Berta Sándor

Generátorról működik a Yandex finnországi szerver­centruma

Az orosz távközlési céggel nem bánnak túl kedvesen a skandináv államban.

A Yandex komoly bajban van, az orosz - ukrán háború óta piaci értéke jórészét elveszítette, ráadásul spanyol európai parlamenti képviselők csoportja Inma Rodríguez-Pinero vezetésével el akarja érni, hogy az Európai Bizottság szankciókkal sújtsa. A balti államok ugyanezt a kérdést vetik fel az Európai Tanácsban. A legnagyobb orosz technológiai vállalat helyzete Finnországban sem rózsás, az EURACTIV számolt be arról, hogy a Helsinkitől körülbelül 50 kilométerre északra található Mänstälä városában 2015 óta működő Yandex-adatközponttal a helyi szolgáltatók nem hajlandók szerződést kötni és a létesítményt árammal ellátni.

Ez a cég egyetlen Nyugat-Európában lévő centruma, az összes többi Oroszországban üzemel. A központ a keletkezett hő 75 százalékát átadja a regionális távhőszolgáltatóknak, április vége óta azonban a létesítmény dízelgenerátorról működik. Alekszej Zsumikin, a centrum vezetője kijelentette, hogy a társaság mindent elkövet azért, hogy új áramszolgáltató partnert találjon, amely segíti a működésüket. A dízelgenerátor mellett van még néhány opció a tarsolyukban. A menedzser hozzátette, hogy a velük szembeni magatartás ellenére Finnország továbbra is kiváló működési helyszín az orosz cégek számára.

A mostani fellépés arra vezethető vissza, hogy a helyi hivatalok a Yandexet az álhírek lehetséges terjesztése miatt vizsgálják. Timo Harakka finn kommunikációs miniszter azt nyilatkozta, hogy nagyon alaposan meg fogják figyelni a céget. A Yandex azért került a vizsgálatok célkeresztjébe, mert a Russia Today híreinek rövid összefoglalóit adja tovább. Nem segít a helyzeten, hogy a Financial Times szerint egy naplózási alkalmazásprogramozási felületen keresztül adatokat küldött a harmadik féltől származó alkalmazásokról és azok felhasználóiról orosz szerverekre. Több millió iOS-használó információi így kerültek külföldre. Az orosz társaság megerősítette a dolgot, de azt hangsúlyozta, hogy a továbbított adatok alapján csak nehezen azonosíthatók az egyes személyek.

Az információk küldése az Appmetrica nevű alkalmazáselemző és marketingplatform alkalmazásprogramozási interfészén keresztül valósult meg. A dologra Zach Edwards kutató és a Me2B Alliance nevű nonprofit szervezet munkatársainak közös vizsgálata során derült fény. A Financial Times saját szakértői megerősítették a szakemberek megállapításait és úgy vélik, hogy az információkkal visszaélhetnek az orosz biztonsági hivatalok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Ezért kár volt újregelned. Valld be, az igazság ellen csak cenzúrával tudnál fellépni, érvekkel nem. Komcsi tempó.
  • opinion #9
    Itt is érdemes lenne inaktiválni a hozzászólást az olyan cikkeknél, ahol nem csak informatikai, hanem politikai szál van. És akkor megóvnánk magunkat az ilyen Tetsuo félék agymenésétől...
  • Tetsuo #8
    Ez a büntetés valójában nem az oroszoknak, hanem az európaiaknak büntetés, a már említett erkölcsi süllyedésen túl. Persze az oroszoknak is árt, de túlélik.
    A magyarországi kormány kétkulacsos, elvtelen politikája nem éppen a magyar érdeket szolgálja. A lentebb tárgyalt nemzetközi helyzetetre nincs hatással, ahogy az sem, itthon ki oroszobarát és ki nem az.
  • ShuckFishTit #7
    Nem tudom hány éves voltál 90-ben, de ott bukik az egész elméleted hogy az oroszellenesség nem az utóbbi 10 év terméke. Érdemes képbe jönni 56 utáni időszakkal egészen 90-ig, de hacsak nem a 2000-es években születtél akkor emlékezhetnél hogy ebben az időben nem volt menő az oroszokhoz húzni, pont most az elmúlt 12 év hazai politika terméke az oroszbarát hozzáállás. Nyilván anyagi érdekek mentén. A cikkhez annyit hogy nekem amúgy nagyon kevésnek tűnik ez a büntetéssorozat, nem csak ez, az egész, szerintem Putyin jót röhög ezeken a “megszorításokon”.
  • Macropus Rufus #6
    -- off --
    ezek az érvek... de most tényleg. Tehát ha pl. az usákok valami f@szságot művelnek akkor ez kvázi feljogosítja a másik felet arra, hogy ő is hülye legyen? És a hivatkozási pont az, hogy miért baj ez, hiszen xy is ezt csinálta? Ez már oviban is hülye érv volt ha menteni akartad a menthetetlent.
    Akkor ugye lehetne világháború is, hiszen már volt nem? És ha nekik lehetett akkor nekünk miért nem? Hülye érvek, hülye indokok....ááááá sz@r az egész.
    És igen, magasról szarok rá, hogy az amcsik mit műveltek, ez nem lehet indok és felhatalmazás arra, hogy most meg az ruszkik geciznek valakivel.
    -- end --

