Berta Sándor

Azonosítatlan drónok fenyegetik a norvég olajmezőket

Az utóbbi időben több olajfúró platform biztonsági zónájába is behatoltak robotrepülőgépek.

A norvég olajkitermelést szabályozó hatóság figyelmeztetést adott ki az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatban. A norvég partoknál lévő olajfúrótornyok üzemeltetője, a Petroleumstilsynet (PTIL) közleménye szerint a közelmúltban több drónt vagy más repülő tárgyat észleltek a biztonsági zónákban. A norvég kontinentális talapzaton lévő fúróplatformok mindegyikénél 500 méteres biztonsági zóna van a víz felett, körül és a vízben. Ezekbe csak engedéllyel rendelkező repülőgépek vagy járművek léphetnek be. Ezt a szabályt az utóbbi időben már többször figyelmen kívül hagyták. A norvég rendőrség nyomoz az ügyekben.

A PTIL arra figyelmeztetett mindenkit, hogy az olajfúrótornyoknál a drónok összeütközhetnek az ott működő helikopterekkel. A különleges engedéllyel nem rendelkező repülőgépek is robbanást okozhatnak vagy akár szándékosan is összeütközhetnek az olajfúrótoronnyal. A norvég olajfúrótornyokat üzemeltető Equinor ebben a hónapban tájékoztatta a rendőrséget legalább három olajfúrótornyán végzett dróntevékenységről - erről szeptember közepén számolt be az Aldri Mer norvég online magazin. Később ismeretlen tárgyak repülését is megfigyelték, a Johan Sverdrup, a Gullfaks C és a Snorre A olajmezők is érintettek.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem történt komolyabb incidens, de a norvég sajtóban most találgatások látnak napvilágot az olajfúrótornyok elleni repülések indítékairól. Lehetséges, hogy azok információgyűjtésre szolgáltak, például szabotázsakciókhoz. A vg.no idézte Lars Peder Haga norvég katonai szakértőt, aki úgy vélte, hogy meglehetősen amatőr dolognak tűnik, hogy ilyen felderítő repüléseket végezzenek ilyen közel az olajfúrótornyokhoz nappal.

Érdekes egybeesés, hogy tegnap robbanást észleltek az Északi Áramlat-1 gázvezetéknél, nem sokkal azután, hogy a közeli Északi Áramlat-2 vezetéken is szivárgást észleltek. Szakértők szerint nagy valószínűséggel szabotázsakció történt, de nem nevezték meg Oroszországot, mint valószínű elkövetőt. Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett, a német szövetségi kormány szerint "célzott támadásról" van szó. Az esetek gyanúsan egybeesnek a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, Baltic Pipe nevű vezeték felavatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #15
    top kek XD

    na vegyük ezt sorba.

    szóval egyik nap putyin felkel az ágyából és hopp eltalálja hogy felrobbantja a gázvezetékeket mert épp ballábal kelt fel... azt a vezetéket amit sok pénzért hosszú időn át építettek a németekkel, plusz gajra teszi az ns1-et is amin keresztül jó pénzt keresett és akár még zsarolásra is jó lett volna a jövőben.

    mindezt hááát őőő miért is? mit nyert ezen putyin? miért rongálta pont a legtávolabbi ponton bornholm közelében? amikor sokkal egyszerűbb lett volna csak zárva tartani a csapokat, vagy ha már mindenáron rongálni akart volna akkor egyszerűen csak benyögte volna hogy karbantartási problémák vannak(ahogy azt tették is), sokkal egyszerűbb és stílusosabb.

    ez az egész gázcső robbantgatás már az első órától kezdve bűzlött az amerikaiaktól, binden bá nem egyszer fenyegette a saját szövetségesét a csövek leállításával kapcsolatban, az ilyen sikorski félék pedig nem is rejtik véka alá hogy kik lehettek.
  • Tetsuo #14
    Oroszországot meg azzal zsarolják, hogy elzárják helyette. Sőt...
    Semmi, vagyis nulla értelme lenne annak, hogy az oroszok robbantják fel a saját vezetéküket. Dehát tudod, azért írod le a már ellőtt nyilvánvaló baromságot.
  • Sequoyah #13
    Oroszorszag mar regota azzal zsarol, hogy elzarja a gazvezeteket. Es ahelyett hogy csak csendben elzarnak, akkor annal nyilvan jobb felrobbantani, es valaki mast megvadolni helyeette, zavart keltve.
  • Sequoyah #12
    Mit nyer vele az USA? A magas olajar a legfobb oka egy mindenkori amerikai kormany bukasanak. Nem hulyek hogy artsanak maguknak.
  • tom_pika #11
    Amikor valaki a nyilvánvalót is próbálja tagadni, mert az nem illeszkedik megfelelően az eredendően jóról és rosszról kialakított kő egyszerű világképébe.
  • gosub #10
    Ha Joe Biden jelentené be előre, hogy elintézik az Északi Áramlat gázvezetéket és erre vannak módszereik, majd ezt meg is tennék, talán akkor se hinnéd el, hogy ők tették.
  • Tetsuo #9
    A romkocsmák olcsó piája vagy a mérgezett ideológiai légköre mondatja, hogy jön a szélsőjobb? Természetesen nem jön, semmi esély rá - sajnos. Maximum az álkonzervatív kóserjobb tör fel, hamis retorikával.
    Sőt, mondod "kormányok"! :-D Bár őket szoft szélsőnek tartom, azért kíváncsi lennék egy Légió Hungária vezette kormányra. Végre magyar kormányunk lenne, bár ki tudja, felemelkedésekor kik épülnének be és kik térítenék el vagy vernék szét belülről azt is.
    Természetesen a Légió Hungária nem politikai szervezet és nincs ilyen ambíciója. Egész Európában nincs ilyen szervezet.

