Berta Sándor

Aláírná az amerikai chiptörvényt Joe Biden

A politikus jelezte, hogy rajta nem múlik a dolog.

Az Amerikai Egyesült Államok kiemelten, nemzetbiztonsági kérdésként kezeli a tavalyi év eleje óta tartó chiphiányt. A Fehér Ház ezért tavaly szeptemberben minden érintett cégtől adatokat kért be a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, s szeretne belelátni az autóipari gyártók és beszállítók logisztikai láncainak a működésébe. Joe Biden kormánya el akarja érni, hogy több chipet gyártsanak az USA-ban, a politikus ezért akarja támogatni a szektort.

Biden a most elmondott beszédében a nemzet helyzetét elemezte és kitért a Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) Act of America nevű jogszabályra is, amely egy 52 milliárd dolláros csomag és a helyi chipgyártást fogja erősíteni. A probléma az, hogy a törvényt az elnök még nem írta alá. Ennek oka, hogy a kapcsolódó tervezetet az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a mai napig nem fogadta el. Ezzel kapcsolatban Biden kijelentette, hogy tegyék le végre az asztalára a dokumentumot és ő azonnal aláírja azt. Az 52 milliárd dolláros csomag az egyik legnagyobb beruházás lesz az USA történetében.

A csomag elsősorban azért előnyös a gyártóknak, mert komoly állami támogatást kapnak, ráadásul a beruházásokból, az új üzemek építéséből vagy a meglévők bővítéséből az egyes szövetségi államok is profitálnak, hiszen amerikai munkahelyek jönnek létre. Ahogy a politikus fogalmazott: 10 000 jól megfizetett munkahely jön létre egyedül az Intel az Ohióban tervezett két létesítményében. Ehhez azonban 20 milliárd dollárra van szükség.

A csomag további részét képezi a Ford 11 milliárd dolláros beruházása egy 11 000 munkahelyet kínáló új gyár felépítésével, valamint a General Motors 7 milliárd dolláros projektje, amely 4000 embernek kínál majd munkát. Mind a két üzemben elektromos autók fognak készülni.

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa és a Képviselőháza már előterjesztette a CHIPS Act of America azonos változatát, a Kongresszus azonban gyakorlatilag semmit sem tett, így érthető az amerikai elnök felháborodása. A csomag egyébként a beruházásokon túl felértékelheti a beszállítói láncot, kibővítheti a kutatási kapacitásokat és javíthatja az amerikai ipar versenyképességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!