Berta Sándor

"Esődrónokkal" küzd az aszály ellen Kína

Nem csupán Európa, hanem az egész világ küzd a szélsőséges időjárással.

Szecsuánban az Állami Meteorológiai Intézet két robotrepülőgépet indított a felhők "beoltására" és az eső "előcsalogatására". A művelet során a pilóta nélküli légi járművek mintegy 6000 négyzetkilométeres területet repültek át, és "beoltják" a felhőket, hogy azokból mielőbb eleredjen a csapadék.

Maga a folyamat nem új és annak során nagy, magas nedvességtartalmú felhőket keresnek és olyan anyagokat terjesztenek bennük, amelyek kedveznek a jégképződésnek. A nedvesség összegyűlik e részecskék körül, ezáltal nagy cseppek keletkeznek, amelyek nehezebbek a levegőnél és eső formájában a földre hullanak. A szakemberek erre a célra általában ezüst-jodidot használnak.

Kínában újra és újra manipulálják a csapadékképződést, például azért, hogy a városokat elkerüljék a súlyos viharok vagy - mint a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékok idején - hogy jobb időjárást biztosítsanak a nagy események idején. A Nemzeti Stadionhoz közeledő zivatarfront eloszlatására több mint 1100 rakétát vetettek be a megnyitó ünnepség előtt.

Az aszály ezekben a napokban különösen Szecsuán tartományt sújtotta, ahol a háztartások és az ipar számára áramfogyasztási korlátozásokat vezettek be. Néhány vállalkozás, például a Honda járműgyártó egyik üzeme ideiglenesen bezárt. A hőség a légkondicionáló berendezések fokozott használatához vezetett, miközben a régió számára fontos szivattyús energiatároló erőművek vízszintje meredeken csökkent. Szecsuán egyes részein azonban a "felhőoltástól" függetlenül megváltozott az időjárási helyzet, heves esőzések okoztak áradásokat és evakuálási intézkedéseket.

A repülések során Wing Loong II-es drónokat alkalmaztak. Ezeket eredetileg katonai célokra fejlesztették ki, 11 méter hosszú és 20,5 méter szárnyfesztávolságú modellek, amelyeknek a felszállósúlya 4,2 tonna és akár 32 órán keresztül képesek folyamatosan a levegőben maradni. A polgári változat a Wing Loong 2H változat - azt használják "felhőoltásra" és bombák helyett ezüst-jodidot hordoznak, továbbá jelerősítőkkel is felszerelhetők. Amennyiben a gép például egy katasztrófa sújtotta terület felett kering, akkor repülő mobiltelefon-oszloppá válik, amely akár 50 négyzetkilométeres területet is lefedhet. 2021 júliusában Henan tartományban egy árvíz után ezt a rendszert használták a stabil kommunikáció biztosítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Egy füves puszta és egy esőerdő között elég nagy a különbség, ez a mérőszám így nem jelent semmit.
  • Sydra #5
    Az erdőnek minősített területek száma hivatali bürokrácia eredménye. A bolygó zöldülése műholdas képelemzéssel megállapítható. A zöld terület 5%-al nőtt 20 év alatt az erdő irtásokkal együtt.
  • Sequoyah #4
    De ha mar igy felhoztad a temat, legalabb igazad lenne, de nagyon nincs. Az erdos teruletek szama folyamatosan CSOKKEN.
    Kevered azzal, hogy a csokkenes sebessege (vagyis az erdoirtas sebessege) csokkent, nem pedig az erdok terulete nott.
    https://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.FRST.ZS
    https://www.fao.org/documents/card/en/c/ca8642en
    https://ourworldindata.org/afforestation

    Kina erdo terulete valoban nott, de soha nem is allitottam az ellenkezojet:
    https://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.FRST.ZS?locations=CN
  • Sequoyah #3
    Hol irtam en olyat hogy nem nott a zold terulet? Hol irtam en barmit a Kinai erdeok allapotarol?

    Elolvasod egyaltalan hogy mit ir a masik, vagy csak az elore rogzitett kommenteket vegod be?
  • Sydra #2
    Zagyvaságot írsz. Az elmúlt 20 évben jelentősen nőtt a zöld terület az egész világon. Mind a vad, mind a mezőgazdasági. Kína zöldült a legtöbbet.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.08.30. 17:18:08
  • Sequoyah #1
    Na ezert nem kell kivagni az erdoket. Normal esetben az erdok altal kibocsajtott para inditja be az esot. Ha az Amazonas esoerdot letaroljak, akkor ott nem fog tobbet esni az eso sem...

    Nem Kina miatt irom, lovesem sincs hogy ott hany erdot vagtak ki. De szerte a vilagon ez egy fontos tenyezo a szarazsagokban.