Berta Sándor

A világ technológiai kettéosz­tottsága felé haladunk

Nem lenne jó, ha a világ országainak oldalt kellene választaniuk az USA és Kína kereskedelmi konfliktusában.

Bill Ray, a Gartner piackutató cég elemzője szerint ha az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti technológiai vita elmérgesedik, akkor annak komoly következményei lehetnek a világgazdaságra nézve. Az USA rendkívüli módon aggódik amiatt, hogy az ázsiai ország vezető szerepbe kerülhet a félvezetőpiacon. A Washington által a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) ellen bevezetett kereskedelmi blokád azt eredményezte, hogy a Huawei már két hete nem jut chipekhez. De az egész konfliktusnak nagyon komoly következményei lehetnek, amelyeket még nem lehet előrejelezni.

A szakember rámutatott, hogy az SMIC, amely jelenleg a legnagyobb kínai chipgyártónak számít, 28 nanométeres gyártási eljárással készít chipeket, míg a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), a Samsung vagy az Intel 5 vagy 7 nanométeres gyártási eljárással. A számításaik alapján a kínai vállalatnak tíz esztendőre lesz szüksége ahhoz, hogy egy szinten lehessen a nyugati vetélytársaival, de ez csak akkor valósulhat meg, ha az ehhez szükséges gépeket beszerezheti külföldről. Különben nagyon nehezen tudja majd a kínai chipgyártó ipar ledolgozni a technológiai hátrányát.

Bill Ray úgy vélte, hogy most már kimondható az, hogy a nemzetközi konfliktusokat eddig kiváltó olaj helyére a mikrochipek léptek. A Huawei gyakorlatilag semmit sem tud tenni, a márka ugyanis sérült. A legjobb megoldás talán a név módosítása lenne. Ugyanezt kellene tennie a DJI kínai dróngyártónak is, amellyel szemben az amerikai kormány fogalmazott meg korábban aggályokat. Ez dominóhatást váltott ki és a tengerentúli társaságok kezdenek elfordulni a DJI-től. Arra lehet számítani, hogy Kína helyett előtérbe kerülhetnek más gyártási helyszínek, például Mexikó vagy Vietnám. A beszállítói láncok bonyolultabbak lesznek, főleg akkor, ha egy adott vállalkozás ragaszkodik a kínai partnereihez.

A Gartner elemzője végül kitért arra, hogy mit eredményezhet a felhasználók szintjén Kína háttérbe szorulása. A Huawei olcsón kínál 5G-hálózatokat. A bojkott miatt ezen infrastruktúrák létrehozása és üzemeltetése drágább lesz, továbbá a kiépítés is lassabban valósul majd meg. Ráadásul az egyes kormányok több pénzt adnak majd ki a helyi ipar támogatására. A legnagyobb félelem azonban az, hogy a világ egy amerikai és egy kínai tömbre szakadhat szét. Európa minden bizonnyal az előbbihez fog tartozni, míg Afrika az utóbbihoz. Mind a két oldal saját technológiai szabványokat, s eltérő platformokat és fejlesztési környezeteket hozhat létre. Ez pedig azt eredményezheti, hogy egy Európában értékesített okostelefon nem fog működni Pekingben és fordítva.

Ennek pedig komoly társadalmi következményei lehetnek, a technológia hirtelen elválasztja majd az embereket egymástól ahelyett, hogy összekötné őket, ahogy tette ezt eddig. A folyamat már jelenleg is megfigyelhető, hiszen ugyan Trump mostanában kezdett el Kína körmére nézni, de az Amazon, a Facebook és a Google eddig sem működött Kínában. Ezzel szemben a WeChat világszerte elérhető, tehát közel sem okos dolog az Egyesült Államokat hibáztatni az eszkalálódásért. Arra mindenesetre ne számítsunk, hogy a gazdasági károk jobb belátásra fogják téríteni a kormányokat, a pénzügyi érvek nem változtatják majd meg a politikát. A kereskedelmi szektorban így egyhamar nem várható változás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Ilyen szempontból a legtöbb nemzet lopásra épült és abból prosperál a mai napig, főleg a leggazdagabbak.
    Franciaországnak még ma is jár közvetlen vagyoni juttatás a kolóniákról, a British Múzeum csak egy üres hangár lenne, ha minden visszakerülne jogos tulajdonosához, de gondolj bele, hol tartanánk, ha minden népnek fel kellett volna találnia MINDENT, pl. a kereket.
    Ahol meg elsőre nem látszik a lopás, az azért van, mert szofisztikáltak a pénzcsatornák. A Nyugat által "támogatott" harmadik világ de facto a Nyugat aranybányája és szemétlerakója.

