SG.hu

Tavaly több, mint 13 ezer távtárgyalást tartottak a börtönökben

Tavaly több mint 13 ezer távtárgyalás történt a magyarországi börtönökben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos parancsnoksága (BvOP).

Az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy megteremtsék a magyarországi börtönökben a távtárgyalások feltételeit, azok alkalmazásának ugyanis megkérdőjelezhetetlen előnyei vannak. A büntetés-végrehajtási intézetek és intézmények mellett ma már a bíróságok, az ügyészségek, a rendőrség és más hatóságok is "sokkal korszerűbben és költséghatékonyabban tudják lebonyolítani a fogvatartottakkal kapcsolatos eljárási cselekményeiket" - fűzték hozzá. A fejlesztések eredményeként "ma már valamennyi börtönben, összesen 70 videokonferencia-végpont biztosítja a fogvatartottak távmeghallgatását. Az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerre valósul meg az adminisztratív munkateher-csökkentés, valamint a gyors, digitális alapú ügyintézés".


A távtárgyalás alkalmazása a büntetés-végrehajtási szervezet számára havonta 4-5 millió forintos megtakarítást eredményez, és további szakmai előnye, hogy "a fogvatartottak külső mozgatás nélküli, intézeten belüli meghallgatása minimalizálja a biztonsági kockázatot is". A távtárgyalások alkalmazásának népszerűségét mutatja, hogy 2022-ben a hazai börtönökben megvalósuló távtárgyalások száma elérte a 13 362 esetet.

Közölték azt is: szakmai egyeztetést folytatnak a társzervekkel - így kiemelten az Országos Bírósági Hivatallal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal - arról, hogy "a videóhívás útján megvalósuló tárgyalás és a digitális alapú előállítás-foglalás lehetőségével" hogyan tudnak még nagyobb számban élni az érintett hatóságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!