Gyurkity Péter

2500 dolláros telefont mutatott be a Sony

Eközben pedig az Xperia 1 III külalakja is kiszivárgott.

A Sony a tavalyi év első felében, még a pandémia indulásakor, beharangozta egy profi okostelefon várható piacra dobását, azóta azonban mély csend honolt a cég háza táján, legalábbis ezen készülékkel, annak részleteivel kapcsolatban. Most jön a piaci megjelenés, mégpedig horror áron, miközben a következő csúcstelefon részleteit is megismerhetjük.

A napokban először az szivárgott ki, hogy visszatér az Xperia Compact család, a gyártó viszont nem sokkal később az Egyesült Államokban hivatalosan is bejelentette az Xperia Pro fontosabb részleteit, annak árával együtt. Nyilvánvaló módon ez a telefon nem az átlagfelhasználónak készült, a cég azt emeli ki, hogy a készülék akár külső, vezetékes 4K HDMI-monitorként, illetve mobil hotspotként is funkcionálhat, így az 5G-hálózatokon keresztül akár élőben, a kamerára kötve, közvetíthetünk egy-egy nagyobb eseményt. Ez utóbbit az NBC Sports közreműködésével demonstrálták a berlini maraton alatt, bár az még komoly problémát jelent, hogy a mm-es hullámhosszú 5G-hálózatok nem számítanak elterjedtnek. Az erős hardverrel (Snapdragon 865, 4000 mAh-s akkumulátor, 12 GB RAM, 6,5 hüvelykes OLED-panel) ellátott telefon ára a tengerentúlon 2500 dollár, a forgalom tehát nem lesz kirobbanó.

A számos alkalommal megbízhatónak bizonyult külsős forrás, Steve Hemmerstoffer, ezzel csaknem egy időben közölt néhány renderképet az Xperia 1 III típusról, amely várhatóan a soron következő csúcskategóriás családtagként jelenik majd meg a piacon. Ez utóbbi telefon saját közvetlen elődjénél picit kisebb lesz, a fizikai méret 161,6 x 67,3 x 8,4 mm, a káva persze emiatt még vékonyabb, a kijelző pedig marad 6,5 hüvelykes, 21:9-es képaránnyal. Megmarad a jack-dugó és a microSD, valamint az iker-hangszóró, a hátoldalon megjelenik a periszkóp kamera és a ToF-érzékelő, ismét a ZEISS közreműködésével. A teljesítményért valószínűleg a Snapdragon 888 felel majd, 8/256 GB-os konfigurációban, az 5G támogatásával.

Az új zászlóshajó várhatóan februárban vagy márciusban mutatkozik majd be, a megjelenésre viszont akár nyárig várhatunk majd – az ár jó eséllyel ismét 1200 dollár körül lesz majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #14
    A hdmi bemenet, a 4K referencia display + 5G valósidejű streamelési lehetőség úgy, hogy egyébként megvannak a telefon funkciók bezony ennyit érnek.
    Nem az átlag felhasználónak, hanem annak, aki ebből él. Ettől még nem dobja ki a profi kameráját, optikáit, monitorait, gibalt, stb., hanem ezzel ki tudja egésztíteni az arzenált, hogyha egy repülős kézitáskába kell összaraknia a cuccát, akkor eztán elég berakni egy milc kamerát, egy jobb mikrofont meg a telefont és kész a minimál forgatási szet.
    A Samsung 8K kamerás telefonja (fél)profi videós szempontból meg egy vicc, parasztvakításon kívül semmire sem jó.
  • Tetsuo #13
    Értem, de nincs jobb céleszköz? Ki használna erre egy konzumer telefont?
  • kvp #12
    Ez nem videozni valo es nem telefonalni. Egy egy profi kamerabol HDMI-n bejovo 4k kepet stream-eli a neten at a kozponti studioba. Gondoljunk ugy ra, mint profi 4k video over 5G network streaming box-ra, ami tud szinhelyes teljes felbontasu elonezetet is. Mint egy netre kotott hordozhato studio monitor. Minden hirados stabnak jol jon az ilyen, mert az operator tobb kilonyi felszereleset valtja ki.
  • Tetsuo #11
    Én videózni előbb vennék kamerát, mint egy ilyen telót, még akkor is, ha ugyanezt tudja és drágább.
    Telónak pedig a legjobb telót keresem, ami telefonálni, netezni stb. a legjobb.
  • kvp #10
    "Egyszeruen nem latom azt a celkozonseget, aki 1 ilyet venne 1 Csamcsung vagy Szifon helyett. Az a micro HDMI szvsz ennyit nem er..."