    #2 Hogy Kína megfigyel híres politikusokat Európában és más földrészeken? Miért az Egyesült Államok nem ezt csinálja, csak valószínűleg és egyelőre, hatékonyabban? USA a baráti országok politikusait konkrétan lehallgatta és több, mint valószínű, ma is ezt teszi.
  • Tetsuo #12
    Az újkeletű Kína felé irányuló embargó éppen a kínai fejlesztések, leginkább az 5G világelsősége miatt jött létre.

  • Macropus Rufus #11
    Az a baj, hogy az alapozás lopásra épült. Így én is tudok kurva nagy arc lenni, hogy Te kifejlesztesz valamit aztán én ellopom, tovább fejlesztem és eladom persze jóval olcsóbban mint amennyiért te akarod eladni, mivel nekem nincs kutatási költségem pl.
    Aztán a befolyt pénzből meg elkezdem felvásárolgatni a cégeket, meg be fektetek ide-oda és a végén mi lesz? A Rufus milyen menő mert nézd miket talált ki meg ilyesmi. Nézd a Kínai technológiáról sok mindent elmond, hogy nem volt technológiájuk a golyós tollba való golyó legyártására. Erre csak pár éve van technológiájuk (pontosan 3 éve). Jó mi? Annak ellenére, hogy minden betét kínai, a golyó az európai import volt...

    https://index.hu/tech/2017/01/10/kina_megfejtette_a_golyostoll_titkat/

    idézem a lényeget: "Hiába az ottani gyárakból kerül ki a legtöbb golyóstoll (miért pont ez lenne a kivétel, ugye), a hegyet nem ők gyártották. Mivel a technológiát sikerült a mai napig titokban tartani előlük, importra szorultak."

    szóval gyak. minden amit látsz náluk kvázi lopás eredménye, legyen ez aksi, autó, szgép bármi. Ők csak tovább fejlesztik és mint feljebb említettem, mivel nincs kutatási költség ezért nagyságrendekkel olcsóbbak a piacnál. Tehát 2017-ben NEM volt technológia a gyártására, de űrhajóra meg volt mi? Meg mikroelektronikai bizbaszok gyártására volt. Mert ezeket nyúlták a toll fejét meg nem tudták. Ezért írtam lejjebb, hogy a végén ki fog derülni, hogy a puskapor is lopás eredménye.

    Az, hogy kinek mennyi szabadalma van semmit nem jelent. Az meg van, hogy legalább 345245 szabadalom szól zero ponti energiát megcsapoló gépekről? Ahogy Palinko írta: bármit lehet szabadalmaztatni.
  • Palinko #10
    Akármit le lehet szabadalmaztatni.... Majd ha a hétköznapokban használod onnantól számít
  • UUUU #9
    Ne zavarjon, hogy jelenleg mar kina megelozte az egesz vilagot, a szabadalmak teren.
  • barret #8
    Kína vs börtönsziget.
  • Sir Cryalot #7
    Tenyleg ha bejonnek ezek a hipiszupi chatbotok akkor hogy lesz kiszurve az agyhalottak kozul!?
  • Sir Cryalot #6
    Inkabb ugytunik az usa felti az agyhalott botnetjeit.
  • Sir Cryalot #5
    "Most lehet jönni a lőporral meg ilyesmi, de az senkit nem érdekel a 21.sz-ban, hogy ők 2000 éve mit tettek le az asztalra. Azóta copy+paste nép, megjegyzem: még az is lehet, hogy lőport is lenyúlték valakitől >:-] )"

    Ezt gondolhatnank provokatívnak is ha nem arulna el az elso fele (21) amikortolis nemsok erdemleges tortent nyugaton csigatempoju nyaloncsuszkalast leszamitva tomentelen e-penisz es szellemi onkielegitessel megfejelve :DDDD ami meg nem az azt tavolkeleten gyartottak le:DDDD
    Aztán most biztos be lehetnek szarva hogy nem kapnak 5nm euv-t amit realisan alig igenyel vmi :DDDD
  • tom_pika #4
    sokan vannak, nem buták, és van pénzük, ha kell fejlesztenek maguktól is majd... egyelőre egyszerűbb koppintani...