Gyurkity Péter

Rosszul szerepelnek a nagy telefongyártók

A Samsung és az Apple is rontott eredményén, a Huawei-t a szankciók fogták vissza.

Az elmúlt néhány napban több jól ismert telefongyártó is közzétette második negyedéves jelentését, amelyekből többnyire negatív számok, illetve kedvezőtlen trend jelenik meg előttünk. Többen inkább csak szenvednek, de a legnagyobbak is kénytelenek voltak megelégedni a szerényebb adatokkal.

Elsőként az LG tette közzé saját jelentését, amely szerint a korábbi, még áprilisban megszellőztetett optimizmus minden alapot nélkülözött. Bár a V50 ThinkQ 5G a számukra hazai piacon jól szerepelt, a mobilrészleg ezúttal sem vált nyereségessé, mi több, a deficit végül 268 millió dollárra rúgott, ami rosszabb az első 3 hónapnál, miközben az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz képest már csaknem kétszeres az eltérés. Állításuk szerint a vásárlói igény hiányzik a nagy áttöréshez, de ehhez hozzáteszik, hogy a marketinggel kapcsolatos kiadások sem segítettek – itt azt remélik, hogy az 5G elterjedése fordítja majd meg a trendet.

Az első helyen tanyázó Samsung a profit jelentős csökkenéséről volt kénytelen beszámolni, ez ugyanis egy év alatt 56 százalékkal mérséklődött, a teljes vállalatra vonatkozóan. A memóriachipek mellett az iPhone-ok alacsonyabb forgalma is érzékenyen érintette őket, hiszen komoly beszállítóként vannak itt jelen, a jövőben azonban nemcsak a hajlítható megoldásokkal, hanem a középkategóriás telefonokkal erősítenének, de a 8K-tévék terén is komoly eredményekre számítanak. Érdekes módon a nagy rivális, immár a második helyre feljövő Huawei némi javulást tudott felmutatni, a negyedév második felében azonban már látható volt az amerikai ellenlépések hatása, itt pedig az év hátralévő részében jön az igazán kellemetlen időszak, mivel nem tudják majd az Android friss verzióit telepíteni új készülékeikre – megállapodás nélkül nem várható, hogy komoly mértékben előre tudnak majd lépni.

A Sony Mobile eközben borzalmas időszakot tudhat maga mögött, hiszen itt 1 milliónál is kevesebb készüléket adtak el, a teljes pénzügyi évre vonatkozóan pedig 5-ről 4 millióra mérsékelték az előrejelzést – 2014-ben még 40 milliónál állt meg a mutató, ami jól jelzi számunkra a visszaesés mértékét. A profitabilitás visszanyerését 2021-re vetítik előre, ehhez azonban szükség lesz az Xperia-vonal alapos megújulására.

Az Apple a maga részéről szintén kénytelen volt romló eredményekről beszámolni, bár veszteségről esetükben még nincs szó. Az okostelefonokból származó bevétel 26 milliárd dollárra rúgott, ami 12 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi számhoz képest, 2012 óta azonban most először fordult elő, hogy a telefonok a teljes bevétel kevesebb, mint 50 százalékát biztosították. A viselhető megoldások mentették meg őket, itt már szintén méretes, 11,5 milliárdos bevételt mutathattak fel, a kínai piac zsugorodása azonban továbbra is komoly veszélyt jelent. A tiszta profit 10 milliárd dollár volt, ami kisebb a korábbi eredménynél, ennek révén azonban a tőzsdén a cég ismét megközelítette az 1 billió dolláros piaci értéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #15
    Ott van peldanak az ETF. Technikailag mondhatnank ra hogy derivativa, de a valosagban nem tobb mint a reszvenyek halmazanak egy szelete, aminek teljesitmenye 1:1 aranyban van a reszvenyek teljesitmenyevel.
  • Tetsuo #14
    Elméletben lehetséges tízezer forint diverzifikálása, a gyakorlatban viszont nem éri meg - legalábbis a tőzsdén. Biztos, hogy tőzsdei részvényről beszélsz és nem derivatíváról?
  • Sequoyah #13
    Ingatlan se rossz. Tobb evtizedes tavlatban ez a ketto ami a legjobb, legbiztosabb hozamot adja, a tozsde es az ingatlan. Mindketto evente 6-7% realprofitot hoz. Nem rosszabb a tozsdenel, de nem is jobb nala semmivel se.

    Minden mas befektetes ettol messze elmarad.

    Az ingatlannal az a bajom, hogy vagy ingatlanalapot veszek a brokeremtol, ami kb ugyanaz mintha tozsdeznek, vagy konkret ingatlant kell vennem, ami viszont az en penzem mennyisegehez merten tul kockazatos befektetes, es tul sok a melo vele. 1 ingatlant tudnek venni pluszban, vagy meg annyit sem, ez pedig mindenfele diverzifikaciot kizar...
    Tozsden viszont akar 10000 forintot is tudok diverzifikalni.
  • ostoros #12
    A hosszú távú befektetésre a tőzsde, mi? Hitegeted magad, de te tudod. Ingatlan a biztos befektetés.
  • Tetsuo #11
    Milyen termelés? Mennyivel hasznosabb, ha a fogyasztói társadalom szeméttermelelését pörgeted?
  • Sequoyah #10
    Na itt alljunk meg mert felreertettuk egymast. Nem korai nyugdijazasrol beszelek. Amit irtal abszolut egyetertek, ha mindenki kivonul a munkaeropiacrol es osztalekbol el, akkor a gazdasag osszeomlik, es nem lesz osztalek:D

    De a munkambol szarmazo megtakaritast azt en bizony befektetem, es kesobb vagy jovedelemkiegeszites lesz, vagy ami valoszinubb valos nyugdij amikor mar fizikailag keptelen leszek dolgozni oregen.
    Hosszutavu befektetesre pedig messze a legjobb modszer a tozsde...
  • ostoros #9
    Értelek, csak azzal, hogy a termelésből kivonod magad, másoknak kell többet termelni.
    Aztán meg sokan az ilyenek közül még le is nézik azt aki termel, hát nem csoda, ha amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten...
  • Sequoyah #8
    Miert kene?
    Hagy fektessem mar be a penzem oda ahova akarom... Ez a legjobb mondja hogy egy atlagember kitorjon a havi fizuval jaro mokuskerekbol, es megalapozza a jovojet...

    Es ezzel meg csak nem is artok senkinek, ez egy tipikus win-win szituacio...
  • ostoros #7
    Őszintén, az is bekaphatja aki tőzsdézik. :)
  • Sequoyah #6
    Apple es Samsung reszvenyt ne vegyel:D

    A cegeket magukat nem kell felteni, meg mindig boven profitabilisak, es tobb mint eleg penzuk van barmilyen jovobeli fejlesztesekre. Inkabb a reszvenyeseknek kell aggodniuk, mert ok a brutalisan nagy profithoz igazitott magas arakon vettek meg a reszvenyeket. Viszont ha a profit megsem brutalis, hanem csak oriasi, ami a brutalisnak eppen a fele, akkor a reszvenyek ara is a fele lesz, es ok 50%-os veszteseget konyvelhetnek el meg akkor is, ha a ceg maga tovabbra is magasan nyereseges.