Berta Sándor

Korrupció miatt büntették meg az USA-ban az Ericssont

Az európai távközlési cég számos országban keveredett korrupciós ügybe, de a tengerentúlon nagyon komoly pénzbüntetést kapott.

Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy kormánytisztviselők megvesztegetése miatt több mint egymilliárd dolláros pénzbüntetést szabtak ki a társaságra. A korrupciós eseményekre Kínában, Vietnámban, Dzsibutiban és más államokban került sor. A több mint egymilliárd dolláros pénzbüntetés egy több mint 520 millió dolláros büntetőjogi szankcióból és egy 540 millió dolláros tételből tevődik össze. Az utóbbit a cégnek az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) kell kifizetnie.

A vállalat elismerte, hogy 2000-től 2016-ig megsértette a Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) nevű amerikai törvényt azáltal, hogy vesztegetési pénzeket fizetett, s megsértette a főkönyvekre, a nyilvántartásokra és a belső ellenőrzésekre vonatkozó előírásokat. A társaság többek között azért fizetett pénzeket kormányhivatalnokoknak, hogy új szerződésekhez segítsék, illetve a régebbi megállapodások is érvényben maradjanak.

Geoffrey S. Berman, New York déli kerületi államügyésze közölte, hogy az Ericsson feketekasszákon, adományokon, vesztegetési pénzeken és ajándékok keresztül folytatott távközlési üzleteket, s az volt a mottó, hogy a "Pénz beszél". A hír különösen rossz időpontban jelent meg, hiszen nemrég Peter Altmaier német gazdasági miniszter arról beszélt, hogy Európában nagy, erős hálózati szolgáltatókra van szükség, amelyek képesek felvenni a versenyt például egy Huawei méretű és erejű kínai társasággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #5
    Maradjunk annyiban, hogy a GSM európai szabvány, és ha az amerikaiak tovább akarják fejleszteni a protokoljait, akkor azt Európával egyeztetve tegye, mint a kínaiak...
  • VolJin #4
    Ok, így értem, bár az meglep, hogy a Nasdaqon szerepel az Ericsson...
  • defiant9 #3
    Az Ericsson be van vezetve a Nasdaq-ra, a milliárdos bünti nagyobb felét épp a SEC(tőzsdefelügyelet)-nek kell befizetnie.
  • kvp #2
    Az Ericsson es a Nokia a Huawei ket partnere volt az 5G kifejleszteseben. Gyakorlatilag odaadtak a Huawei-nek az uj europai 5G-s GSM szabvanyt. Ezert van az, hogy Europaban vagy kinai 5G-s rendszert vesz valaki vagy semmilyet, mert az amerikai nem keszult el teljesen, a kinai meg pont az europai szabvany es mas nem is nagyon gyart bazisallomast, csak a Samsung az USA reszere es persze maguknak, az USA-ban a Qualcomm probalkozik meg mint hazai ceg. Csak eppen az amerikai 5G es a kinai/europai 5G nem egyforma teljesen, szinte csak a regi 3G-s tartomanyban kompatibilisek (=5G szoftver, 3G radios reteg). Az amerikaiaknak meg nem tetszik, hogy Kinat ennyire megtolta veluk szemben ket a piacrol kiszoruloban levo europai ceg. Raadasul gyanitjak, hogy ezt mindket ceg fu alatt jo nagy penzekert tette.
  • VolJin #1
    Mi a fasz köze van az USA-nak ahhoz, hogy egy svéd vég kit veszteget meg Kínában, Vietnámban meg Dzsibutiban?