Berta Sándor

Nincs jó kifogás a nők hiányára a technológiai iparban

Az Apple vezetője rámutatott az ágazatban a nők foglalkoztatásával kapcsolatos hiányosságokra.

Tim Cook, az Apple főnöke bírálta a nők alacsony arányát a nagy technológiai cégeknél és közölte, hogy ebben a kérdésben nem fogad el többé kifogásokat. Ehelyett több embert akar megtanítani programozni. A menedzser a BBC-nek kijelentette, hogy a női szakemberek hiánya miatt a szakma "közel sem éri el azt, amit elérhetne". Cook úgy vélte, hogy ahhoz, hogy az ágazat teljes mértékben kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket, a társadalmi kihívások minél szélesebb körű szemléletére van szükség. "Úgy gondolom, hogy az IT-szakma természete és az emberiségre gyakorolt hatása attól függ, hogy a nők ott ülnek-e az asztalnál" - hangsúlyozta az Apple első embere.

A BBC említett egy példát a cég történetéből, amely a női perspektíva hiányát tárta fel. Az Apple 2014-ben kiadott egészségügyi szoftveréből hiányzott a menstruációs periódus követésének lehetősége. A kihagyás miatt a társaságot kritika érte, amiért kizárólag a férfiak szemszögéből közelítette meg a dolgokat. Cook szerint az Apple és más vállalatok tanultak az ilyen hibákból, de hozzátette, hogy tény, még sok a tennivaló ezen a területen. "Nagyszerű megoldásokhoz csak úgy lehet eljutni, ha az azon dolgozóknak különböző nézőpontjai vannak."

Ugyanakkor nincs mentség arra, hogy a nagy technológiai cégeknél alacsony a nők aránya. Nem fogadja el azt az elterjedt kifogást sem, hogy túl kevés nő tanul műszaki tárgyakat. "A cégek nem vonhatják ki magukat azt állítva, hogy "nem tanul elég nő informatikát - ezért nem tudok elég embert felvenni"" - mondta az üzletember. Cook célja az, hogy ne csak több nő, hanem általában véve több ember szerezzen tudományos és műszaki ismereteket. Javaslata szerint az iskolában mindenkinek el kellene végeznie egy programozási kurzust, hogy legalább az alapismeretekre szert tegyen és fel tudja mérni a munkaterületet. A nők hiányának orvoslására az Apple nemrég indított programot női alapítók és alkalmazásfejlesztők számára az Egyesült Királyságban.

2021-ben 35 százalékos volt a nők aránya az Apple igazgatótanácsában, ezzel éppen az átlag fölé kerültek. A Deloitte Global könyvvizsgálói ezt azzal egészítették ki, hogy a nagy technológiai társaságoknál az idén már átlagosan 33 százalék lesz a nők aránya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #36
    A társadalmi átrendeződés üteme és annak gyakorisága az elmúlt 6000 évben gyorsuló tendenciát mutat.
    Nem kicsit, nagyon, elég 100 évet nézni visszafelé.
  • M2 #35
    Az egy történelmi tévedés, hogy a civilizációk egy gyors összeomlásban érnek véget. Római birodalomban sem történt semmi különös 476-ban, csak könnyebb úgy tanítani, ha valamit egy adott évszámoz kötünk.

    Hosszú, évszázados hanyatlásban hunynak ki és/vagy rendeződnek át a nagy civilizációs birodalmak. Most is egy ilyen folyamat elejét látjuk, ez már szinte teljesen biztosra vehető.
  • Agyturbinikusz #34
    Akkor egy kis emlékeztető:
    Ez teljesen igaz is lenne, ha nem létezne más. Így a szaporább társadalmak el fogják söpörni a nyugati társadalmakat. Ezt csak erősíti a jólétbe belekényelmesedett, önvédelemre teljesen alkalmatlan népesség és politikájuk.

    Ez azt jelenti, ha nem szállnak be a népesedési versenybe, akkor gyakorlatilag le lesznek igazva, csak ugye egy olyan versenyben ahol mindenki veszít, nem érdemes beszállni.

