Berta Sándor

Elérhető az új generációs Gorilla Glass

Az új fejlesztésű üveg még jobban ellenáll a különböző sérüléseknek.

A Corning bejelentette, hogy elkészült a következő generációs Gorilla Glass, amelynek neve Victus és akár a 2 méteres magasságból való leejtést is túléli. A gyártó jelentős mértékben javított az üveg különböző tulajdonságain, így az például ellenállóbb lett a karcolásokkal szemben. Az új Gorilla Glass Victus t már valószínűleg beépítik a Samsung Galaxy Note 20 típusú készülékbe.

A Victus elődjének számító és 2018-ban bevezetett Gorilla Glass 6 esetében a maximális leejtési magasság 1,6 méter volt. Ahogy John Bayne, a Corning Gorilla Glass részlegének vezetője fogalmazott, nem akarják, hogy egy telefon élettartama szempontjából az legyen a döntő tényező, hogy eltört. Ugyan minél keményebb egy alkalmazott üveg, annál jobban védett a karcolásokkal szemben, de egy keményebb üveg könnyebben törik, mint egy lágyabb. Ehhez jön még az is, hogy egy összekarcolt üveg szintén sokkal könnyebben sérül meg egy esés következtében, mint egy olyan, amelyen nincsenek sérülések.

Mindenesetre sikerült mind a leejtési magasságot növelni, mind a karcolásokkal szembeni ellenálló képességet erősíteni. A Gorilla Glass Victus négyszer jobban véd az ilyen sérülésekkel szemben, mint a vetélytársak hasonlóan edzett üvegei. Bayne arra is utalt, hogy az eszközgyártók gyakran bizonyos körülmények közepette az aktuális Gorilla Glass generáció vékonyabb változatait is alkalmazzák azért, hogy vékonyabb készülékeket készítsenek. Ez egy kompromisszum. Az eldöntendő kérdés az, hogy egy vállalat az üveg minden tulajdonságát felhasználja-e a tartóssághoz vagy néhány előnyét feladja a dizájn kedvéért. Emellett az üveg formája is hatással van a tartósságra.

Bayne azt javasolta, hogy a Gorilla Glass Victust használják a gyártók akár a hátoldali kamera fedőelemének is. Napjainkban ugyanis egy beépített kamera megjavítása többe kerül, mint egy kijelző cseréje. Ennek ellenére néhány okostelefon-gyártó inkább kevésbé tartósabb anyagokat választ, például a zafírüveget, amely bár jól véd a karcolásokkal szemben, de nem olyan jól véd a leejtésekkor, mint a Corning fejlesztése. A menedzser végül kitért arra, hogy a Gorilla Glass Victus rugalmasabb változata is készül, de annak piaci bevezetésével a közeljövőben még nem lehet számolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Torott uveggel nincs baj. Gyorsan elkopik az ele es utana csak kavicskent funkcional, allatok apro darabokat biztonsagosan fogyaszthatjak..
  • Tetsuo #4
    Már nem oszt, nem szoroz. A földnek annyi.
  • kvp #3
    Uveg a termeszetben is eloforul ahol valamikor eleg nagy hohatas ert szilicium alapu homokot. Van vulkanikus es villam altal letrehozott valtozata is. Nem bomlik le, legfeljebb szepen lassan szettoredezik es ujra homokka valik.

    Tobbek kozott ezert kellene kotelezove tenni, hogy a par eves elettartalmu muanyag keszulekekhez csak atlatszo muanyag boritast lehessen hasznalni. (pl. lexant) Nem nagyon torik, cserebe konnyen karcolodik viszont legalabb a keszulekkel egyutt ujrahasznosithato.
  • gombabácsi #2
    amúgy ha egy átlag műanyag tárgy több évtizedig-évszázadig nem bomlik le, akkor ez több ezer évig? :)
  • gombabácsi #1
    teló hamarabb tönkre megy alatta :)