Berta Sándor

Automatikus inzulin­elosztó rendszer

Az új fejlesztés jelentős mértékben megkönnyítheti az 1-es típusú cukorbetegek életét.

A Diabeloop nevű francia startup egy új automata inzulinelosztó rendszert (AID) fejlesztett ki az 1-es típusú cukorbetegek számára. A megalkotott algoritmus feldolgozza a kapcsolódó szenzor által feljegyzett információkat. Az érzékelő ötpercenként méri a páciens vércukorszintjét és annak megfelelően adagolja az inzulint, amelyet a testen hordott pumpa juttat be a szervezetbe.

Marc Julien, a vállalkozás társvezetője elmondta, hogy a kifejlesztett rendszer a gépi tanulás segítségével számos terápiás döntést levehet a betegek válláról. A megoldás fő eleme az öntanuló algoritmus, amely igazodik az adott személy fiziológiájához és az életstílusához. A szoftvert egy okostelefon méretű készülékbe integrálták és egy vércukorszintet mérő szenzorral, valamint egy inzulinpumpával együtt dolgozik.

Az algoritmust néhány hét alatt készítik fel az adott páciensre, ennyi idő alatt teljes mértékben megtanulja a beteg szokásait. Julien hangsúlyozta, hogy a rendszer az étkezési időket és a sporttevékenységeket is figyelembe veszi, hogy akkor is be tudja állítani az inzulinellátást.

A Diabeloop egy egészségügyi kutatóprojektből jött létre. A céget Guillaume Charpentier diabetológus és Erik Huneker mérnök alapította 2015-ben, a csapathoz egy évvel később csatlakozott Marc Julien mérnök, hogy elősegítse a kifejlesztett megoldás értékesítését. A Diabeloop egészségügyi termékként 2018 vége óta rendelkezik a CE-jelöléssel. Az engedélyezési eljárás során kiderült, hogy a fejlesztés jelentősen jobb vércukorszint-értékeket eredményezett a páciensek körében.

Egy beteg AID-rendszerrel való ellátásnak költségét az ágazat négy évre 26 000-29 000 euróra becsüli. A Diabeloop esetében ehhez jön még egy egyelőre ismeretlen havidíj is. A cél a nemzetközi terjeszkedés, először a többi európai uniós tagállamban.

Jelenleg csupán egy AID-rendszer létezik a piacon, a Medtronic Minimed, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban több mint 250 000 páciens használ. A Minimed kezelése ugyanakkor viszonylag bonyolult, a Medtronic ezért is akar egy továbbfejlesztett eszközt piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!