Berta Sándor

Szoftver felügyeli a Google létesít­ményeinek károsanyag-kibocsátását

A szoftver segítségével a különböző központok lehetőleg szén-dioxid-semlegesen működnek.

Ana Radovanovic, a webes konszern illetékes műszaki vezetője a blogbejegyzésében azt ecsetelte, hogy az egyes adatközpontjaik és szervercentrumaik között miként osztják el minden egyes nap úgy a különböző terheléseket, hogy a létesítmények minél kevésbé legyenek környezetszennyezőek. E folyamat során különböző tényezők játszanak szerepet. Az igazán nagy kihívást az jelenti, hogy a számítógépek terhelését, s ezzel párhuzamosan a nap- és a szélenergiával való ellátását egyenletesen osszák el reggeltől estig.

A Google immár 100 százalékban megújuló energiákkal üzemelteti a számítógép-központjait, ugyanakkor még komoly kihívás, hogy kizárólag szén-dioxid-semleges energiákat vásároljon. Ezért volt szükség az új Carbon-intelligent Computing Platform nevű rendszerre, amely egyúttal figyel a károsanyag-kibocsátásra is. A fejlesztési munkát a társaság egyik belső csoportja végezte. A szoftver a különböző napszakok között osztja el a számítási feladatokat. A szerverek különösen reggel és este dolgoznak nagy teljesítménnyel, mert akkor fúj erősebben a szél. Délben az áram a napenergiából származik, mert a napsütés akkor a legintenzívebb.

A platform naponta figyeli a következő napra vonatkozó időjárás-előrejelzéseket is, hogy elkészíthesse a szükséges teljesítményprofilt. Egy jelentés értékeli ki, hogy az adott régióban melyik napszakban várható a legnagyobb mértékű szén-dioxid-kibocsátás és ezt az információt minden egyes létesítmény működése során figyelembe veszik. Egy további alkotóelem pedig az az algoritmus, amely kiszámítja, hogy a számítógépek energiaigénye melyik napszakokban fedezhető a legkisebb szén-dioxid-kibocsátással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!