Berta Sándor

Kesztyű tanítja meg a vakoknak a Braille-írást

A különleges kiegészítő rendkívül hatékony és innovatív.

Az ORama AI nevű startup kifejlesztette a BrailleWear nevű kesztyűt, amelynek a segítségével a vakok könnyedén megtanulhatják a Braille-ábécét. Az eszköz a hüvelyk- és mutatóujj közé integrált elektronikus modullal rendelkezik, amely egy kis kamerát és egy LED-et tartalmaz. A fény ferde szögben világít a nyomtatott Braille-vonalakra, így minden egyes kiemelkedő pont fekete árnyékot vet a környező fehér papírra. Az árnyékmintát a kamera rögzíti, a képet a mesterséges intelligencia alapú szoftver kiértékeli és hozzárendeli a megfelelő betűhöz. Ezután a kesztyű hátulján elhelyezett hangszórón keresztül egy géphang megmondja a vak személynek, hogy melyik betűről van szó. Idővel a felhasználó megtanulja a betűket csak a billentyűk segítségével, pusztán érintéssel azonosítani. A kesztyűre ezután már nincs szükség.

Az ORama AI társalapítója, Kushagra Jain azután alkotta meg a kiegészítőt, hogy egy indiai vakok számára fenntartott intézetben dolgozott. Ott azt tapasztalta, hogy a vakok 90 százaléka nem tud Braille-írást olvasni. "Az elmúlt hat hónapban a Perkins Vakok Intézetével dolgoztunk együtt és a Consumer Electronics Show kiállításon találkoztunk az American Print House-szal. A Perkins-szel együtt dolgozunk a kesztyű továbbfejlesztésén, hogy növeljük a pontosságát és a hatékonyságát. Várakozással tekintünk az American Print House szakembereivel való együttműködés elé, hogy hatékony módokat találjunk a kesztyű terjesztésére" - nyilatkozta Lyon Li, a cég másik társalapítója és elnöke. A Perkins a legrégebbi, vakok számára létrehozott iskola az Amerikai Egyesült Államokban.


A kutatók elsődleges célja az elkészített rendszer megbízhatóságának a javítása, emellett pedig ipari partnert keresnek a kesztyű kereskedelmi célú gyártásához. Li úgy véli, hogy a rendkívül hasznos és innovatív kiegészítő az esztendő végére jelenik meg kereskedelmi forgalomban és 300 dollárba kerül majd. Azt már lehet tudni, hogy a BrailleWear végleges változata tartalmazni fog egy audiocsatlakozót és egy Bluetooth-modult, így a felhasználók fejhallgatón keresztül is hallgathatják a hangvisszajelzést.

Érdekesség, hogy a Georgia Institute of Technology tudósai saját Braille-írást oktató kesztyűt fejlesztenek, amely az ujjpercekbe varrt miniatűr rezgőmotorokat használ és úgy segíti a viselő motoros készségeinek fejlesztését, hogy az illető a kezei mozgására összpontosíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!