Gyurkity Péter

A PC-k területén is jön az ARM-roham

Az Apple M1 a Qualcomm elképzelését igazolja vissza, jöhet az újabb nagy dobás.

A Qualcomm a napokban rántotta le a leplet új csúcskategóriás mobilchipjéről, emellett azonban néhány egyéb fejlesztésről is beszéltek saját rendezvényükön. Az elmondottakból kiderül, hogy az Apple igencsak erős megoldásában saját elképzelésük visszaigazolását látják, így arra számíthatunk, hogy ők is készülnek valami hasonlóval.

Az utóbbi hetekben a PC-s hardver iránt érdeklődők köreiben az Apple M1 váltotta ki az újabb vitákat, hiszen a cég fejlesztése igencsak kellemes mutatókkal futott be, ezzel pedig egyes vélemények szerint valóban megindult az x86-architektúra fokozatos leváltása. Nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy ezen a téren a Qualcomm volt az igazi úttörő, hiszen ők már 2018 végén bemutatták a Snapdragon 8cx chipet, az erre épülő laptopok fél évre rá bukkantak fel a piacon, mostanra pedig olyannyira teret hódított az elképzelés, hogy a Windows 10X kapcsán is felmerült az ARM-chipek hivatalos támogatása, miközben a Microsoft már az x64 emulációjáról beszél, amely egyelőre a fejlesztői előzetesekben lesz elérhető, belátható időn belül azonban megvalósul a szinte teljes átjárás a két szegmens között.

A Qualcomm fent említett rendezvényén több bejelentést láthattunk, ezt követően azonban az újságírói kérdésekre is válaszoltak. Természetesen szóba került az Apple M1 is, ennek kapcsán azonban a cég és a chip nevének említése nélkül azt mondták el, hogy ők saját korábbi elképzelésük visszaigazolásaként tekintenek az új megoldásra, amiből az gyanítható, hogy ők is készülnek valami hasonlóval, tehát hamarosan befuthat a Snapdragon 8cx utódja. Ennek technikai részletei egyelőre nem ismertek, viszont ha azt nézzük, hogy a vadonatúj Snapdragon 888 25, illetve 35 százalékos előrelépést ígér a közvetlen elődhöz képest, egy hasonló mértékű javulás a 8cx utódja esetében is lehetséges, ezzel pedig már az M1 elé ugranának a teljesítmény terén – arról nem is beszélve, hogy egy integrált 5G-modemmel olyan funkciót kínálhatnak, amely az Apple esetében nem elérhető.

Amíg tehát az Apple a saját ökoszisztémával csábítja a felhasználókat, a Qualcomm a Microsoft szoftverére támaszkodva teheti meg ugyanezt, opcionálisan bevonva a mobileléréseket, két fontos területet egyesítve ezzel, immár a Windows népszerűségére is építve. Könnyen lehet, hogy néhány hónapon belül bemutatkozik az új fejlesztés, amely számos eltérő laptopban helyet kaphat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #39
    Windows legyen meg játék rajta, és legyen megfizethető.. onnantól kezdve bánom is én hogy intel, amd vagy tesco....
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.10.27. 22:30:58
  • Liquido #38
    Csak halkan mondom, régen is volt más úton járó CPU meg operációs rendszer is, ami jobb is volt mint az x86-Windows párosítás, aztán szépen eltűntek, vagy legfeljebb speciális szegmensekben maradtak. Nem azt mondom hogy nem lehet most másképp, de ha így is lesz az még akkor is a távoli jövő.
  • grobs #37
    Az AMD hasonló perf/watt szintet is tudhat mint az M1, de ők egyelőre nem is tervezik a big.LITTLE-t. Az intel van nagyon lemaradva.

    Illetve az integrált vs dedikált gpu szerintem figyelembe veendő. Az M1 és a lenti snapdragon úgy hozza ezt a szintet, hogy max. 30W-ban ott van egy gpu (és egy npu) is. Tehát nem egy dedikált 60W+-os cucc hozza az FPS-t amivel 1 óra alatt lemerül egy akku bajnok, hanem egy integrált gpu ami tesztekben teljes terhelés alatt is 10+ órát tud egy papír vékony akku-pakkal.

    Ezen kívül azt se felejtsük el, hogy itt nem lehet ARM-ról beszélni. Az OS-eket optimalizálni kell az adott architekturára. Tehát egyelőre van snapdragon meg m1, és itt vége. Nincs kína, nincs semmi más csak ez a 2 szereplő. És ezen a szinten nem is lesz más. Még mobil fronton sincs sokkal tovább, csak samsung, meg MTK.
    Tehát hiába van elvi lehetőség, hogy más gyártók is beszálljanak, szinte teljesen kizárt, hogy egy sok szereplős piac alakuljon ki.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2020.12.07. 10:43:09
  • Zsoltee_a_bator #36
    A multicore lemaradas talan az m1 big/little felepitesenek koszonheto.

