MTI

A Libra erősítené az elmaradott térségek pénzügyi függetlenségét

A Facebook tervezett kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségei lakosságának pénzügyi kibontakozását a jegybankok "pénzügyi elnyomása" alól - írja az ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

Marcel Thum, az ifo drezdai tagozatnának igazgatója és Sefan Eichler, a drezdai műszaki egyetem nemzetközi monetáris gazdasági tanszékének vezetője közös munkájában kifejti: a Libra erősíteni tudná az elmaradott régiók lakosságának pénzügyi függetlenségét a kormányok szolgálatában működő jegybankok inflációgerjesztő, a helyi devizát leértékelő, a lakossági megtakarításokat elértéktelenítő monetáris politikájától. A legtöbb fejlődő országban éppen a legszegényebbek azok, akik nem jutnak hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz. Elképesztően magas hitelkamatokat kénytelenek fizetni és a nemzetközi pénzátutalásokhoz is csak magas díjakkal férnek hozzá" - írják tanulmányukban a szerzők.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy bár a Libra Association tagjai a kezdeményezés társadalmi előnyeivel indokolják a kriptodeviza bevezetésének a szükségességét, valójában azonban egyáltalán nem önzetlen szempontok mozgatják őket. Mihelyt ugyanis nemzetközi fizetési rendszerük felállt és működik, ők maguk válnak a pénzkibocsátásból származó jogosultságok haszonélvezőivé. Ugyanígy birtokosaivá válnak a felhasználói és tranzakciós adatoknak is, ami már önmagában is kereskedelmi értéket képvisel. Big-data elemzéssel mindemellett rálátáshoz jutnak a régiók pénz- és áruforgalmi rendszereire, valamint vásárlói szokásaira is, ami új, korábban nem létező üzleti lehetőségeket nyit meg a Libra Association tagjai előtt.

A globálisan már létező, pénzkibocsátó független jegybankokra épülő és állami pénzügyi felügyelet alatt működő szuverén nemzetközi fizetési rendszer előnyei igazából csak demokratikus keretek között mutatkoznak meg - fejti ki a tanulmány.

A Libra megjelenése kihívások elé állíthatja a meglévő globális szuverén fizetési rendszert. Ezért is tapasztalható komoly ellenállás kormányok, jegybankok és felügyeleti hatóságok részéről a Libra bevezetésével szemben. A Libra ugyanis a helyi devizák használatának a kárára terjedne el, csorbítaná ezáltal az egyes jegybankok monetáris politikájának a hatékonyságát, kivenné a kezükből a felügyeletet az infláció felett és fokozná a volatilitás kockázatát - mutatnak rá az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) számára készült tanulmányukban a szerzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    Ha a facebook pénz úgy működik majd mint a facebook oldal, ahol csak úgy egyik napról a másikra tiltogatnak le felhasználókat akkor nem nagy jövője lesz. Ki a fene tárolna olyan helyen bármit is, ahol egyik napról a másikra csak úgy megszüntetik a fiókját. Volt pénzed, aztán ja kitiltottunk oszt már nincs pénzed! Röhejes egy cég!
  • VolJin #2
    Most kell a nyakára taposni ennek a Zukkenbergnek, amíg lehet!
  • kvp #1
    Mivel a libra keszitoi is leirjak, hogy a penzuk bevezetesevel megszunne a szuveren jegybankok mozgastere es ezzel gyakorlatilag a penzt kiado cegcsoport valna kavazi vilag jegybankka. Ezzel a valasztott helyi vezetok helyett a penzugyi donteseket mar az fent emlitett nemzetkozi nagytokes csoport hozna mindenutt ahol engedelyezik a penzuk hasznalatat.

    A fentiek fenyeben miert meglepo az, hogy egyetlen epeszu kormany sem akar lemondani a sajat hatalmarol es azt onkent atadni egy senki altal nem valasztott, nemzetkozi nagytokes csoportnak? Ez olyasvalami, amit se egy ditktator, se egy populista politikus, de meg egy atlagos demokrata sem tamogathat (mas-mas okokbol, de egyforman). Csak es kizarolag olyan politikusok reszerol erkezhet tamogatas egy magantulajdonu vilagpenz bevezetesere, akik nem a valasztoikhoz, hanem a fenti globalis tokes csoporthoz husegesek.