    Egyébként Európa züllésével az Egyesült Államok azt nyeri el, hogy ő marad a domináns, ő diktál, majd ő támogat így ő irányít egyre erősebben.
    Több nemzetközi közgazdász, geopolitikai szakértő stb. tekintély elmondta, hogy valószínűleg a német ipar és az orosz erőforrások szimbiózisa legyűrné az Egyesült Államok fölényét vagy veszélyes lenne arra.

    A szankciózással Európa gyengül leginkább, nem is Oroszország. Szakértők garmadájával hozták meg az adott döntéseket európai vezetők, ebből az következik, hogy szándékosan okoznak nagy károkat az EU nemzeteinek. A miértekre is vannak válaszok, egyelőre csak a tényeket, a valószínűségeket vesszük számításba.

    Az Északi Áramlatok robbantása esetén nyilvánvaló az amerikai érdek, ezt az oroszokra fogni meglehetősen beteges. Ez utóbbinak nulla, az előbbinek meg kb. 100%-os érdeke fűzödik az esményekhez.
  • kvp #8
    "de a jelenlegi helyzetben amikor két fronton kell helyt állni az orosz és a kínai fenyegetés ellen, nem túl bölcs dolog a legerősebb és legközelebbi szövetségesét direkt gyengíteni."

    Az osszes eddigi szankcio csak es kizarolag az USA eredekeit szolgalta es szinte mind gyengitette az EU-s tagallamokat. Az USA szamara ez elonyos, sot sok gyarat az energiahiany miatt Nemetorszagbol pont az USA-ba fognak attelepiteni a kovetkezo honapok soran. Az europai deindusztrializacio a tervek szerint folyik.

    A nemzeti kormanyok fenyegeteset pedig az Europai Egyesult Allamok letrehozasaval is fel lehet oldani, ami megoldana az USA problemajat es egy nagyon eros, abszolutista kozponti hatalmat hozna letre Europaban. Ha nem tesznek valamit ennek letrehozasa erdekeben a kozeljovoben, akkor darabonkent veszithetik el a tagallamokban a globalizmushoz hu vezetoket. Ahogy egy hires nemet mondta anno: Egy nep, egy orszag, egy vezetes. Talan ez fogalmazza meg a legjobban az Egyesult Europa hiveinek felfogasat.

  • bdzsana #7
    " erdemesebb lett volna az LNG terminalokat es vezetekeket vagy a norveg/brit csoveket celba venni"
    Ja ha a III. világháború kirobbantása a cél akkor igen.
    " Most igazabol az oroszok ket utokartyaja szunt meg a ket vezetekkel."
    Ez az ütőkártya már a robbantás előtt megszűnt. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy szabadulunk az orosz gáztól és nem rövid hanem hosszú távon. Nem volt reális esély a fordulatra, viszont jó eszköz a robbantás egy kis gázáremelkedésre, hogy a piacot felforgassák a feszültséggel.
  • bdzsana #6
    Ja az USA óriásit nyer vele. Nőnek a gázárak, az emberek elégedetlensége nő Európában, jönnek a széljobbos kormányok, amik jóesélyel nem lesznek USA barátok, nem fogják se a szankciókat se az ukrajnai fegyverszállítást tovább támogatni.
    Igen, USA ki akar baszni az oroszokkal, de a jelenlegi helyzetben amikor két fronton kell helyt állni az orosz és a kínai fenyegetés ellen, nem túl bölcs dolog a legerősebb és legközelebbi szövetségesét direkt gyengíteni.
    Ez a lépés amúgy is többet árt az EU-nak, mint az oroszoknak.