SG.hu

India 730 millió dollárból épít kvantumszámítógépeket

A kormány célja, hogy 2031-re kvantumszámítógépes és kommunikációs nagyhatalommá tegye a nemzetet.

A National Quantum Mission (NQM) célja, hogy nyolc éven belül 50-1000 fizikai qubittal rendelkező közepes méretű kvantumszámítógépeket hozzon létre. Ez hatalmas eredmény lenne, de nem jelentene kvantumugrást: az IBM Osprey kvantumszámítógépe 433 qubittal büszkélkedhet már most, 2025-re pedig egy több mint 4000 qubitből álló gépet terveznek. Annak ellenére, hogy az NQM célkitűzése a puszta kvantumfeldolgozási teljesítményt tekintve nem áll a világranglista élén, a kormány célja, hogy "India a kvantumtechnológiák és -alkalmazások fejlesztésében az egyik vezető nemzet legyen".

A kormány reményei szerint India a kvantumtechnológiát kutató öt másik országgal (Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Ausztria és Finnország) egyenrangú lesz. Még mindenki a kutatás-fejlesztési szakaszban van, és még nem indult el a technológia alkalmazási szakasza. India pedig a legújabb belépő lesz az elit klubban. A nemzetbiztonság kiemelt szempont, és érdemes megemlíteni, hogy sokan a kvantumszámítástechnikában látják a klasszikus titkosítás eltörlésének lehetőségét, és ezáltal riválisaik és ellenségeik titkainak felfedését. És biztonságos kommunikációra nagyon nagy szükség van, ha egy nemzet Kína szomszédságában él.

A kvantumhálózatokat elméletileg sokkal nehezebb kifürkészni, mint a jelenlegi technológiákat. Ez az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy két helyet összekapcsoljunk olyan kódolással, amelyet külső személy nem tud visszafejteni vagy feltörni. Ha egy hacker megpróbálja feltörni az üzenetet a kvantumkommunikációban, akkor az úgy változtatja meg a formáját, hogy az riasztja a feladót, és az üzenet megváltozik vagy törlődik.

Éppen ezért kiemelt figyelmet kap a műholdas alapú biztonságos kvantumkommunikáció Indián belül, a nagy távolságokra történő biztonságos kvantumkommunikáció más országokkal, a városok közötti kvantumkulcs-elosztás 2000 kilométeren belül, valamint egy több csomópontos kvantumhálózat kvantummemóriákkal. Ez nagy előrelépés India jelenlegi tudásához képest, amely legfeljebb 150 km-es távolságon belüli kulcsmegosztást teszi lehetővé. A kvantumkulcsok elosztása növeli a biztonságot azáltal, hogy a titkosítási kulcsokat nem detektálható csatornákon osztják meg.

A szubkontinens technológiai kezdeményezései szinte mindig a szolgáltatások exportját tűzik ki célul, a program ezért más kvantumtechnológiákkal kapcsolatos munkát is magában foglal. A kvantumérzékelés a kvantummechanika elveit használja fel új típusú érzékelők kifejlesztésére, amelyek példátlan érzékenységgel és pontossággal rendelkeznek. Ezek a szenzorok a klasszikus szenzoroknál nagyobb pontossággal képesek fizikai mennyiségek, például a hőmérséklet, a mágneses mezők és a gravitációs hullámok mérésére. Ezt a technológiát a csillagászatban és az asztrofizikában, valamint a világegyetem rejtélyeinek megfejtésében is nagymértékben hasznosítják. Tehát a projekt az ipar számára is előnyös lesz, mivel magában foglalja nagy érzékenységű magnetométerek és atomórák fejlesztését, továbbá támogatni fogja a szupravezetők, új félvezető struktúrák és topológiai anyagok tervezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Ez nem tűnik túl soknak egy ágazat fellendítéséhez.