Gyurkity Péter

Kindle-olvasók alatt is jön az ePub támogatása

A megoldás egyelőre nem teljes, viszont ehhez is 15 évre volt szükség.

Az Amazon elektronikus olvasói nem túl gyakran szerepelnek híreinkben, ami annak köszönhető, hogy bár a cég hosszú ideje uralja ezt a piacot, maga a terület nem számít túl nagynak, legalábbis az okostelefonok vagy táblák szegmensével összehasonlítva. Korábban arról írtunk, hogy a vállalat a saját márkák csapdájába eshet, most viszont konkrét változásról írhatunk ezen készülékek kapcsán.

A hivatalos támogatói oldalon közzétett információk alapján laza 15 év után végre valóban megjelenik az ePub támogatása, legalábbis részleges formában, a Send to Kindle opció esetében ugyanis a listán már felbukkan ezen formátum is, bár erre az év második feléig kell még várnunk. A lépés önmagában nyilván még nem jelenti a teljes natív támogatás elérhetővé válását, mindössze arról van szó, hogy az ilyen formátumban elérhető tartalmakat egyszerűen továbbíthatjuk saját Kindle-készülékeinkre, ezek ugyanis a továbbítás során automatikus konverzión esnek át, mielőtt olvashatók lesznek az adott kütyün. Könnyen lehet viszont, hogy a cég végre beadta a derekát és meghajol a tények előtt, így idővel a natív támogatás is felbukkanhat majd a család tagjain.

A területet ismerők jól tudják, hogy az Amazon tulajdonképpen az első ilyen megoldások piacra dobása óta tartózkodott az ePub megfelelő támogatásától, ehelyett konzekvens módon kitartottak a saját megoldás mellett, amely a MOBI névre hallgat. Ez gyakorlatilag nem sokban különbözik a nyílt platformtól, viszont az állományok olvashatóvá tétele érdekében minden alkalommal szükség volt a konverzióra, amely nem jelent nehéz feladatot, viszont némileg zavaró lehet azon felhasználóknak, akik hozzászoktak az ePub alkalmazásához – arról nem is beszélve, hogy számos tartalom egyszerűen nem elérhető MOBI-változatban.

Ahogy említettük, a fenti lépés az év második felétől jelenik majd meg, ezt követhetik a további (esetleges) döntések, a támogatás kiterjesztése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #5
    olvasó? vazze vegyél tabletet és nincs megnyithatatlan fájl formátum. vannak színek és egy sor másra is alkalmas az eszköz...
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Ha valakinek nem kell normális PDF, vagy képregény támogatás, akkor nincs igazán min gondolkodni.

    Igazából az alap Kindle a fő vetélytárs. Tavaly €60-ért vettem egyet anyukámnak Németben és a 800x600-as felbontás is bőven elég, háttérvilágítása is jó..
  • Celeborn #3
    Nekem is több mint 6 éve megvan a Kindle Paperwhite 3-asom, és imádom. Nincs semmi baja. Bár az akksija lehet, hogy már nem annyira tartós, de simán el tudok olvasni több könyvet is egy töltéssel. Az ePub hiányával én úgy vagyok, hogy a Calibre megoldja. Minden esetre most megnéztem, hogy milyenek a mai Kobo készülékek és úgy látom, hogy ha most kéne vennem olvasót, akkor is inkább a Kindle Paperwhite-ot választanám. Árban és képminőségben is jobb.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Én is szívesen vettem volna inkább Kobo-t, de régebben rosszabbak és drágábbak voltak. Tipográfiában most is Amazon a nyerő és a Kindle-ök tartósságban is simán verik a Kobo-kat. (tudom Kobo-ra is rá lehet valahogy kalózkodni a Bookerly-t, de ezzel a legtöbb felhasználó biztosan nem fog foglalkozni.)
    Első Kindle-t 5 év használat után adtam el, a második most 7 éves és az akkuja még mindig szuper.

    Epub támogatás hiánya lehet, hogy zavart 10? éve, de Calibre megoldja.



    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.05.08. 18:50:55
  • Tetsuo #1
    A Kindle helyett vannak jobb, kényelmesebb olvasók. Pl. a Kobo.