Berta Sándor

Előreje­lezhető a fiatalok öngyilkossági hajlama

A kockázati tényezőket időben fel lehet ismerni.

A Brigman Young University kutatói által kifejlesztett új algoritmus 91 százalékos pontossággal tudja megállapítani, hogy egy tinédzsernél kialakulhat-e öngyilkossági hajlam vagy sem. Az egyetem munkatársai az öngyilkossággal összefüggő kockázati tényezőket elemezték, összesen 179 384 diák adatait vizsgálták meg a 2011 és 2017 közötti időszakból. A folyamatban több algoritmust is teszteltek és ekkor találtak rá egy gépi tanulási modellre, amely képes volt precízen előrejelezni, hogy melyik személynél alakulhat ki öngyilkossági hajlam.

Michael Barnes, a tudósok egyike rámutatott, hogy az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok az Amerikai Egyesült Államokban élő fiataloknál. A szakember közölte, hogy éppen ezért fontos, hogy jobban megértsék a kockázati tényezőket és az okokat. Az algoritmus képes elkészíteni kockázati profilokat, amelyek kiváló kiindulási alapot jelentenek.

A legnagyobb kockázati tényezőt a (kiber)zaklatások és a családi problémák jelentik, például a sértegetések, viták és a családtagokkal zajló folyamatos konfliktusok. Emellett a veszteségekkel összefüggő tapasztalatok, a teljesítményproblémák és a depresszió tartoznak a kiváltó okok közé.

A kutatók azt is megállapították, hogy a lányok 7 százalékkal nagyobb eséllyel hajlamosak az öngyilkosságra, mint a fiúk. Különösen a megfelelő apafigura nélkül felnövő tinédzserek vannak veszélyben, az ő esetükben ugyanis a kockázati valószínűség 72,6 százalékkal nagyobb, mint a megfelelő apafigura mellett felnövekvő társaiknál. A tudósok szerint fontos az iskolákban zajló felderítési és megelőzési munka, valamint a családoknak szóló segítségnyújtás erősítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    @koviroli

    Attól függ, mit értesz "normális" alatt. Amit te, azt gondolom, nem lehet ráhúzni, máskülönben nem mondanád.
    Amit én értek, az röviden és tömören kb. annyi, hogy "az élettel összeegyeztethető". "Náci" felhang nélkül. (Elgondolkoztam rajta, ezt most miért volt olyan nagyon fontos ideírnod, talán ezért.) Nem minden relatív, a létezésnek vannak alapfeltételei.
  • koviroli #4
    #1-nek.
    Ha már emberekkel foglalkozol, igazán hanyagolhatnád a "normális" kifejezést, amit tudnii llik, emberi kapcsolatokra a leginkább nem lehet ráhúzni.
  • Akva #3
    "új algoritmus 91 százalékos pontossággal tudja megállapítani, hogy egy tinédzsernél kialakulhat-e öngyilkossági hajlam vagy sem."

    Hogy kialakulHAT-e, ahhoz nem kell algoritmus, mert 100%, hogy kialakulHAT. Hogy ki FOG-e alakulni, azt kéne tudni, de azt meg az algoritmus sem tudja.
  • gosub #2
    "megfelelő apafigura nélkül felnövő tinédzserek vannak veszélyben" ajjaj, ez nem túl haladó liberális lmbtqp kompatibilis következtetés. Sőt ma már európai érték a kétanyaság. Akinek két apja van annak a fiatalnak jobb?
  • wraithLord #1
    Hát ja, ha az ember arra kíváncsi, hogy XY szeretne-e enni, akkor nem fejleszt gyorsan egy programot, ami kielemzi, és nagy pontossággal megmondja... Hanem megkérdezi tőle, hogy éhes-e.

    Az emberekkel foglalkozni kell. Akinek nincsenek normális szülei, normális szociális hálója, és kideríti róla az algoritmus, hogy az öngyilkossági hajlama nagy, azt kikötözik a padlásra, hogy nehogy véletlenül meg tudja öngyilkolni magát?
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2021.12.19. 23:37:07