    Az osszehasonlitasban vedd figyelembe a fogyasztast is.. az amd-nek is bele kell huznia, hogy beerje, bar ez 5nm -en (esetleg zen4-en) nem tunik eselytelennek.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2020.12.06. 23:29:43
  • dyra #35
    Elavult operációs rendszer. Robusztus, biztonsági szempontból egy katasztrófa. Nem testre szabható, katasztrofális a frissítése, a rá telepített programoké még katasztrofálisabb. De mind1 nem ez a lényeg. Hanem az, hogy a kecokból még nem veszett ki. Az ilyen M1-es cuccok viszont rásegítenek majd.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.12.06. 22:12:32
  • zola2000 #34
    "A grafikai felbontás úgy a 10 évvel ezelőtti szinten van"

    Igen, ezen a snapin 10 éves szinten vannak az emulált címek, ha elterjednek az 5nmes komolyabb ARMek akkor az emulált címek 5 éves szinten lesznek, és amelyik Windows játékot megírnak ARMre is mai szinten lesznek.

    Úgy értem onnantól hogy az új játékok elérhetőek lesznek ARM windowsra is natívan már nem lesz az arm-nek az a versenyhátránya mint ami most van.
  • t_robert #33
    Viszont egy mai Win 10 funkcionalitása össze se vethető a 30 évvel ezelötti mondjuk Win 3.1-hez képest. Az fapados volt egy win 10 meg igyekszik még a seggedet is kinyalni és lehetőséget adni mindenre. Ez óhatatlanul nagyobb bonyolultságot és méretet és erőforrás igényt jelent.
    Amikor először kezdtem el Office-t használni a telepítő készlete 11 darab 1,44-es flopy volt. Ez alapvetően Excel 4.0 és Winword 2.0 volt. ás volt még benne 1-2 kisebb alkalmazás. (Power Point még nem volt benne) Megismétlem... a teljes Office csomag úgy 16 mb telepítő készlet volt... :)
  • t_robert #32
    Persze az X86 fejlődése se torpan meg, mert például egy Ryzen 5 5600X pontszáma már 11268 pont.
    dicsérgetik, hogy fejlődött vagy 20%-ot az M1 az elődjéhez képest. Ha realista vagyok, akkor például a ZEN 3 is fejlödött a ZEN 2-hőz annyit.
    Összevetettem volna a teljesítményét mobil procival is, de nem igen létezik száll nélküli mobil proci.
    A ma létező talán leggyorsabb notebookban használt proci a Ryzen 9 4900H ami CP r23 össz magon tesztben 11061 pont.
    És akkor még el se mentünk X86 fronton a 10-12-16 magos procik világába.
    Csak hogy tisztában legyünk az M1 teljesítményével a mai X86-os procikhoz képest. nagyjából a közép kategória alsó harmada..... Vagyis igen csak messze van attól, hogy játék szinten labdába rugjon az X86-osok ellen.
    Amúgy a számok még egy dolgot meg mutatnak, amit eddig is tudtunk. Az ARM hiányoságaira. Az M1 is jól teljesít egyetlen magon mérve, viszont vissza esik a relatív teljesítménye, mikor sok magos alkalmazásokat kell futattni vagy igazi sok párhuzamos procest futtatni egy bonyolult operációs rendszer alatt, mint például a windows.
    Jól mutatja a különbséget a Cb 23-ban a Intel i7 9700f, ami egy magon jóval alatta teljesít az M1-nek és csak 1181 pontot ér el ami elmarad a 1498 pontos egy magos M1 teljesítménytől. 8 magon hajtva viszont durván megfordul a teljesítmény. 8540 pont vs. 7508 pont vagyis az egymagos közel 20%-os elöny durván átvált 13%-os hátrányba. Vagyis az X86 jócskán hatékonyabban alkalmazza a sok magot, mint az ARM. Viszont a mai játékok egyre inkább használnak magokat A jövő játékai mikor vissza jönnek majfd a 8/16-os új konzolokról még inkább használni fogják a magot és szálat. Ez nekem azt jelzi, hogy a következő években se éppen az ARM lesz a tuti játék platform, hanem továbbra is az X86.... Mint ahogy a nagy teljesítményű programok paltformja se az ARm lesz. Mint videószerkesztés renderelés és hasonlóak...
    Már pedig a mai játékok egyre nagyobb magszámot párhuzamosan igénylő alkalmazások
  • t_robert #31
    A lófaxot érte be.... :)
    Vannak Cinebench mérések, ami úgye CPU-ból végzett rendereléssel mér egy magon vagy az összes magon.
    Az legújabb CB az R23 alapján az M1 single magos pontszáma 1498 pont
    az össz magos(8) 7508
    ez úgy a intel I7 1165G7(notebook proci) ami 1504 pontot ér el egy magon Ami egy 4 mag 8 szálas proci.
    Mind a 8 magot hajtva 7508 pont
    Ha keresek mellá egy 8/8-as procit(hogy kizárjuk a szálakon való futás lassító hatását) legyen egy nem túl friss Intel core i7 9700F az 8540 pontot ér el össz magon.
    Ugyan ebben a tesztben R23 alatt a mára teljesen átlagos ryzen R53600-as 9412 pontot ér el.
    Azt hiszem a mai procik közt egy 3600-ast bátran tekinthetünk egy közepes procinak. Akkor az M1 össz teljesítményben ez alatt van 25%-kal kb.
    Azt hiszem messze van még, hogy leváltsa teljesítményben az X86-osokat.
  • t_robert #30
    Már egy windows Xp is nagyjából 35 millió forráskodnyi program volt C-ben.
    Egy Windows 10-ben lehet már simán 120-150 millió sornyi forrás kód.