Berta Sándor

Az USA további szigorításokat vezetett be a Huawei ellen

Az amerikai kormány egyre nagyobb nyomást próbál helyezni a kínai gyártóra.

Michael R. Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében jelentette be, hogy szigorítanak a korábban bevezetett szankciókon és a céljuk az, hogy a társaság számára lehetetlenné tegyék a nemzetközi gyártásból származó chipekhez való hozzáférést. A tilalom minden olyan eszközre vonatkozik, amelyet amerikai szoftverrel terveztek vagy amerikai technikával készítettek el. Az érintett termékek között vannak például az NXP vagy az STMicroelectronics cégek által gyártott chipek is.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium ipari és biztonsági irodája jelezte azt is, hogy a Huawei további 38 leányvállalatára terjeszti ki a jelenleg hatályban lévő bojkottot, így már 150 ilyen társaságot érint az intézkedés. Washington egyúttal korlátozza az amerikai tulajdonban lévő cégekkel való együttműködés lehetőségét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik helyi vállalatok kaptak olyan különleges kormányzati engedélyt, amely lehetővé teszi az érintett cégek számára a kínai gyártóval való kereskedelmet.

A Huawei egyelőre nem kommentálta az újabb szigorításokat. A társaság vezetői korábban a korlátozásokat "önkényesnek és ártalmasnak" írták le, miközben figyelmeztették a befektetőket, hogy az üzlet sérülni fog. Egy májusban megrendezett találkozón pedig rámutattak, hogy a szankciók miatt kényszerültek a beszállítói lánc újjászervezésére és egy golyólyukakkal szaggatott repülőgéphez hasonlították a konszernt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Szerintem inkább az van a háttérben, hogy mik a legnagyobb amerikai cégek? Google Alfabet csoport, Apple.

    Az ezekkel konkuráló kínai cégeket próbálja amerika visszaszorítani pl a Huawei telefonok az apple közvetlen konkurenciája (a xiaomi még nem) a milliárd embert elérő weboldalak is eddig mind amerikaiak voltak, ezekhez jött fel a kínai TikTok és WeChat ezért akarják tiltani.
  • ostoros #3
    A lényeg ott van, hogy a Huawei dolgozói tulajdonban van, a vezetés is rotálódik. Nem tudnak belevásárolni a fene sok dollárjukkal, és megvesztegetni a vezetőt is nehezebb. Ráadásul egy működő alternatíva a cég a tőkés tulajdonos világra. Ettől a hideg futkos a hátukon.
  • Tetsuo #2
    Az amcsiknak nem kell bizonyítékot felmutatni, ők a baráti államok vezetőit és civileket is korlátlanul hallgathatnak le, mert ők a liberális demokrácia etalonja.
  • Arnika19 #1
    Természetesen a mai napig nem mutattak be bizonyítékokat az állítólagos nemzetbiztonsági veszélyességükre. A Kínai államhoz kerülnek a valamik bla-bla-bla az kevés. De a legnagyobb gond az hogy ha fél az USA, akkor megtilthatja a saját országában a Huawei dolgainak használatát, de az hogy az egész Világon korlátozzon arra aztán nincs feljogosítva. A hülye elnök be van kattanva és tönkretesznek egy céget mert kínai, vagy mert csak? A többi ország meg elfogadja hogy már megint ők mondják meg hogy mi a jó nekik, nekünk?