Berta Sándor

Kritikus nyersanyagok - a legrosszabb helyzetre készül az Európai Unió

Kontinensünk helyzete nem reménytelen, de a vezetőknek minél előbb lépnie kell.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Európai Unióban egyre nagyobb az aggodalom a Kínától való függőség miatt, különösen a kritikus nyersanyagok tekintetében. Hildegard Bentele európai parlamenti képviselő szerint a szervezetnek fel kell készülnie egy Tajvan elleni kínai támadás lehetőségére és az azt követő esetleges szankciókra és ellátási hiányokra. Európa nagymértékben függ Kínától számos kritikus nyersanyag tekintetében, amelyek kulcsfontosságúak az energetikai átmenet sikeréhez. Így például Kína fedezi a világ ritkaföldfém-kínálatának 86 százalékát - ez az autóakkumulátorok fontos eleme.

"Tisztában kell lennünk azzal, hogy Kína megtámadhatja Tajvant és fel kell készülnünk erre a pillanatra. Fel kell készülnünk arra a helyzetre is, amikor szankciók vagy exporttilalmak léphetnek életbe, amit már megtapasztaltunk" - jelentette ki a politikus a EURACTIV által szervezett rendezvényen. Bentele - aki az európai kritikus nyersanyagokra vonatkozó stratégia előadója - úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány idején fellépő ellátási hiányok változást idéztek elő az ellátási láncok kockázatértékelésének uniós szintű módjában. "Óvatosabbnak kell lennünk és inkább a jövőre kell tekintenünk, nem csak a következő egy vagy két évre" - tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

Az ökológiai változások felgyorsulásával a Világbank szerint a kritikus nyersanyagok iránti kereslet 2050-ig várhatóan 500 százalékkal fog megugrani. A zöld gazdaság különösen erőforrás-igényesnek számít. "Elmozdulunk a fosszilis tüzelőanyagoktól egy nyersanyag-intenzív világ felé. Sokkal több szélturbinára, sokkal több napelemre és sokkal több elektromos járműre lesz szükségünk, amelyek előállításához mindenféle nyersanyagra van szükség" - emelte ki Titas Anuskevicius, az Európai Bizottság energiaintenzív iparágakért felelős szakpolitikai tisztviselője.

Az Európai Unió ebben a hónapban akarja bemutatni a kritikus nyersanyagokról szóló törvényt, amelynek célja a nem demokratikus államoktól való függőség csökkentése és az európai autonómia erősítése. A kritikus nyersanyagok bányászatának lehetőségei azonban korlátozottak. "Nem tudjuk megváltoztatni Európa geológiáját, de lehetnek olyan nyersanyagok, ahol lehetőség van az elsődleges nyersanyagok nagyobb hazai ellátásának biztosítására" - mutatott rá Mark Mistry, a Nickel Institute vezető közpolitikai menedzsere. Mistry ezért a különböző erőfeszítések ötvözését javasolta. A bányászat és az újrahasznosítás mellett a kereskedelmi partnerségek valószínűleg döntő szerepet játszanak majd.

Van azonban még egy terület, ahol az EU-nak fel kell zárkóznia. Kína nem csupán az említett anyagok kitermelése, hanem a finomítás és a feldolgozás területén is kvázi monopolhelyzetben van. Amíg például a világ lítiumtermelésének csupán 9 százalékát bányásszák Kínában, addig a lítium 60 százalékát ott finomítják. Julia Poliscanova, a Transport and Environment (T&E) nevű környezetvédelmi szervezet vezető igazgatója kifejtette, hogy az Európai Uniónak ezért különösen a kritikus nyersanyagok finomítására és feldolgozására kellene összpontosítania. "Kína nem minden fémet bányász ki maga. Gyakran külföldön bányásszák ki azokat és további feldolgozásra Kínába szállítják. Európának is erre kellene összpontosítania. Nem vagyunk bányászati nagyhatalom. Nem tudunk minden bányászatot mi végezni" - hangsúlyozta a szakember.

A T&E egy nemrégiben kiadott állásfoglalásában azt írta, hogy az Európai Unió lítiumszükségletének több mint felét otthonában finomíthatná, ha megfelelő szakpolitikai intézkedéseket hozna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #11
    "Tehat Kina nem tamadhatja meg Tajvant, mert onnantol mar nem lehetne elkerulni a fegyveres konfliktust es az azt lezaro nuklearis csapasokat"
    Ezért jobbak a modern demokráciák, ahol vannak fékek és nem egyszemélyes döntéshozás után indul el egy háború.