    Ha pedig megszűnik a nyugati civilizáció annak a következménye egyértelmű.

    Viszont a megszűnés oka, nem biztos, hogy az lesz amire gondolunk, mert ugye az összes vallás a tudás ellen van, és a nyúl program mellett, ennek a tetejébe jön az összeesküvők töménytelen hada, akiknek köszönhetően újra jarvanyokkal teli világ lesz, tudás nélkül ami azokat megállítaná.
    A háborúk már nem nagy hatással lesznek.

    Amint ez megtörténik, az Összes része civilizációnak, fejlettségi szinttől függetlenül, olyan hanyatlásnak fog indulni, ami a populáció gyors hanyatlásához fog vezetni.

    Itt lesz az érdekes fordulat, hiszen a jelenlegi nomád közeli népeket ez nem fogja nagyon érinteni.
    Azok pedig nem a háborús erőfeszítésekre vannak berendezkedve, hanem túlélésre.
    Vagyis az önvédelmi képesség megléte irreleváns, hiszen a túléléshez nem harcolni kell, hanem enni.

    A föld termő területei eleve túlműveltek, vagyis az technológia nélkül lassan semmi nem terem rajta.
    Ezt sokan kihagyják a gondolat menetből.
    Háborút nem lehet üres hassal vívni.
    Az Ukrán példa elég gyorsan megmutatja ezt.
    Elég egy kis csetepaté és máris baj van.

    A világ egy nagy társasjáték, ha szeretjük ha nem, nem a földrajzi határok amik meghatározzák hogy hova tartozunk.
    Mindenki egy kalap alatt van, csak ezt be kellene már látni.
    A másik út, vissza az ókorban és ünnepélyes keretek között lehet újra törzsi (nemzeti) életet élni, ahogy ezért rengeteg ember ma is döngeti a mellét.
    Mindenkinek érdeke lenne, ha nem a múltbeli hibákat emlegetnénk fel, hanem egy közös erőfeszítéssel a jövőbe próbálnánk jutni.

    Amíg ez nem így van, addig a mellverő kiskirályok jól járnak, csak a többiek nem.
    Mert senki más nem jár jól hosszútávon, de nézhetjük akár 10 éves távlatban is, ennyi elég volt az oltás ellenes csoportnak, hogy a gyermekbénulás visszatérjen, a nacionalista idiótának, hogy a világ gazdasági rendszerét összedőntse, és egy élelmezési válság felé sodorja az Egész világot.
    Kinek jó ez?
    Néked? Nékem? A szomszéd Pista bácsinak?
    Senkinek sem nyer vele az már biztos, mert egy szám a bankszámlán az nem siker, hanem egy állapot ami max pár évvel odázza el pár embernek a problémát, de elfutni előle senki sem tud.
    Levegőt kell venni, enni és inni kell, egy rakat digitális jelet, aranyat vagy kp.-t nem lehet ezekre használni.

    Ettől nem fog semmi megmenteni csak a globális összefogás.
    Nincs vallás nemzet vagy vezető aki bármit is tud csinálni magában ezzel, max a saját kis királyságát tudja ideig óráig fenntartani, és a hatalom vágyat kielégíteni.

    Az összes szerveződési forma jelenleg arról szól milyen szinten osztjuk meg a populációt, ezáltal hatalmat, és kontroll gyakorolva rajtuk, de nem az érdekeit nézzük a csoportnak, hanem a vezetők saját érdekét.

    A felosztás lehet tetszőleges, te döntöd el, melyik vallás, "nemzet" vagy ideológia mentén akarod felosztani, az eredmény ugyanaz.
    Agymosott tömeg, aki küzd azért, hogy parancsoljanak nekik. Mert a parancs majd csak nekik jobb világot szül.

