Berta Sándor

Vonzó befektetések a függőleges farmok

A koronavírus-járvány növelte az érdeklődést a terület iránt.

A függőleges farmok készítésével foglalkozó berlini Infarm cég további 100 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől, így lehetővé válik, hogy még több zöldséget termesszen az áruházakban elhelyezett különleges üvegszekrényekben. A vállalkozás azért tudta összeszedni a plusz pénzt, mert a koronavírus-járvány miatt jelentős mértékben megnőtt az érdeklődés a városokban megvalósítható zöldségtermesztés iránt.

Erez Galonska, az Infarm vezetője a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek elmondta, hogy az elképzelések alapján szeretnék megerősíteni a jelenlétüket a meglévő piacokon, még több embert akarnak felvenni és a termesztést ki szeretnék terjeszteni új zöldségekre is, például a gombákra, a paradicsomra és a csilipaprikára. Galonska nem kommentálta a Sky News azon értesülését, amely szerint az Infarm további 250 millió dollárt akar összegyűjteni. A menedzser hozzátette, hogy nyitva tartják a finanszírozási lehetőségeket, de jelenleg nem tervezik a tőzsdei megjelenést.


A 100 millió dollárt a vállalat az eddigi beruházóktól (Atomico, Hanaco Ventures) kapta és azt a 170 millió dollárt egészíti ki, amelyet tavaly szeptemberben sikerült összegyűjteni. A befektetőktől eddig szerzett összeg meghaladja a 400 millió dollárt. Az Infarm jelenleg 10 országban van jelen és olyan konszernekkel, illetve szolgáltatásokkal áll üzleti kapcsolatban, mint az Amazon Fresh, a Kroger Cp., a Marks & Spencer Group Plc. és a Metro AG., míg az ügyfelei között megtalálható az Aldi Süd, az Edeka és a Kaufland. A tervek között szerepel 2025-ig 500 000 négyzetméteren 100 zöldségtermesztő központ kialakítása.

A függőleges farmok a következő években alapvetően átalakíthatják a mezőgazdaságot, mivel a segítségükkel viszonylag kis felületen termelhető rendkívül sok élelmiszer és feleslegessé válik a szállítás. Nem véletlen, hogy az üzletbe 2020 augusztusában beszállt a Bayer is. Daniel Podmirseg, a Vertical Farm Institue vezetője és alapítója tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy az élelmiszertermelés ismét a városi mindennapok részévé fog válni. Szintén akkor kiderült, hogy Dániában jöhet létre a világ egyik legnagyobb függőleges farmja, amely évente 1000 tonna leveles zöldséget termel majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #10
    ez részben igaz, hogy a városbol vidékre költöznek az emberek, de a városi emberek nem azért költöznek ki, hogy utánna kertészkedjenek.
    A legtöbb csak csendre friss levegöre vágyik és , hogy olcsobban kap házat vagy lakást.

    Meg az elmult 20-30 évben már a falvakat is ellehetlenitette a multi által generált ár.
    Már nem éri meg a termelöknek sem otthon veszödni a kertészkedéssel, mikor a tescoba bemegy és megkapja. az állattenyésztéssel is ugyan ez, már nem adnak anynit egy disznoért ,hogy megérje tartani háznál leadásra, veszteségesen meg nem fog dolgozni vele a falusi sem.
    Ezért al egtöbb faluban már nincs is háznál állattartás és a növénytermesztés is minimális csak épp, hogy meglegyen a legfontosabb és hogy az idösebb generácio lefoglalja vele magát.
    De a mostani generácionak kis hányada fog kimenni a kertbe .
    A legtöbb háznál befuvesitették és diszfásitották a kertet és inkább napozo ágy és grill helységet alakitottak ki a veteményes helyére.
  • Sequoyah #9
    Ez egy nagyon jo otlet lenne egy olyan vilagban, ahol a varosiasodas folytatodik, egyre tobben koltoznek be videkrol, viszont termeszetkozelisegre is egyarant vagynak az emberek.
    Viszont az uj trend varhatoan a tavmunka hangsulyosabba valasa, es ezzel parhuzamosan a varosbol valo kikoltozes, ami mar eddig is letezett, a jarvany viszont nagy lokest ad neki. Szoval a celkozonseg egy jelentos resze inkabb kikltozik oda ahol van rendes kert, es irodai munkat vegez tavmunkaban a jovoben.

