Berta Sándor

Új betegsegítő rendszer

A fejlesztés többek között észben tartja a felírt gyógyszerek beszedési időpontjait.

Az MIT kutatói egy olyan rendszert mutattak be, amely a páciensek figyelmét felhívja számos dologra, például, ha elfelejtették bevenni a gyógyszereiket. Az új megoldás rádióhullámokkal működik, amelyeket egy, az érintett személyek lakásában elhelyezett eszköz küldi ki. A készülék hatótávolsága 10 méter és eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a segítségével ellenőrizni lehessen az alvás minőségét.

Az új rendszerben van egy számítógép, amelyhez tartozik egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver is. Az utóbbit arra képezték ki, hogy felismerjék a gyógyszeradagolás során jelentkező hibákat. Amennyiben a program ilyeneket talál, akkor azokról tájékoztatja az adott beteget vagy annak kezelőorvosát. Az alkalmazást komoly teszteknek vetették alá és így most már több mint 90 százalékos pontosságot ér el az inzulinfecskendők és az inhalátorok alkalmazásakor.

Dina Katabi professzor, a megoldást megalkotó csapat vezetője, hogy tanulmányok korábban kimutatták, hogy a páciensek több mint 70 százaléka nem az előírt időpontban adja be magának az inzulint és sokan nem megfelelő módon használják az inhalátorokat. A tudósok biztosak voltak abban, hogy így megakadályozhatják a következményként fellépő megbetegedéseket és tehermentesíthetik a kórházakat. Mingmin Zhao hozzátette, hogy néhány gyógyszer és egyes eszközök, például az inzulinfecskendők alkalmazása meglehetősen bonyolult. De, ha a betegek betartják az előírt lépéseket, akkor elkerülhetők a problémák.

A készülék előnye, hogy minden páciensekkel való találkozást ellenőriz és mindegyik esetben egyedi rádióhullám-mintát hoz létre, amelyet később dekódolni tud. Zhao szerint pont az a nagyszerű a rendszerben, hogy a betegeknek emiatt nem kell szenzorokat magukon viselniük. Sőt, még abban a helyiségben sem kell tartózkodniuk, amelynek a falára a berendezést felszerelik. A rádióhullámok ugyanis áthatolnak a falakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!