Berta Sándor

Memória­limites az Apple új processzora

A társaság néhány nappal ezelőtt mutatta be az új generációs készülékeit és máris megjelent az első kritika.

Az Apple nemrég jelentette be a saját fejlesztésű M1 chipre épülő Mac Mini, MacBook Air és MacBook Pro termékét. Az új 8 magos processzor 5 nanométeres gyártási eljárással készült és az ARM architektúrára való áttérés elsősorban a wattonkénti nagyobb processzorteljesítményben nyilvánul meg.

Az Apple tájékoztatása alapján az M1 egy System-on-Chip (SoC), amelyben a nyolc beépített CPU-magból négy a teljesítményre lett optimalizálva, míg a másik négy a hatékonyságra. Az új MacBook Air esetében a SoC az előző generációs megoldásokhoz képest 3,5-szer nagyobb processzorteljesítményre és 5-ször nagyobb grafikus teljesítményre képes. Nem véletlenül beszélt Tim Cook vezérigazgató történelmi napról a Mac és az Apple szempontjából. A menedzser kiemelte, hogy az M1 chip a macOS Big Sur operációs rendszerrel karöltve hihetetlen teljesítményt, kiváló üzemidőt, s minden korábbinál több szoftverhez és alkalmazáshoz való hozzáférést kínál.

A MacBook Air és a MacBook Pro egy új jelfeldolgozó processzort is kapott, amely javít az integrált kamera képminőségén és az M1 rendelkezik egy olyan képességgel, amellyel levédhetők az olyan funkciók, mint a Touch ID és az Apple Pay. Nem szabad megfeledkezni a WiFi 6- és az USB 4-támogatásról sem, s ott van még a módosított memóriavezérlő, amely a legújabb flashtechnológiával közösen lehetővé teszi, hogy a beépített SSD kétszer nagyobb teljesítményre legyen képes.

Az új MacBook Pro esetében a vezeték nélküli böngészés akár 17 órán át is tarthat, míg az Xcode akár 2,8-szor, a Final Cut Pro pedig 5-ször gyorsabban futhat. Az új Mac Mini az M1 chipnek köszönhetően háromszor nagyobb teljesítményre képes, mint az elődje, míg az árkategóriában található Windows operációs rendszert futtató asztali számítógépekhez képest a teljesítménynövekedés akár ötszörös is lehet. Az új termékek novembertől lesznek kaphatók. A Mac Mini bevezető ára legalább 699, a MacBook Airé 999, míg a MacBook Próé 1299 amerikai dollár.

Az M1 chip legfeljebb 16 gigabájt memóriát támogat, ezen a mennyiségen osztozik a processzor és a grafikus egység, ami bizonyos alkalmazások esetében komoly problémákhoz vezethet. Az Apple azzal érvelt, hogy a kialakításnak köszönhetően a memória felhasználása hatékonyan osztható el a CPU és a GPU között, s így nem kell az adatokat egy PCIe interfészen keresztül továbbítani, ami előnyt jelent a hagyományos videokártyákkal szemben.

Adrian Kingsley-Hughes, a ZDNet bloggere azt gyanította, hogy az M1 egyes moduljai közötti kommunikáció még aligha optimális. Lehetségesnek tűnik, hogy az Apple a portok áramköreinek néhány tranzisztorát feláldozta más funkciókért, például a gépi tanulásért. Kingsley-Hughes ezért kétségbe vonta Tim Cook és az Apple szavait az M1 teljesítményével kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #24
    "640 KB mindenkinek elég", ja, nem 16 GB..
  • M2 #23
    "hagyd mar a fenebe a Node-ot, terj at az Apple fejlesztesre, fajdalommentesebb"

    Én inkább az ellenkezőjét ajánlanám. Ha nem akarod egy örökös szopásba keverni magad, akkor kerüld az Apple fejlesztést messziről, mint macska az ürülékét!

    Dokumentálatlan, összehányt, bugos, feature-hiányos környezet, ahol 3 évente kirántják alólad a talajt és ezzel nullára küldik az addigi tudásod. A kapkodásuk meg azt eredményezi, hogy amit tavasszal bemutatnak, az nyár végére már nem érvényes. A működő megoldást találd meg magad, illetve azzal a pár tucat szerencsétlennel karöltve, akikkel a net bugyraiban összehordott a balsors.

    Talán a jövedelmezősség amivel egyetértek, mert kevesen maradnak akik bírják idegekkel, így jó alkupozícióban van a jelentkező.
  • M2 #22
    "A egy pc-ben az alaplap vagy a ramok fexenek meg legeloszor."

    Úgy érted 30+ év után? Se. Ha a tápon keresztül nem sütöd meg, akkor örök élet plusz egy év.
  • Sir Cryalot #21
    Igen, konzekvensen fogalmazni meg elvárni az már csak olyan "odavalósi" dolog ha-ha .
  • pasi29uk #20
    Relax fiuk ;)
  • ProgServ #19
    A delikvens 38 eves Apple fejleszto lassan 10 eves tapasztalattal aki kulfoldon tolja a biciklit mar sajat ceggel. Es kb 20 eves IT tapasztalattal jelentsen ez barmit is.
    Csak felismertem a mintat ami jellemzo odahaza es amiert nem odahaza elek...mindegy, tovabbi sok sikert!
  • Sir Cryalot #18
    Így van, személyeskedés előrántás , érvelési hiba bezsákolás , mivel nem fogok élni az előbbivel nem kérdezem meg ugyan hány éves a delikvens .
  • coolbboy83 #17
    Vannak, akik még mindig DOS alapon gondolkodnak :D :D :D ezen nehéz változtatni :D
  • ProgServ #16
    Latom az a fajta ember vagy aki a kakan is tut keres vagy a tun is csomot, vagy valami ilyesmi...gratulalok! :D
  • Tntmaxy #15
    Lazán kapcsolódik:
    Apple watching & logging EVERY APP YOU OPEN with new OS