Berta Sándor

12 magos chipen dolgozik az Apple

A cél az Intel processzorainak fokozatos kiváltása.

A Bloomberg szellőztette meg azt az értesülést, hogy az Apple már jövőre felszerelheti az első Mac számítógépeket az ARM által tervezett, saját fejlesztésű, 12 magos System-on-Chipjével (SoC). A tervek alapján a MacBookok és az iMac készülékek esetében az átállás fokozatos lesz, s gyakorlatilag minden teljesítménykategóriában megvalósul majd. A cél az, hogy az Apple idővel mindegyik macOS operációs rendszert futtató termékét lefedje a saját lapkájával és ezáltal fokozatosan kiváltsa az Intel Core-i processzorait.

Az első System-on-Chip az aktuális A13 Bionicot követő A14-en fog alapulni, amely a következő iPhone készülékben mutatkozik be. A 12 magból nyolc Firestorm mag felel majd a teljesítményért és további négy Icestrom mag a hatékonyságért. Az új chipet várhatóan a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) fogja készíteni 5 nanométeres gyártási eljárással. Az utóbbit alkalmazzák majd az A14 esetében is.

A távlati cél az, hogy az iPhone, az iPad és a Mac készülékekbe kerülő chipek fejlesztési ciklusait egymáshoz igazítsák. Ezért az Apple Kalamata projektnév alatt három chipet is fejleszt.

A Bloomberg közölte, hogy az első belső tesztekre már 2018-ban sor került. Az iPad Pro (2018) A12X chipjét egy Mac számítógépbe építették be és az eredmények arról győzték meg a kaliforniai konszernt, hogy már az idei esztendőtől tervezni kezdhet egy saját fejlesztésű System-on-Chippel felszerelt Mac számítógépet. Szintén a célok között szerepel a több mint 12 magos processzorokkal ellátott Mac modellek kifejlesztése és piacra dobása is.

Az már korábban kiszivárgott, hogy az idei évtől saját fejlesztésű chipek kerülhetnek az Apple Mac számítógépeibe, és a koronavírus-járvány kitörése óta az Apple "sokkal agresszívebben", vagyis jelentősebb összegekkel támogatja az 5 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorok tervezését, fejlesztését és készítését. Az új modellek nem csupán az iPhone és az iPad készülékekbe kerülnek majd, hanem lesznek olyanok is, amelyeket kifejezetten a notebookokban való használatra terveznek. Az első ARM chipre épülő Mac a következő 12-18 hónapban, várhatóan 2021 elején lesz elérhető. Ming-Chi Kuo elemző március végén úgy vélte, hogy jövőre több olyan MacBook modell is megjelenhet a piacon, amely ARM processzorra fog épülni és azokat 2022-ben az USB 4 szabványt támogató MacBook Pro követi majd. A saját fejlesztésű termékek költségei akár 40-60 százalékkal is mérsékelhetők és ezáltal a gyártó jobban elkülönülhet a Windows 10-es notebookok gyártóitól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    "De mi a baja AMD 12-16 magos processzoraival?"

    Az aruk. Ha barmelyik ceg gyartasi aron, profit nelkul adna el neki a procikat akkor semmi gondjuk nem lenne. Az alap samsung arm procik is azert mentek, mert sajatot gyartatni jelenleg olcsobb. Igy az arm licensz dijon felul csak a gyartas koltseget kell kifizetni a beszallitonak, minden mas eddigi dij megmarad mint haszon. Ha a licensz dij magasabb lenne, akkor sajat utasitaskeszletet is csinalnanak hogy meg olcsobb legyen a keszulekeket legyartani.

    "Mindenesetre minden változás, ami az intel piacát szűkíti, azzal csak mi járunk jól. Talán lassan újra lesz verseny a CPU piacon,"

    Ha nem x86-ost szeretnel. Lassan mar csak a munkaallomasokba es a regi szoftvereket futtato irodai pc-kbe raknak ilyet. Ez egy egyre jobban szukulo piac. Ha a maradek regi csak windows-os, csak x86-os irodai szofver is kihal, akkor gyakorlatilag az intel lehuzhatja a rolot. (vagy gyarthat o is arm-ot, mint a 90-es evekben, amikor csak ok gyartottak, ipari rendszerekhez) Marad az amd x86, de azt is mar csak a konzolok tartjak eletben, ami a pc-khez kepest egy limitalt es budget kategorias hardvert jelent.
  • zakzag #7
    olcsóbbak lesznek az Apple termékeeeeek! Ja nem.
  • sárkánylovag #6
    De mi a baja AMD 12-16 magos processzoraival ?
    MAC is tudott kezelni 4 Vegát messze leggyorsabbak voltak vele.
  • SupraMKIII #5
    Azért én ezt kicsit bátor lépésnek érzem teljesítmény oldalról - bár az ultramobil cuccokban az intel nem volt annyira jó... Ahol meg tényleges teljesítmény vesztesség lesz, azt majd megmagyarázzák :-) Ha másban nem is, abban nagyon jók :-)

    Mindenesetre minden változás, ami az intel piacát szűkíti, azzal csak mi járunk jól. Talán lassan újra lesz verseny a CPU piacon, mert ez a CPU=INTEL felállás már mindenkinek nagy károkat okozott (az intelt leszámítva, persze)
  • kvp #4
    "Akkor még kevesebb pc játék lesz mac kompatibilis, pedig kezdett beindulni.."

    Ez csak annyit jelent, hogy a mac-ek ezentul iphone-ok es ipad-ek lesznek, tehat ott lesz az osszes ios-es jatek. Igazabol a mac pro csaladot leszamitva a macos-rol is szepen lassan atallhatnanak az ios-re, mert az amugy is nepszerubb. A processzor atallas lehetoseget adna arra, hogy minden gyarto (aki meg tamogatja a platformot) mar eleve ne arm-os macos-re portolja a programjait, hanem egyenesen ios-re. A tobbihez meg (ahogy m68k, majd ppc emulator is volt egy ideig) eleg lesz az arm-on futo x86 emulator.

    "elkulonites alatt azt kell erteni ,h meg nagyobb profitmarzs, ha igaz a 40-60 szazalek mersekles?"

    Igen. Nem kell az intel-nek fizetni a procikert meg a chipset-ekert. Persze a tenyleges profit ettol max. 20%-ot tud noni, de az is eleg nagy penz es nem kell hozza arat emelni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Szerencsére egyre több az igényes ipad-es játék, azok pedig mind futni fognak. Alapvetően jelenleg a legtöbb mac az macbook, de sajnos a macbook-ok teljesítményben és élettartamban is kritikán alul teljesítenek az ultravékony kivitel miatt. Arm-ra való átállás után mindkét probléma tekintetében óriási lesz az előrelépés. Én a helyükben ezt már 2 éve megléptem volna.
  • intl #2
    "A saját fejlesztésű termékek költségei akár 40-60 százalékkal is mérsékelhetők"
    mi alapjan jon ez ki, forras?

    "és ezáltal a gyártó jobban elkülönülhet a Windows 10-es notebookok gyártóitól. "
    elkulonites alatt azt kell erteni ,h meg nagyobb profitmarzs, ha igaz a 40-60 szazalek mersekles? :DD
    Utoljára szerkesztette: intl, 2020.04.27. 14:31:01
  • zola2000 #1
    Akkor még kevesebb pc játék lesz mac kompatibilis, pedig kezdett beindulni..
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2020.04.27. 12:31:42