    "Kina csak limitalt ellencsapasra lenne kepes, szemben azzal ha Kina lepi meg az elso csapast "
    Mindkét fél képes elindítani a tömegpusztító rakétáit mielőtt a másiké célba ér, nincs nagy különbség abban hogy 00:00-kor vagy 2 perc múlva nyomod meg a gombot.
    SBIRS data is used to detect missile launches in real time, compute the trajectory of missiles and possible impact points
  • defiant9 #10
    "De már most nem az"
    Az orosz GDP spanyolországnyi, leginkábbhozzáadott érték nélküli nyersanyag export. EU relációjában 2-4% export/import, ez még mindig marginális.

    "tehát a felelősség is leginkább az ő vállukat nyomja"
    Nincs ilyen szabály, csak te találtad ki, nettó ostobaság.

    "ha a szomszédság így reagál egy ilyen helyzetre, nem"
    Nem, a gyengébb/megtámadott segítése egy alapvető emberi érték. Tudjuk hogy a te önző szinteden ez nem érthető, te inkább belerúgnál a földön fekvőbe meg kifosztanád minthogy segítenél neki, nehogy má bepiszkold a kezed.

    "Szerintem túl sokat emlegetted a demagógia szót és a hatása alá kerültél"
    1x írtam le. Olyan ostoba vagy hogy még a sok fogalmát sem tudod használni. Lol.
  • Dodo55 #9
    "de nem katasztrófális, ameddig a többi ország elérhető"
    De már most nem az, amióta Oroszországra embargót vetett ki Európa amiért a szláv kultúra konfliktuskezelő eszköztárának nyomatékosabb, itt Európában már civilizálatlan tabunak számító módszereivel állt neki lerendezni egy szláv népek közt elfajult viszályt hozzánk túl közel.

    "te aki egyértelműen az USA-ra fogná"
    Nem fogom az USA-ra, de ők a #1 szuperhatalom, tehát a felelősség is leginkább az ő vállukat nyomja attól a pillanattól kezdve, hogy bármiben bármilyen szerepet vállalnak. Tudod, pont ugyanaz a logika, mint amikor egy életrevaló férfi és 5 nő egy helyen tartózkodik. Ha bármelyik nő sikít vagy csak pár évtizeden belül rossz emlékei támadnak, a férfin már kis túlzással kattan is a bilincs. De lásd pozitív példaként a Legyelországba pottyant ukrán légvédelmi rakéta esetét, Biden rögtön ki is esett a szerepéből és sietve elébe ugrott annak, hogy bárki is a NATO elleni támadásnak értékelhesse az esetet.

    "egy öreg(beteg?), torzult személyeségű ember 'életművének' utolsó tragikus felvonását látjuk"
    Ez lehetséges, de láttál te már olyat, hogy két elitkommandós testvér közül az egyik átmegy a másik szomszédos telkére és ott betöri annak az orrát, mire ezt látván az egész utcából összegyűlnek az ügyvédek, bankárok, titkárnők és ingatlanközvetítők, majd nekiállnak a támadót paradicsomokkal dobálni, a védekezőnek pedig a zsebébe tömködni az otthon tartott fegyvereiket. Sőt, az egyik ügyvéd még fel is hívja az amerikában élő gazdag nagybátyját, aki ezek után a kihangosított telefonon keresztül nekiáll hangosan buzdítani a szomszédságot a kitartó önveszélyes megrendszabályozásra. Szóval attól, hogy a támadó testvér valószínűleg egy "egy öreg(beteg?), torzult személyeségű ember", attól még kicsit abszurd, ha a szomszédság így reagál egy ilyen helyzetre, nem?

    "A mi nemzeti érdekünk valójában az hogy ne a diktátorokkal cimbiskedjünk hanem a szabad/demokratikus(=nyugati) világgal. Azonban mivel az Orbán rezsim is diktatórikus jellegű, így neki az az érdeke hogy ehhez a szövetséghez húzzon mert az megengedné neki hogy növelje/fenntartsa a hatalmát, így még több pénzt lophasson el, te meg olyan ostoba vagy hogy be is kajálod hogy mindezt a te érdekedben teszik. Lol, ide vezet az agymosás, túl sokat mézel M1 híradót."
    Szerintem túl sokat emlegetted a demagógia szót és a hatása alá kerültél. Pihenj kicsit inkább.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.03.05. 15:26:46
  • kvp #8
    "Igen, csak magad ismétled, nyilvánvaló hogy a szuperhatalmak közti konfliktus végül ide torkollhat, aki vesztésre áll, az megnyomja a gombot."

