Berta Sándor

Hónapokra kieshet a Renesas chipgyára

A legújabb hírek alapján súlyosbodtak a chipgyártás problémái.

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy tűz volt a Renesas Electronics japán félvezetőipari cég Hitachinakában lévő chipgyárában. A társaság az autóipari chipek területén globális viszonylatban a harmadik legnagyobb szereplőnek számít, sok gyártó fontos beszállítója, az egyik legnagyobb ügyfele a Toyota. Hidetoshi Shibata, a Renesas vezetője úgy fogalmazott, hogy aggódik amiatt, hogy a tűz nagyon komoly hatással lesz a szállításokra.

Nos, a menedzser aggodalma beigazolódott. A Nikkei Asia számolt be ugyanis arról, hogy a várható termeléskiesés akár több hónapos is lehet. A Renesas szóvivője kijelentette, hogy az már most biztos, hogy a létesítmény egy hónapig nem működik majd, de a megsemmisült vagy károsodott gépek kicserélése több hónapot is igénybe vehet. Korábban 11 kiesett berendezésről volt szó, de a legújabb hírek már 17 gépről szóltak.

A vállalat nevében Hidetoshi Shibata vezérigazgató azt közölte, hogy a normális termelés 100-120 nap múlva indulhat el, mert összesen 23 gép károsodott. Legalább 100 napra van szükség a károk felmerésére és a megsérült vagy elpusztult berendezések cseréjére. Eközben a tajvani kormány sürgette a többi helyi ágazati szereplőt, hogy segítsék az alternatív chipgyártást. Ezzel kapcsolatban a menedzser kifejtette, hogy támogatást kapnak más cégektől, a veszteségeik pedig december végéig megtérülnek akkor is, ha házon belül oldják meg a helyzetet és akkor is, ha kiszervezik a megrendelések teljesítését. Hidetoshi Shibata hozzátette, hogy a rendkívüli helyzet miatt a Renesas 19,5 és 26 milliárd jen (177,4–236,5 millió dollár) közötti hitelt fog felvenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!