Gyurkity Péter

Telefonjukkkal azonosíthatják magukat a németek

A Galaxy S20 telefonok támogatják az e-személyi funkciót, ami iOS-készülékeken is megjelent.

Az illetékes német szervek mellett maga a Samsung is hivatalosan bejelentette a közép-európai ország érdekes kezdeményezésének támogatását, ami az első körben azt jelenti, hogy a Galaxy S20 készülékekkel rendelkező ottani felhasználók gyakorlatilag feltölthetik meglévő személyi igazolványuk adatait a telefonra, a jövőben pedig annak kényelmes használatával azonosíthatják magukat.

A bejelentésből kiderül, hogy a dél-koreai gyártó már hosszabb ideje együttműködik az illetékes szövetségi irodával (BSI), valamint a Bundesdruckerei (bdr) és a Deutsche Telekom Security GmbH munkatársaival annak érdekében, hogy kialakítsák a teljes támogatáshoz szükséges rendszert, annak alapjait. A lényeg az e-személyi funkció teljes átvételén van, ennek alkalmazásával ugyanis a felhasználók egy gyors érintéssel átvihetik az NFC-támogatással bíró személyi igazolványok adatait az okostelefonokra, majd pedig az idei év vége előtt a Play Store kínálatában megjelenő Mobile ID applikációval azt gyorsan és kényelmesen használhatják majd saját maguk azonosítására, az erre kijelölt pontokon, így nem lesz többé szükségük az igazolvány előhúzására.

Ami az adatok biztonságos tárolását illeti, ez az érintettek szerint a Secure Element (eSE) chip segítségével történik, itt tehát nem kell tartanunk az illetéktelen személyek tevékenységétől, a Samsung maga pedig büszke arra, hogy saját készülékeik támogatják elsőként a funkciót, bár a kormányzat részéről tavaly itt már megemlítették az iOS 13 szoftvert futtató készülékek támogatását (az AusweisApp2 révén), amely gyakorlatilag ugyanezen megoldás ottani megjelenését jelenti. Kapkodásról nincs szó, ahogy említettük, az androidos app is csak valamikor az év vége felé bukkan majd fel, addig tehát van idő felkészülni, hogy a jövőben pusztán telefonunk elővételével vegyünk igénybe e-kormányzati szolgáltatásokat, legyen szó azonosításról, vagy éppen egy új bankszámla megnyitásáról.

A jövőben várhatóan további típusok támogatásával bővül majd ki a platform, itt elengedhetetlen lesz az NFC megléte, ennek kapcsán azonban nyilván további bejelentések érkeznek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #3
    "Nem beszelve arrol, hogy ezentul ha valakitol elveszik a telefonjat, akkor elveszti a szemelyijet is. "

    Lesz vagy két másodperc, míg az új telefonján letiltja a régit és generál egy újat.
  • duke #2
    De jo lesz a sok telefonfuggo kenyszerbeteg meg tobb idot fog telefon basztatassal tolteni.
    Amugy van egy olyan trend, hogy meredeken emelkedik a TOR halozat hasznaloinak szama. Es nem az illegalis dolgokat keresik az emberek, hanem csak eleguk van abbol, hogy minden masodpercben azonositjak, megfigyelik, statisztikai alapon elemzik oket, befolyasoljak, felrevezetik oket. Szeretnenek anonim modon internetezni, szabadon velemenyt nyilvanitani. Megtortenhet, hogy evek mulva az internethasznalat attevodik az Torhoz hasonlo anonimitast biztosito halozatokra. A hagyomanyos halozatot pedig csak hivatalos ugyek intezesre fogjak hasznalni.
  • kvp #1
    Vegul is mar csak egy lepes, hogy a netet es a kozossegi oldalakat is csak a telefonban levo szemelyi hasznalataval lehessen igenybe venni. Igy megoldhato lenne, hogy mindenki csak sajat neven irhasson barhova. Nem beszelve arrol, hogy ezentul ha valakitol elveszik a telefonjat, akkor elveszti a szemelyijet is. Ha ez utobbi gyakoriva valik, akkor valoszinuleg egyre tobben fognak belemenni, hogy a szemelyi adataikat tarolo chip inkabb beultetve legyen, ne a telefonban. Erdekes, hogy a nemeteknek es nem a kinaiaknak jutott ez a technologia hamarabb az eszeukbe. Vicces lesz, kivancsi vagyok elterjed-e?