    Nekem teljesen mindegy, hogy ki nyeri a gazdasagi haborut es/vagy a tengeri blokadot, ha utanna atomhaboru jon. Eleve el sem szabad kezdenie egyik felnek sem. Tehat Kina nem tamadhatja meg Tajvant, mert onnantol mar nem lehetne elkerulni a fegyveres konfliktust es az azt lezaro nuklearis csapasokat.Ilyen szempontbol kar is blokaddal kezdeni, az elso csapas hatekonyabb lenne az USA vagy mondjuk Japan reszerol. Ekkor meg lenne eselyuk, hogy Kina csak limitalt ellencsapasra lenne kepes, szemben azzal ha Kina lepi meg az elso csapast a blokad hatasara.
  • defiant9 #7
    "És az európai is."
    Nagy lenne a visszaesés, de nem katasztrófális, ameddig a többi ország elérhető és pl. a nyersanyagok szabadon áramlanak, a feldolgozóipar tudna alkalmazkodni, ha Kína helyén tenger lenne a világ akkor is tovább működne. A tárgyi cikk kb. azt mutatja hogy az alkalmazkodást már most(relatív békeidőben) el kell kezdeni, arra kell készülni hogy Kína helyén egy 'tenger' van ahova nincs export, nincs import.

    "vagy az USA nemzetközi feszültségkeltésének megfékezése"
    A feszültséget ugyanúgy gerjeszti Kína, Oroszország ahogy az USA is. Erőterek feszülnek egymásnak, és senki nem akar engedni a másikénak. Gyakorlatilag a feszülés forrása az hogy a kínai erőtér nőtt nagyra, vagyis mondhatnánk hogy ők gerjesztik, de ez nyilván demagóg lenne, de még mindig kevésbé mint a te aki egyértelműen az USA-ra fogná.

    "A franciák és a németek próbálkoztak is már rázni kicsit az öklüket"
    Jelenleg az USA védi Európa biztonságát az olyan hódító diktárokkal szemben mint Putyin. Igen az a helyes irány ha az önvédelmi képességeink fejlődnek, mert az USA-t egyre inkább le fogja kötni a csendes-óceáni térség. Putyin ehhez megtette az a 'szívességet' hogy már most kimutatta a foga fehérjét(amikor Kína még jópár évig nem látja úgy hogy léphetne), most szépen ki is vérezteti az országát, emiatt kisebb fenyegetést fog jelenteni a jövőben, ez persze őt már annyira nem érinti, egy öreg(beteg?), torzult személyeségű ember 'életművének' utolsó tragikus felvonását látjuk, sajnos százezrek halála ami ebben még a színen van.

    "a mi nemzeteink alapvető érdekeit elnyomják "
    A mi nemzeti érdekünk valójában az hogy ne a diktátorokkal cimbiskedjünk hanem a szabad/demokratikus(=nyugati) világgal. Azonban mivel az Orbán rezsim is diktatórikus jellegű, így neki az az érdeke hogy ehhez a szövetséghez húzzon mert az megengedné neki hogy növelje/fenntartsa a hatalmát, így még több pénzt lophasson el, te meg olyan ostoba vagy hogy be is kajálod hogy mindezt a te érdekedben teszik. Lol, ide vezet az agymosás, túl sokat mézel M1 híradót.
  • defiant9 #6
    "Egy kinai tamadasnal nem a kinai nyersanyagok lennenek a legnagyobb problema, hanem az amerikai (es japan) nuklearis ellencsapas."
    "Egy ilyen fizikai blokad azonnali ellencsapast jelentene, valoszinuleg nuklearis fegyverekkel"
    Igen, csak magad ismétled, nyilvánvaló hogy a szuperhatalmak közti konfliktus végül ide torkollhat, aki vesztésre áll, az megnyomja a gombot.