    Most egy jo nagy doboz az amit pl. a CNN-es operator a derekan visz. Regen (pl. a sivatagi vihar idejen) ez meg egy egesz hatizsak volt. Na most ezt a japanok osszenyomtak telefon meretbe. A HDMI egyebkent kivalthato usb3-al is, ami az uj telefonokra mar fel fog kerulni. Nagyon reteg termek, igazabol par ezer darabos eladas az ami realis. De van ra igeny, csak nem tul sokra.
  • cateran #9
    "Szvsz főleg a vloggereket célozzák vele, hogy ha kell, akkor a user tudjon rendes kamerával is dolgozni, de ha csak egy spontán eseményt akar rögzíteni vagy élőben közvetíteni és nem a képminőség az első, akkor ne kelljen a teljes forgatási setet magával vinnie, vagy azért lemaradni az eseményről, mert éppen nem volt nála a cucca."

    Ugye megvan, hogy ezt 1 "atlagos" jelenlegi csucsmodell siman tudja, sot....1 Samu 21 Ultra 8k-ban is kepes felvenni, 24 fpssel, a kijelzo kicsivel nagyobb is (6,8 inch) es kevesebb, mint fele ennyibe faj (mondjuk nekem meg mindig kurva draga 1 szaros teloert)
    Egyszeruen nem latom azt a celkozonseget, aki 1 ilyet venne 1 Csamcsung vagy Szifon helyett. Az a micro HDMI szvsz ennyit nem er...
  • wraithLord #8
    Elég vicces egy mobiltelefont "professzionális"-nak nevezni. Irodalmi nyelvet beszélő nyelvművelő nyelvszakértő nyelvészek használják legfőképpen egymás között, mert kifinomult mikrofonja és hangszórói lehetővé teszik a nyelvészek nyelvvirtuóz beszédstílusának akár nüansznyi hanglejtésbeli játékait is tolmácsolni a másik szakértő fél fülébe? :D

    A "telefon" azon funkciói, amiket professzionális felhasználásra szánnak, köze nincs a szó szerint értendő telekommunikációhoz. Ez inkább egy professzionális tartalomgyártást támogató miniszámítógép, amiben a mobilnet miatt van SIM-kártya, plusz található benne "telefonálást segítő" app, tehát telefonálásra is alkalmas.
    Nyilván minden okostelefonról el lehet mondani, hogy a telefonálás a legutolsó funkciója, sőt a formájuk még véletlenül sem akar hasonlítani egy telefonra (inkább egy kis tablet)... Nem most fedeztem fel a spanyol viaszt, de ez a "professzionális okostelefon" kifejezés nagyon beütött... :D :D :D
  • asgh #7
    Ez a telefon a HDMI recoderek és mini 4K monitorok piacán versenyez, ezért kerül ennyibe.
    Szvsz főleg a vloggereket célozzák vele, hogy ha kell, akkor a user tudjon rendes kamerával is dolgozni, de ha csak egy spontán eseményt akar rögzíteni vagy élőben közvetíteni és nem a képminőség az első, akkor ne kelljen a teljes forgatási setet magával vinnie, vagy azért lemaradni az eseményről, mert éppen nem volt nála a cucca.
    Ez a flexibilitás simán megér 2500 dollárt azoknak, akik videó blogolásból élnek.
  • Sippie #6
    ebben a hardverben mi kerül 2500 dollárba?
  • cateran #5
    Nagy elmeny lehet 4k-s videot szerkeszteni 1 picsanyi mobilon....