Gyurkity Péter

Feléledőben a tabletek piaca

A nagyobb példányok növelik a forgalmat, az Apple marad az első helyen.

A második negyedév sem az okostelefonok, sem pedig a táblák terén nem mutatott fel különösebben kedvező adatokat, ez utóbbi kapcsán például arról számolhattunk be, hogy a globális forgalom csaknem 12 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ennek számos oka volt, egy friss előrejelzés szerint azonban ismét eljön a növekedés időszaka.

A tajvani DigiTimes azt vetíti előre, hogy a harmadik negyedben, vagyis a most zajló periódusban, már komoly növekedésre számíthatunk, ennek révén pedig a táblák piacán akár 19 százalékos ugrást is láthatunk majd. Ez azt jelentené, hogy világszerte nagyjából 39 millió megoldást szállítanak majd le és adnak el, amely egyben a csúcsidőszakot is jelentheti, legalábbis a vásárlói kereslet szempontjából. A Huawei a szankciók ellenére magára találhat és meglehetősen jól szerepelhet, míg az Apple a szeptemberben befutó új 10,2 hüvelykes iPad révén biztosíthatja saját első helyének megőrzését. Az előrejelzés szerint éppen itt, vagyis a nagyobb példányok esetében számíthatunk komoly erősödésre, ami jól jelzi a vásárlói igények alakulását.

A Huawei az amerikai lépések miatt júniusig a másodikról egészen a negyedik helyre esett vissza, itt azonban a többiek számára gondot jelent, hogy a kevésbé ismert gyártók megoldásai jóval kevésbé népszerűek – a Samsung eközben a Galaxy Tab S6 révén igyekszik javítani, hogy a második időszak után a harmadik negyedben is megkaparintsák a másodiknak járó pozíciót, míg a harmadik helyre a Lenovo futhat be, amely Észak-Amerikában szintén jobban ismert márkának számít. A most lezárult periódusban egyébként ők még az ötödik helyen álltak, az Amazon azonban szintén küszködik, így Jeff Bezos cége szeptemberig a negyedik helyre zuhanhat, a Huawei pedig az ötödik helyre szorulhat vissza, bár esetükben a korábbi volumen fokozatos helyreállítására számítanak.

Az év végére a nagyobb, 10 hüvelykes táblák a teljes szegmens 70 százalékát kaparinthatják meg, legalábbis az újonnan leszállított készülékek terén, ezzel a kisebb megoldások alaposan visszaszorulhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FLD #7
    Asus PadFone eszközhöz hasonló kellene minden mobiltelefongyártónak, így lenne verseny és lenne olyan eszköz, ami képes mobiltelefon, táblagép, laptop is lenni.
    Erre gondoltam: https://mobilarena.hu/teszt/asus_padfone_matrojska_baba/bevezeto.html
  • Tetsuo #6
    Úgy jobb lenne, ha a telefon beleférne. De inkább egy laptop, ugye...
  • Zoliz #5
    Tablet kultúrmarxista jövője ~=~ Hordozható kijelző filmnézéshez
  • gombabácsi #4
    ja, de én egy jóval nagyobbat képzelnék el, ami tök könnyű :)
  • Sir Cryalot #3
    Létező dolog
  • zola2000 #2
    Akkor már elfér benne egy pár dolláros soc és egy kis pár gigás tárhely is az androidnak...
  • gombabácsi #1
    csinálhatnának olyat hogy csak egy képernyő, és egy külső eszköz a számítógép, annak a képét jeleníti meg.
    persze úgy lenne jó ez ha nagyobb és sokkal könnyebb lehetne így. persze valszeg sokkal nem lesz könnyebb, mivel főleg a képernyő meg az akku a nehéz.