    "Az orosz társaság megerősítette a dolgot, de azt hangsúlyozta, hogy a továbbított adatok alapján csak nehezen azonosíthatók az egyes személyek."
    lefordítva: Azonosíthatóak. Egytől egyig, csak nehezen. Remek. Legalább kamuztak volna valamit. Nem kell mindig őszintének lenni. Ezzel csak olajat öntöttek a tűzre.
  • Tetsuo #5
    Persze, azért is az orszok a hibásak, mert oroszokat vegzálnak szerte a világban.
    Érdekes, mikor Ámerika rohan le országrészeket valahol, bárhol, az a kutyát nem érdekli, az sem, hogy nagyságrenddel több civil hal meg ott, mint Ukrajnában... A háború oka sem érdekes, hogy az oroszok valóban oroszokat és orosz érdeket mentenek, míg az USA közel random támad meg országokat/népeket, ahogy éppen kedve tartja.
    Undorító az egész. Én nem szeretem az oroszokat, a putyini rendzsert sem, de erkölcsileg szerintem a nyugati liberális demokrácia alacsonyabb szinten van, mint azok.
    A Majdan-puccsot eleve a CIA szerverzte, meg alapvetően az oroszellenes hangulatot egy évtized alatt, Victoria Nuland ki is nyögte, hogy legalább 5 milliárd dollárba került, Biden fia is nyakig benne van (másban is).
    A Nyugat úgy állítja be, mintha az ukránok a megtestelsült demokratikus etalon lenne, amit a világnak összefogva meg kell védenie, különben mindennek vége, pedig Ukrajna a világ egyik leghulladékabb társadalma, velejéig korrupt, oligarchális rendszerű, magától lezüllő, soviniszta, kisebbségellenes stb. Oroszország demokratikusabb volt és most is az, mint Ukrajna valaha. Oké, a demokratikust én nem feltétlenül pozitív értelemben használom, de akinek ez számít, annak ezt figyelembe kellene vennie.
    Mégsem veszik, hanem démonizált Oroszország, meg a teljhatalmúnak kikiáltott Putyin, mint új "Hitler" ömlik a sajtóban, felbújtva a hülye, átlag választópolgárt, aki nekimegy mindennek, ami orosz, pl. az a macskafajtáknak stb. Hihetetlen debilség az egész. És morálisan tényleg a legalja.
    Bírósági vizsgálatok igénye nélkül kimondják, megbélyegzik Oroszországot vélt mészárlásokat rávarva, elkobozva hatalmas vagyonokat csak úgy... Ezzel maga a Nyugat (a transzatlanti szövetség) lett hiteltelen és antidemokratikus a szó minden értelmében, minden retorika ellenére.
    Egy biztos, olyan andalító világ már sosem lesz ezután, mint a 80-as évektől COVID-ig volt, annak a szabad korszaknak vége itt Nyugaton is és keleten is.
    Hogy az EU saját maga alatt vágja a fát adott embargókkal, ami elsősorban USA-nak érdeke azt most nem is részletezem.
    Finoman adagolva 7-800 Ft lesz a benzin? Lesz az annak duplája is embargó után.
  • gosub #4
    Amikor az USA mondva csinált indokkal agresszorként megtámadta a Föld túloldalán lévő Irakot semmi féle nemzetközi, vagy EU-s szakció nem érte. Minden amerikai cég, bank zavartalanul működhetett. Az USA háborújának eredményét pedig mi is isszuk a mai napig.
  • Cat #3
    Szerintem természetes, hogy ha emberek halnak meg, akkor mindenki átlendül a ló túloldalára. Sajnálatos, hogy ilyenkor ártatlanok is a szórásba esnek (még orosz ellenzékiek is!), de ezért nem a finnek a hibásak, hanem az orosz állam, ami embereket öl..
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2022.05.10. 17:36:06
  • grobs #2
    Aki ellenségnek tartja a finneket azt logikusan ők is ferde szemmel nézik. Viszont ők emiatt még nem támadtak meg senkit. Szemben a yandex gazdájával.
    Én veled ellentétben inkább a finn demokráciát szeretném, és nem az oroszokat ahol egy üres lappal tüntetésért 15 év börtön járhat.
  • Tetsuo #1
    A finnek és a demokrácia. Felmerült a gyanú, emiatt meg fogják figyelni a céget, de már most nem köt vele senki szerződést, mert orosz.
    Oroszokat dobálnak meg, rúgnak ki állásukból szerte Nyugaton, mert oroszok.
    Bizonyos vészterhes időkre emlékeztet ez engem, liberáliséket persze nem. A hirhedt kettős mércéjük és illogikus, ellentmondásos ideológiáik végül önmagukat számolják fel, átadva a helyet valami még ennél is sötétebbnek, hiszen mióta a történelem jegyezve van, világosan látszik, a züllés megállíthatatlan.