


A katonák a konfliktus mindkét oldalán egyre inkább támaszkodnak a kisebb, viszonylag olcsó drónokra, amelyeket hagyományosan családi videózásra szántak. A leggyakoribb típus a DJI Mavic, amely kevesebb mint 2000 dollárba kerül. Tavaly a kínai gyártó betiltotta az Ukrajnába és Oroszországba irányuló exportot, ragaszkodva ahhoz, hogy termékei "kizárólag polgári felhasználásra" szolgálnak. A tilalom miatt Ukrajnában nehezebbé vált a drónok beszerzése, de így is több ezer darabot tudtak importálni. De ez sem elég, mert ezeket az apróságokat nagyon gyakran lövik le vagy zavarják meg az elektronikus fegyverek.

Az adománygyűjtés tavaly júliusban kezdődött, a közösség segítségével 3300 drónt építettek vagy vásároltak, 400 ember pedig még a saját hobbidrónját is elküldte postán. A kormány meggyőződése, hogy a drónok versenyelőnyt jelentenek a hadsereg számára a harctéren. Komoly darabokat is kapnak, a múlt hónapban 10 darab RQ-35 Heidrun felderítő drón érkezett hozzájuk, amelyek egyenként 16 000 dollárba kerülnek, a legutóbbi szállítmányban pedig 100 ukrán gyártmányú kamikaze drónt küldtek Bahmutba, amelyeket arra terveztek, hogy ellenséges célpontokra zuhanjanak.


Márciusban Ukrajna "Digitális Átalakulásért Felelős Minisztériuma" bejelentette, hogy enyhíti és egyszerűsíti a drónok alkatrészeinek Ukrajnába történő behozatalára vonatkozó eljárást. Korábban a szabályok szerint az olyan alkatrészek, mint a GPS-modulok vagy hőkamerák beszerzése 15 napot vehetett igénybe. Ukrajna megváltoztatta adótörvényeket is, így a drónok importőrei nem fizetnek vámot és áfát a drónok és alkatrészeik után. Ukrajna már eddig is sok nagy teljesítményű harci drónt gyártott, de az elmúlt három hónapban növelte a gyártást.

"A drónok ma már alapvető jelentőségű technológiának számítanak" - mondta a változások bejelentésekor Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter. Szerinte a drónok versenyelőnyt jelentenek Ukrajnának Oroszországgal szemben, de kormánya többi tagjához hasonlóan ő sem hajlandó beszélni az orosz területet ért legutóbbi dróncsapásokról. A múlt hónapban egy drón zuhant le Kirejevszk városában, mintegy 400 kilométerre az ukrán határtól, és a lezuhanása utáni robbanásban legalább három ember megsérült - közölte az orosz állami média. Februárban az orosz média arról számolt be, hogy egy ukrán gyártmányú drón zuhant le a moszkvai régióban, a tisztviselők azzal vádolták Ukrajnát, hogy egy energetikai létesítményt vett célba.


Oroszország több száz drónt vetett be Ukrajna ellen, főleg nagyméretű, iráni gyártmányú Shahed kamikaze drónokat. Ukrajna azonban soha nem ismerte el, hogy orosz területen belül támadásba lendült volna. Hivatalos Telegram-fiókján Fedorov egy R18 nevű ukrán drónnal is büszkélkedett, amely "képes Kijevből Moszkvába és vissza repülni". A miniszter tagadta, hogy dróncsapásokra szólított volna fel Moszkva ellen, mondván: "Vannak védelmi erőink, amelyek műveleteket terveznek, és a mi feladatunk az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az országnak elegendő UAV-ja legyen, hogy azokat bármilyen katonai cél ellen használni lehessen".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    A legutolsó hozzászólás egy vicc volt, ugye?
  • M2 #4
    Ilyen rajként támadó, kicsi és olcsó, nagy tömegben gyártható és bevethető drónokon én is agyaltam!

    Csak szerintem úgy kellene megoldani, hogy ne legyen halálos, csak bénító. Például a fém eszközöket támadná, mondjuk úgy, hogy a tankok csövébe beragad, a puskáknak meg szintén a fém részeire rátapad. Emberekre is tapadhatna, a végtagokon pár száz odaragadt drón már mozgásképtelenné tenne bárkit. A több ezres intelligensen mozgó drónrajok ellen tehetetlen lenne bármilyen hadsereg.
  • kvp #2
    Anno az 1. vilaghaboruban meg megfigyelo ballonokat hasznaltak erre a celra. A kis dronok ezeket valtottak ki. Aztan a ketfedelu gepekbol dobaltak kezigranatokat az arkokba, a nagyobb dronok ezeket valtottak ki. Erre volt valasz a legvedelem megjelenese. Aztan jottek a bombazok, stb. A dronos hadviseles fejlodese a hagyomanyos emberes legiharc fejlodeset koveti, csak sokkal gyorsabban.

    Ami ujdonsag lenne, az a rajkent, tomegesen bevetett, autonom kamikaze dronok hasznalata lenne, amikbol mondjuk 10-20 ezret kiengedve egy terulet fole nagyjabol mindent el lehetne pusztitani a foldon ami mozog. (katonat, civilt, mozgo jarmuveket, nagyobb allatokat) Ez ellen a strategia ellen jelenleg a nagy magassagu harcteri nuklearis tolteteken kivul nincs hatekony vedekezes, viszont egyelore egyik fel sem vetett be ilyet. (az USA-nak lenne hozza penze es technologiaja)
  • M2 #2
    Az sem utolsó, hogy a gyalogságnak is rengeteget tudnak segíteni a drónok. Sok felvétel van, ahol egy vagy akár több drón kíséri a csapatot és a kezelő folyamatosan mondja, hogy az árok melyik sarka mögött vannak orosz katonák.
    A modern hadviselésben a gyalogsági szakaszok része ma már kötelezően a spotter drón.

    Kíváncsi vagyok, mit találnak ki ellene. Jönnek a drónvadász drónok.
  • t_robert #1
    kétségtelen tény a korábbi háborúkhoz képest, hogy piszkosul megnőtt a drónok jelentősége. Mind a felderítésben, mind a célra vezetésben , de még a közvetlen csapás mérésben is. A helyzet az, hogy tényleg észlelhetetlen egy 500-1000 grammos drón ha 60-70 méter magasan repül. Se nem lehet hallani se nem lehet már látni az égen. Én is csak akkor látom meg a saját drónomat is, amikor vissza tér, hogy tudom milyen irányból jön vissza hozzám és látom a kijelzön, hogy milyen messze van éppen. Aztán meglátni többnyire akkor látom meg, mikor visszaért hozzám és elkezd leereszkedni hozzám. Simán berepülhet bármi főlé, ami által meg is vannak a cél pontos GPS koordinátái. Máris tudják pár kilométerrel arrébb, hogy hol áll egy tank a bokrok közt. Aztán már csak egy perc, hogy tűzet nyissanak a megszerzett GPS koordinátára. És mai precíziós GPS alapú tüzérségi lővegek és rakéták méteres pontossággal eltrafálják a GPS alapján a célt. máris mínusz egy tank vagy raktár vagy egy tüzérségi állás. Az ukránok tényleg marha jól használják a drónokat. vagy nemes egyszerűséggel észrevehetetlenül a cél fölé repülnek és ráejtenek 1-2 gránátot vagy kisebb aknavető lövedéket. A múltkor is volt egy olyan felvétel, hogy az orosz katona gyanútlanul végezte a nagy dolgát a bokrok közt, erre főlé repült egy drón majd ráejtett egy kézigránátot. Ukrajnában már xarni se tudnak kockázat nélkül az oroszok....