    Nem, soha nem volt így, a jobb világ mindig a tudás és annak békés felhasználása miatt lett élhetőbb hely, ezért képes a populáció növekedni, hiszen bizonyos környezeti/(bármilyen fizika, biológiai, stb) problémákat ellensúlyozni lehet.
    Az, hogy ezt a tudást egymás meghódítására használtuk, annak pontosan az az eredménye amit látunk.
    Hiszen a népesség növekedés ebben a formában nem lenne probléma, ha a kiskirályok pl vallási vezetők nem a hülye mindenáron szaporodjuk túl a másikat elvén dolgoznának. Mert ugye a vallás lényege a kontroll, és minél több agymosott birka van, annál egyszerűbb őket kordában tartania, míg felül ül a habzsi dözsi.
    Ugyan ez a nemzeti felosztás is....
    És ehhez tapsol a többség....
    Na ez a tudás hiánya ami okozza a problémákat, hiszen ha a nyamvadt papok nem akadályozták volna a születés szabályozást a leigazott országokban ( igaz ez Minden vallásra) akkor most nem lenne miről beszélni.
    Kínában a rezsim ugyan így volt vele.....
    Nem nehéz belátni, amíg nem arra neveljük a következő generációt, hogy gondolkodjon, és próbáljon globálisan gondolkozni, addig ez csak rosszabb lesz.

    Mert ideig óráig lehetséges pünkösdi királyságot építeni, de a fekália nem fog cementté és mésszé változni.
    Gondolom tapasztalod a saját bőrön is ...
  • M2 #33
    Egy szalmabábbal vitatkozol. Megint nem állítottam olyant, amit a számba adsz.

    Persze, hogy a túlnépesedés nem optimális. De ettől még megtörténik. Ahogy a természet törvényei is működnek, attól függetlenül, hogy nem tetszik az eredménye nekünk.
  • Agyturbinikusz #32
    Köszönöm, nekem is hasonló a véleményem, igaz nem tudom ilyen összeszedett formában leírni.
  • Agyturbinikusz #31
    Azt ugye érzed, hogy ez ebben a formában is öngyilkosság, bárkinek az oldaláról nézzük.
    Az hogy más létezik, azt nem jelenti azt, hogy ha más egy olyan olyan pályán halad ami nem optimális, azt követni kell, hiszen így ha a szomszédba költözök, és beleugrok a kútba, te szó nélkül követni fogsz....
  • Agyturbinikusz #30
    Minden legális szervezet törvényi kereteken belül működik, szerkezeti átalakítás adott problémák miatt úgy eszkozolheto ki ha a törvényi keret is változik.

    Pl a bányászat így lett kb az utolsó halál csapdából az egyik legbiztonságosabb ipari ág (AU).

    Az hogy szerinted helyes, hogy nem segítünk egymásnak, sőt egyfajta élvezetet lelunk abban, hogy felsőbbrendűnek hisszük magunkat egy munkahelyen, nem szeretném kommentálni, engem nem minősít.
  • kvp #29
    A programozas tradicionalisan noi munka volt, mint ahogy a himzes, fonas is. Ennek a fo oka az, hogy a programozas nagyon hosszu idon keresztul nagymertekben repetititv technikusi tevekenyseg volt, amiben a nok nagyon jok voltak. A klasszikus vizeses modellben, ahol minden meg van elore tervezve sokkal konnyebb volt a noknek jobbnak lenniuk a ferfiaknal, hiszen egy jol leirt folyamat szerint zajlott es a tervezesi donteseket mar a munka megkezedese elott le lehetett tisztazni. Ezzel szembem a mai agilis fejlesztesi stilus azt jelenti, hogy nekiall mindenki es aki erosebb a csapattagok kozotti kompetitiv kuzdelemben, annak a terve fog megvalosulni, de a cel barmikor valtozhat a fejlesztes soran. Ez egyreszt eroforraspazarlo, mert rengeteg munka megy karba, masreszt jobban tud alkalmazkodni a fejlesztes soran valtozo feltetelekhez, harmadreszt hamarabb tud valamilyen felkesz eredmenyt produkalni.

