Gyurkity Péter

Olcsó telefonok kapnak játékra kihegyezett chipeket

A MediaTek itt is lefelé nyit, így több, kedvező árú telefonon játszhatunk majd.

A kifejezetten játékokra kihegyezett mobilchipek eddig leginkább a csúcskategóriában és a mainstream szegmensben jelentek meg, hiszen az általuk nyújtott nagyobb teljesítmény egyben magasabb kereskedelmi árat is eredményezett. Nemrég már egy kifejezetten olcsó készüléket is megismerhettünk, ennek két testvéréről március folyamán mi is írtunk, a közeljövőben pedig hasonló megoldások jelennek majd meg a piacon.

Erre következtethetünk abból, hogy maga a MediaTek ismertette saját hivatalos oldalán a még mindig újnak számító chip, a G85, főbb részleteit. Az új jövevény tulajdonképpen a közvetlen előd, a G80, alapjaira épít, itt azonban kissé megnövelték a beépített grafikus vezérlő, az Arm Mali-G52 órajelét, amely 950 MHz helyett már kereken 1 GHz-en fut. A saját fejlesztésű HyperEngine-technológia szintén megmarad, ez a CPU, a GPU, valamint a memória dinamikus vezérlésével további optimalizációt biztosít majd a minél jobb teljesítmény érdekében, miközben a fogyasztást is igyekszik megfelelő szinten tartani, hogy az üzemidőt minél jobban kitolhassuk. Összesen 8 mag áll itt rendelkezésünkre, ebből kettő Cortex-A75, amelyek órajele kereken 2 GHz, a maradék hat pedig Cortex-A55, ezek 1,8 GHz-en üzemelnek.

Ami a támogatott szabványokat illeti, itt nem látunk nagy változást, a lista maradt ugyanaz, legalábbis annak főbb pontjait illetően. Itt lehetőségünk lesz többek között a beérkező hívások eldobására, hogy ezek ne zavarjanak minket játék közben, mindezt ráadásul úgy, hogy a meglévő adatkapcsolatot ez nem érinti majd hátrányosan, vagyis ez nem fog megszakadni. A WiFi 5, a Bluetooth 5, valamint a 4G LTE dual-sim támogatása megoldott, itt az LTE és a WiFi között mindössze 13 ms alatt váltogathatunk majd, vagyis nem igazán érzékeljük majd magát a váltást, miközben a hátoldali kameramodul esetében egy 48 megapixeles érzékelőt, illetve egy 16+16 megapixeles iker-komponens alkalmazását támogatják.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik okostelefon alkalmazza majd a közeljövőben a chipet, ez viszont minden valószínűség szerint egy szerényebb, 250 dollár alatti példány lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Ez pont ide jön
    https://youtu.be/ARqWDHgo04w
  • gombabácsi #2
    ja, csak az android rendszer miatt továbbra is akadozni fog minden XD
  • zola2000 #1
    Azt nem árt megjegyezni, hogy nem a chip a drága telefonok legdrágább alkatrésze, hanem a támogatás, a tervezés, a marketing, az extra profit stb
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2020.05.08. 09:28:06