Berta Sándor

Egy kémprogram funkcióit akarta használni a Facebook

Érdekes részletek derültek ki a közösségi platform és egy fejlesztőcég között zajló perben.

Shalev Hulio, az NSO nevű izraeli vállalat vezetője a nyilvánosságra került bírósági dokumentumban azt nyilatkozta, hogy a Facebook már 2017 októberében érdeklődést mutatott az általuk fejlesztett Pegasus nevű kémszoftver iránt. A társaságtól két személy is megkereste őket és a Pegasus bizonyos funkcióival kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A funkciókat a Facebook által készített Onavo Protect nevű virtuális magánhálózati alkalmazásba akarták integrálni. A Facebook a programot az Android és az iOS operációs rendszereket használók szokásainak kikémlelésére alkalmazta, majd 2018 augusztusában eltávolította az Apple App Store kínálatából.

Hulio elmondta, hogy az óriáscég a Pegasus képességeit az Apple-termékeket alkalmazók ellenőrzésére akarta felhasználni és kész lett volna ezért a lehetőségért akár fizetni is. A vállalat azt javasolta, hogy minden egyes Onavo Protect-használóért fizetni fog egy bizonyos összeget. Az NSO ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a kémszoftvert és annak funkcióit kizárólag kormányoknak adja el.

A TechCrunch rámutatott, hogy a Facebook egyik képviselője nem cáfolta, hogy valóban megkeresték az izraeli társaságot, de azt hangsúlyozta, hogy Hulio az általa taglaltakkal csupán más dolgokról szeretné elvonni a figyelmet és a menedzser pontatlanul számolt be az egyeztetésekről.

A Pegasus lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék polgáraik mobiltelefonjait, lehallgassák a telefonhívásokat, sőt, a készülékek közelében zajló beszélgetéseket. A megoldás segítségével megszerezhetők az okostelefonokon lévő e-mailek, üzenetek és jelszavak. De az alkalmazás képes hozzáférni a felhőszolgáltatásokban (Apple iCloud, Google Drive) és más megoldásokban (Facebook Messenger stb.), többek között az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft szerverein tárolt fájlokhoz is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #5
    Ők csak kormányoknak adják el....ezen hatalmasat röhögtem.
  • Tank84 #4
    facebook csak extra exploit-ok után kutatott... :D

    Vajon hugyan csinálja a Pegasus iOS esetében a hacket? SIM Java-ás rendszeren keresztül? Vagy csak egyszerűen exploit amit senki sem ismer? Valaki?
  • gosub #3
    Rossz a cím. Helyesen 'A Facebook kémprogramban további kémprogramot akartak alkalmazni'. Persze mindenki nyugodjon meg, ez a legtávolabb áll cukorhegyéktől, ők ilyet azóta se...
  • Kryon #2
    Nem lennék meglepve, ha a saját pénz is a felhasználók utáni kémkedés céljával készülne. Mondjuk mert azon keresztül még pontosabban feltérképezhetnék a vásárlási szokásokat. Az adat az új olaj, nekik pedig a világ minden adatára fáj a foguk. Nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben ez már gyakorlatilag egyet jelenthet a világuralommal úgy, hogy még csak hadsereg sem kell majd hozzá.
  • kvp #1
    Az izraeli termek egy spyware. A facebook is ilyet keszitett, tehat ertheto, hogy valahogy szerettek volna megszerezni a technologiat, hogy nekik ne kelljen elkesziteniuk. Az izraeli ceg pedig ugy reagalt, ahogy a torvenyeik szerint kell, tehat nem adta el olyan csoportnak a technologiat, akik nincsennek benne az allamilag engedelyezett vevok listajaban. Ilyen korlatozasok egyebkent a nato tagallamokban is vannak.

    ps: A facebook ha tenyleg ilyen dolgokat akar csinalni, akkor sajat penz kiadasa mellett most mar a sajat fegyveres erore is kolthetne valamennyit, akkor talan komolyabban vennek oket mint jovendo vilagkormanyt...