    "Ha Tajvan elesik, akkor szabad az ut Kina szarmara"
    Annyira azért nem, ha az USA kihirdetné hogy tilos az áruk szállítása Kínába mert xxxx(ide kell egy valid aktuális indok, most ugye csak teoretikus szinten vagyunk), akkor a civil szállítmányozó cégek 10x is meggondolják hogy beküldik-e a tartályhajóikat a USAF/ USN által kontrollált zónába, még akkor is ha látszólag középen van egy rés, 1-2 tengeren 'portyázó' CSG a híradóban elég elrettentő tud lenni, úgyhogy alapvetően a saját hajóikra lennének utalva, azokat kellene valami konvoj módszerrel eljuttatni mondjuk Iránig, erre mondtam hogy nincs ilyen haditengerészeti képességük. Gyakorlatilag elég az olajat blokkolni, az perpil olyan szinten olajozza az egész gazdaság motorját hogy a hiányában nagyon gyorsan besülhet. A kínaiak többek közt azért is nyitottak az elektromos átállásra mert ezáltal függetlenednének is egy ilyen kritikus import komponenstől.

    "hogy az USA hajlando lesz-e tamaszpontot epiteni"
    Kitömik őket rakétákkal, meg saját gépekkel, az végülis hogy milyen zászló van a bázisok felett az másodlagos, a tajvaniak tudják hogy csak az USA jelenlétének köszönhetik hogy függetlenek, egyébként már rég lerohanták volna őket, azt csinálnák kb. amit az USA mond. Ha támadnának a kínaiak, akkor rögtön a fenti xxxx helyére betehetünk egy valid indokot.
  • Dodo55 #5
    "amint ez bekövetkezne relatíve gyorsan össze is omlana a kínai gazdaság."

    És az európai is.

    Mindemiatt számunkra a kérdés az, hogy a teljes önellátás a rövidtávon belül könnyebben megvalósítható cél, vagy az USA nemzetközi feszültségkeltésének megfékezése amivel a számunkra létfontosságú nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokat veszélyezteti. A franciák és a németek próbálkoztak is már rázni kicsit az öklüket, illetve Orbánt sem valószínű, hogy véletlenül lobogtatnák örökké nemzetközi kirakatbűnbakként (riogatni az USA-t, hogy milyen önálló irányba fog mozdulni az európai politika ha a mi nemzeteink alapvető érdekeit elnyomják a nyugati szövetségi rendszereken belül).
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.03.04. 17:49:24
  • kvp #4
    "Az USA startégiája az hogy a dél kínai tengeren a US navy képes legyen leállítani a kínai tengeri forgalmat, amint ez bekövetkezne relatíve gyorsan össze is omlana a kínai gazdaság."

    Egy ilyen fizikai blokad azonnali ellencsapast jelentene, valoszinuleg nuklearis fegyverekkel. Ha Tajvan elesik, akkor szabad az ut Kina szarmara, Guam tul messze van es nyilt fegyveres konfliktus nelkul (tehat civil kereskedelmi hajok elsullyesztese nelkul) nem tarthato fenn a blokad. Es itt nem csak kinai, hanem afrikai es del amerikai zaszlo alatt hajozo civil szallitohajokrol van szo. Az USA nem uzenhet hadat a teljes vilagnak. (azaz uzenhet, de o huzna a rovidebbet)

    Ezek alapjan latszik, hogy egyedul Tajvan a kulcs. Ezert is kritikus, hogy az USA hajlando lesz-e tamaszpontot epiteni Tajvanon es Kina megvarja-e, hogy ez bekovetkezzen?
  • jozsi031 #3
    Majd visszatérünk a régi közlekedési eszközök egyikére a "Négy ökrös szekérre",csak semmi izgalom és pánik!
  • defiant9 #2
    "Ugyanis mostanra Kina gyakorlatilag gyarmatositotta Afrikat es Del Amerika nagyreszet"
    Ez közel sincs így. Mondjuk Brazília esetén az EU+USA nagyobb/fontosabb kereskedelmi partner mint Kína. Egy embargós döntés esetén közel sem triviális hogy melyik oldalra állnak. Az USA startégiája az hogy a dél kínai tengeren a US navy képes legyen leállítani a kínai tengeri forgalmat, amint ez bekövetkezne relatíve gyorsan össze is omlana a kínai gazdaság. A kínai haditengerészet nagyon messze áll hogy hasonló vonalakat tartson fenn az amerikai kontinensen.

    A vonal legsebezhetőbb pontja nyilván Taiwan.