Berta Sándor

Kitakarítja a strandokat egy új robot

A gép főleg a műanyagdarabokat szedi össze.

A Poralu Marine fejlesztette ki a Bebot nevű robotot, amely képes a strandokat automatikusan megtisztítani a különböző szemétkupacoktól, de elsősorban a műanyag hulladékoktól. A gép akár a legkisebb műanyag darabokat is ki tudja szedni a homokból. A Bebot a munkavégzése során átszűri a homok felső rétegét és eközben összegyűjti a tenger által a partra sodort vagy a látogatók által a helyszínen hagyott szemetet. A jármű kis méretű, a működéséhez napelemeket és akkumulátorokat használ. A hátrányai közé tartozik, hogy nem tud önállóan cselekedni, hanem távvezérléssel használható.


A robot a homokba legfeljebb 10 centiméter mélységig "ás le" és egy szitát alkalmaz a különböző méretű és típusú hulladékok kiszűrésére. A megoldásnak köszönhetően a Bebot akár az egy négyzetcentiméteres szemétdarabokat is felszínre tudja hozni. A gyártó adatai alapján a gép egyetlen óra alatt akár 3000 négyzetmétert is át tud fésülni szemétdarabok után. Az átnézett terület ugyanakkor sokkal kisebb lehet, ha például emelkedők és lejtők, továbbá sziklás részek vannak benne.

A Bebotot jelenleg a 4Ocean nevű kezdeményezés keretében tesztelik Florida néhány strandján. A Poralu Marine egyelőre nem árulta el a robot bevezető árát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #4
    és mi lesz a strandokon széthagyott mobilokkal, ékszerekkel, ipod fülhallgatókkal és egyebek? :) Nagy divat estefele az amerikai strandként használt tengerpartok homokját átkutatni fém kereső detektorral. Sok értékes dolgot lehet találni... :)
  • kvp #3
    Mennek be a hatso tartalyba. Csak ki kell valogatni oket a szemetbol. Viszont ezek a szitas gepek csak a szaraz homokos reszen mukodnek csak, ott meg eleg keves kagylo vagy rak el. (a nedves homok osszetapad, nem szitalhato es eltomne a gepet)
  • Cat #2
    Engem az érdekelne, hogy oké, hogy átszűri a homokot, és kiszedi belőle a szemetet, de mi lesz a kagylókkal, rákocskákkal, és egyéb élőlényekkel?
  • kvp #1
    Na en ebbol lattam ember vezette lanctalpas traktorral huzott valtoztatot a 80-as evekben Bulgariaban (Varnatol eszakra, a druzsbai strandon). Jo nagy gep volt, de minden reggelre szep tisztara pucolta a strandot es elsimitotta a homokot maga mogott. Anno nekem kisgyerekkent csak a lanctalpas traktor miatt tunt fel, de ugylatszik nem egy ismert technologia.