Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Huawei Mate 30 és 30 Pro

A két új csúcstelefon erős hardverrel, új kivitelben látott napvilágot - a Google androidos alkalmazásai nélkül.

A cég első embere azzal kezdte a bemutatót, hogy házon belül továbbra is gyors növekedést tapasztalnak, az év első felében például 26 százalékkal több okostelefont értékesítettek, mint egy évvel korábban. A bevétel eközben 40 százalékkal ugrott meg, mivel többen szereznek be prémium megoldásokat, ami pedig a vezető típusokat illeti, a Mate 20 esetében 16, a P30 kapcsán pedig 17 millió darab eladásáról számoltak be. Két évvel ezelőtt, a Mate 10 mobil-AI chippel bukkant fel, a Mate 20 elsőként támogatta az új 5G-technológiát, a hajlítható Mate X pedig októberben érkezik, így az innováció lendülete megmarad.


Ezt követően gyorsan a Mate 30 és 30 Pro párosára helyeződött át a hangsúly, ahogy az várható volt. A Leica partnersége révén kiemelkedő minőséget ígérnek a képkészítés terén, itt pedig összesen 4 kamera áll majd rendelkezésünkre, egy méretes hátoldali, kör alakú modulban. A Mate 30 Pro esetében a széleken immár 88 fokban meghajlított kijelző és a dizájn lesimult, letisztult dizájn részeként bukkan fel, míg maga a flexOLED-panel ezúttal 6,53 hüvelykes, ez a 18,4:9-es képarányt, valamint a 2400 x 1176 pixel felbontást támogatja, még élénkebb színekkel. A Mate 30 ehhez képest egy 6,62 hüvelykes, sima OLED-panelt kínál, a 19,5:9-es képaránnyal és a 2340 x 1080 pixel felbontással, miközben az akkumulátor mérete 4200 és 4500 mAh lesz - a nagyobbik példány a Pro változatot szolgálná ki, amelyen tehát két oldalon teljesen eltűnik az előlapi káva, a felső és alsó részen ez tovább vékonyodik, míg a felső bevágás is kisebb lesz.

A hagyományos fizikai gombokat már a keretről is száműzik, itt például a hangerőt egy gyors dupla érintéssel, majd pedig simítással szabályozhatjuk. A Mate 30 az IP53-, a Mate 30 Pro pedig az IP68-minősítést kapta meg, a telefonok fekete, ezüst, lila, valamint zöld színben jelennek meg a piacon, az ígéret szerint pedig a külső burkolat révén könnyen és biztosan kezünkben tartjuk majd a készülékeket (itt bőr bevonattal érkező példányok is elérhetők lesznek, sárga és zöld kivitelben). A teljesítményről az 5G-t is támogató Kirin 990 chip gondoskodik, legalább 8 GB memóriával és 128 GB-os tárolóval, összesen 21 antennával (ebből 14 felel majd az 5G-elérésért), a bemutató szerint az átvitel akár az 1,5 Gbps-ot is eléri majd. Mindkét SIM használhatja majd az új generációt, bár nem egyszerre, itt pedig a Dual VoLTE támogatását is megoldották – mindkét telefon esetében választhatunk majd a 4G- és az 5G-példány között. Ami a gyorstöltési technológiát illeti, itt a vezetékes változat 40 wattos, a vezetéknélküli pedig 27 wattos iramot biztosít, ez utóbbi szerintük a 30 wattos alternatívákat is lepipálja majd.


Ami a kamerákat illeti, a Mate 30 sorrendben 40, 16, valamint 8 megapixeles példányt alkalmaz majd – a középső az ultra-nagylátószögű, a harmadik pedig a telefotó-funkcióért felel, 3x-os optikai zoom, a telefotó esetében az OIS támogatásával, az ISO 204800 szabvánnyal. A Mate 30 Pro ehelyett két 40 megapixeles kamerát vonultat fel, egy 8 megapixeles példány társaságában, 3D-mélységérzékeléssel, Pro-Bokeh, Dual OIS és AIS mellett, az ISO 409600 szabvánnyal. A videók terén a 4K-tartalmakat is 60 fps-en rögzíthetjük, a HDR+ és az Ultra slow-motion funkció támogatásával, itt megemlítették emellett az OSMO Mobile 3 közreműködését, valamint a Profoto C1 és C1 plus támogatását is.

Bár az alkalmazott szoftverrel kapcsolatban számos kérdés is felmerült, itt a jelek szerint az Android 10 lesz megtalálható, az EMUI 10 felület kíséretében, külön sötét üzemmóddal, ami minden egyes alkalmazásra kiterjed majd – viszont a Google Play Services támogatása nem elérhető, a jelenleg is zajló vita miatt. Kiemelték, hogy a több képernyőre kiterjedő kollaboráció is megoldott (ehhez a Huawei Matebook jelenlétére lesz szükség), emellett azonban az M-PEN, az okosautókkal való kapcsolatért felelős HiCar, valamint számos biztonsági és adatvédelmi funkció is elérhető lesz – telefonunkat például slusszkulcsként is használhatjuk majd. Külön változatként jelenik meg a Mate 30 RS a Porsche Design kiemelésével, 12 GB memóriával és 512 GB-os tárolóval, bizonyos piacokon, 2200 dollár körüli áron.

A rendezvény végén a Huawei Watch GT2 is bemutatkozott, 2 hetes üzemidővel, a Kirin A1 chippel, számos eltérő funkcióval, ennél azonban fontosabb, hogy a telefonok hivatalos ára 799 eurónál indul, ez a Mate 30 Pro esetében 1099 euró lesz, az 5G-t támogató változat azonban 1199 eurót kóstál majd – a fent említett Mate 30 RS 2095 euróba kerül. A cég a Huawei App Gallery katalógusában 45 ezer alkalmazáshoz biztosít hozzáférést, kérdés, hogy ez mennyiben lesz megfelelő alternatíva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #6
    mindjárt kijön a Oneplus 7T Pro, olcsóbb is lesz, play store is lesz.

    ilyen kamera mondjuk nem lesz, de azért jó :D
  • M2 #5
    Nem is a mostani ezer dollár zavarna, hanem hogy fél év múlva már 650, egy év múlva 500 dollárért megkapható majd.
    Két év múlva meg használtan már 150 dollárért utánnad dobják, csak vigyed.
  • grobs #4
    Kínában már évek óta nincs play store, mégse állt át senki kínán kívül. Kindle Fire-n sincs play store az is hasít ... ja nem. Majd meglátjuk, de play services nélkül sok esélyt nem adok neki kínán kívül. Még indiában sem.
  • kvp #2
    Ha bejon nekik, az osszes azsiai gyarto is atall a kinai appstore-ra, nem csak a belpiacos, hanem a nemzetkozi termekeiknel is. Aztan csodalkoznak majd hogy nem nagyon marad olyan keszulek ahol a google es a facebook alkalmazasai az alapertelmezettek. (persze amig az apple + samsung paros lefedi az amerikai piacot, addig igazabol a tobbi mindegy is)
  • zola2000 #1
    Annyira nem gáz, ilyen flappy birds, pubg mobile facebook app elérhető szó szerint a világ összes appstorejában (tehát gondolom az app galleryben is)