    Ennek ellenere bizotsan lesz erre kereslet, mert kiurulni azert nem fognak a varosok, de nem feltetlenul olyan nagy.
  • repvez #8
    A probléma többrétü mint ahogy minden.
    Egyrészről az ötlet nem rossz, mert ha sikerül megvalósitani rendesen a dolgot, akkor a boltokban tényleg friss árut kapsz ami nem utazik heteket és nem éretlenül szedik le vagy nem nyomják tele mesterséges szerekkel, hgoy eláljon addig .
    Egy csomo ráépülö szolgáltatást feleslegessé tenne.
    A szállitmányozásbol egy jokora rész megszunne , ha nem kellene a friss zoltséget országokon keresztól vinni.
    Egy már kétélü, dolog, egyrész hozzájárulna, hogy kevesebb legyen a CO kibocsájtás , tehát javulna a környezet és a levegő minösége kevesebb lenne a kamion az uton.
    Másrészról akik emiatt elvesztik a munkájukat azok nem lennének boldogok.

    Az igy termesztett növényeknél egy csomo olyan dolgogtol védve lenne ami károsithatja és a termés átlagát rontaná.
    Természeti károk, szélsőséges időjárás , bogarak stb..
    igy elmaradhatna a permetezés és kevesebb helyen is ugyan annyi termést tudsz termelni ,ha nem kell a veszteségekkel számolni.

    A probléma ezzel itt is az, hogy bár egy csomo minden megszünne miatta, de valahogy mégis kihoznák, hogy drágább lesz a végeredmény mint a jelenlegi állapot.

    Egyébként meg a legtöbb betegségnek nem az az oka , hogy egészségtelenül táplálkozunk manapság hanem azt ,hogy amit eddig ettünk az egészségtelenné vált a mesterséges szerek miatt . régebben csak a természetes összetevökből elöállitott dolgok voltak, manapság meg szinezékek aromák génmodositások vanank azokba az élelmiszerekben amik elötte évszázadokig nem okozott problémát az embereknek.

    ÉS nem is olyan régen mégcsak ujságokbol lehetett hallani az ilyen olyan érzékenységu emberekről, ma meg "hála" a celebeknek meg az influensereknek, egy csomo mindenki annak valja magát és eszi a sok minden mentes szarokat, mert valaki azt mondta, hogy ez jo, meg azért ha már fingasz vagy bufögsz valamitöl akor az azt jelenti , hogy allergiás vagy rá és nem eheted többet. anélkül, hogy bármelyik orvos vélemyénét kikérte volna.
  • Atisz #7
    F@szság.

    Ha az ember végigmegy Magyarországon, rengeteg elhanyagolt kertet talál, a legtöbbje pedig ami rendezett, tele van tujával és haszontalan növényekkel.

    De van egy nagyon erős gyanúm, hogy a "nagy" Berlinben és a külvárosban is akadna szabad földterület.
  • barret #6
    Lehet konteózni,vagy nem konteózni.Szabadon választható! DE az diktál,akinél a buksza van! Ezt lehet tagadni,de értelmetlen.
  • gosub #5
    Ezt egyetlen dolog fogja mozgatni, a pénz. Ha a multi üzletnek így olcsóbb, mint termelőtől venni akkor terjedni fog. Magyar paradicsomtermesztők kb ezt csinálják, csak fóliaházakban, sokkal kevesebb energia és eszközpocsékolással.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Ettem kiserletben ilyen modon termesztett paradicsomot es nagyon izletesnek talaltam.

    A tech legnagyobb elonye, hogy nem kell telenyomni permetszerrel a novenyeket.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.04.23. 07:53:44
  • Montanosz #3
    a zöldségek ízvilága, vitamintartalma stb már így is fele a 100 évvel ezelőttinek, valszeg ezeknek is eléggé vízize lesz de mindeképp megkostolnám mert amugy tetszik az ötlet
  • TokraFan #2
    Látom téged is elkapott rendesen a konteó láz, pedig korábban tudományos területen viszonylag jártasnak tűntél. Ki ne találjuk már, hogy megint Bill Gates a mumus. Bill meg Soros, a két háttérhatalmista, akik amúgy nincsenek a háttérben de ez ne zavarjon senkit.
  • kvp #1
    Ez a technologia ket esetben terjedhet el rovid tavon:
    - ha annyira rossz lesz a bolygo klimaja, hogy nem lehet szabadfoldon termeszteni semmit
    - ha betiltjak a szabadfoldi termesztest

    Ha az elso nem tortenik meg zaros hataridon belul, akkor csak a masodikra lesz lehetoseg ha a befektetok viszont szeretnek latni a penzuket. Egyebkent valamiert az ENSZ is ezt javasolta mar a jarvany elott is. Veletlenul az egyik legnagyobb mezogazdasagi befekteto az USA-ban Bill Gates, de nem tudni, hogy ez osszefugg-e vele.