    Hogy jonnek ide a nok? A nok nagyresze nem akar folyton versenyezni, kuzdeni a kollegaival, a sajat akaratat atverni masokon. Aki erre nem hajlando, az a mai agilis kornyezetben nem tud megmaradni. Ezt hivjak kulso szemlelok toxikus macso munkakornyezetnek es valahol teljesen igazuk is van, mert igazabol tenyleg az. A noi fejlesztok akkor tudnak tenylegesen visszakerulni az informatikai ipar fejlesztesi teruletere, ha sikerul megszuntetni a mostani felgyorsult versenyhelyzetet a cegek kozott es a cegeken belul es visszaterni a hagyomanyos linearis fejlesztesi modellekhez. Nem mintha azok rosszak lennenek, csak hosszabb ido alatt produkalnak kevesebb uj fejlesztest, de sokkal jobb minosegben. (nem informatikai pelda a regi Boeing fejlesztesek es az uj Boeing fejlesztesek esete)

    Az amit ma az informatikai ipar produkal igazabol vagy csak szinlelt tamogatast, almunkahelyeket general a noknek es a tobbi, kvota alapjan felvett csoportnak (lasd Apple) vagy olyan munkakorokbe veszi fel oket, ahol jol tudnak teljesiteni (lasd azsiai cegek). Ez jelenti azt, hogy a management, szoftverteszteles, ertekesites, felulettervezes teruletere, mig pl. a technikusi munkakra azsiaban szinte csak noket vesznek fel (gyartas, osszeszereles, hardverteszteles, stb.). A nyugati vilag megfelelni akar a politikai elvarosoknak, a keleti pedig jobban teljesiteni. Ebbol a szempontbol a nyugati kapitalizmus valamilyen okbol megprobal papiron megfelelni a progressziv kommunista elvarosoknak az elvileg demokratikus politikai vezetes fele, mikozben hiperkompetitiv versenyben van az azsiai kapitalistakkal, akik egy papiron tenyleg kommunista rendszerben probalnak kapitalistak lenni es valamiert sokkal jobbak benne. Ez a konfliktus szurodott be az informatikai iparba es ahogy en latom tobbet art a munkahelyi kozossegeknek mint amennyit hasznal.
  • M2 #28
    "Vagyis a nyugati társadalmak biológiai szempontból sokkal sikeresebbek, hiszen egyensúlyi állapotra törekednek."

    Ez teljesen igaz is lenne, ha nem létezne más. Így a szaporább társadalmak el fogják söpörni a nyugati társadalmakat. Ezt csak erősíti a jólétbe belekényelmesedett, önvédelemre teljesen alkalmatlan népesség és politikájuk.
  • Celeborn #27
    Itt most sokan a munkahelyekről beszélnek. Viszont én úgy láttam (99-ben kezdtem anno a fősulit), hogy már eleve kevés lány választotta az informatikát, mint szakmát. És ezt nem lehet a munkahelyi körülményekre fogni, hiszen még fogalmuk sem volt róla, hogy az milyen. Aztán abból a kevés jelentkezőből is csak 1-2 végezte el a fősulit. Sokan ott hagyták az iskolát, de sokan átmentek más szakra. Konkrétan a Mérnöktanár infó volt egy ilyen kedvelt cél ahova átmentek. Milyen érdekes, hogy TANÁR szakra mentek, ahol a nőkre inkább jellemző szociális készségekre van szükség.
    Én egyébként a programozásról nem tudok nyilatkozni, üzemeltetésben dolgozok 18 éve. Viszont ezalatt a 18 év alatt iszonyatosan kevés női informatikussal találkoztam (továbbra is üzemeltetés terén), és azok se nagyon értették a szakmát. Biztos vannak kivételek. Ugyanakkor látom a rációt abban, hogy mondjuk egy fejlesztő csapatban lenne helye női kéznek (agynak, szemnek). De inkább ergonómia területen, vagy bármi olyanban aminek köze van az adott fejlesztés emberi interakciójához, mert ez a nőknek jobban megy, mint nekünk. Szerintem. :) (ez visszavezethető odáig, hogy van aki gyerekkorában fára mászik, és van aki babázik)