Berta Sándor

Libra - visszakozhat a Facebook?

A társaság a kedvezőtlen reakciók miatt állhat el a tervétől. Kiderült, hogy a kriptovaluta alapelveit máshonnan másolták.

A Facebook az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott legutóbbi negyedéves jelentésének a kockázati tényezőkről írt részében arra figyelmeztette a befektetőket, hogy nem tudja garantálni azt, hogy a Libra nevű kriptovalutája időben elérhető lesz, ugyanakkor azt sem, hogy a virtuális fizetőeszközzel kapcsolatos projekt egyáltalán folytatódik. Az óriáscég az álláspontját azzal indokolta, hogy hivatalos bejelentés óta a világ számos országának kormányai, döntéshozói és pénzügyi felügyeletei bírálták a programot. A Facebook azt írta, hogy Librát alapos vizsgálatnak vetették alá és a társaság véleménye szerint ez a vizsgálat a jövőben is folytatódni fog.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy a termék bevezetéséig az összes érintett féllel együttműködnek majd. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez az út hosszú lesz és ezt az utat nem tudják egyedül megtenni. A Libra sikeréhez kritikus fontosságú a pénzügyi felügyeletekkel, a politikai döntéshozókkal és a szakértőkkel való kapcsolattartás. Ez volt az oka annak, hogy a Facebook és a Libra Association tagjai is korán megosztották a tervüket.

Korábban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter aggodalmának adott hangot a digitális pénz bevezetésével kapcsolatban, az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen kriptovaluta alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is. A német szövetségi pénzügyminisztérium azt vizsgálja, hogy miként lehet megakadályozni a Libra bevezetését. A szaktárca egyenesen az euróra veszélyesnek nevezte az új virtuális fizetőeszközt és úgy vélte, hogy az állami és a magánpénzek közötti verseny negatívan hathat az Európai Központi Bank valutamonopóliumára. A brit és a francia pénzügyminisztérium is bírálta a Facebook terveit, s a német jegybanknak szintén komoly aggályai voltak a digitális pénzzel szemben.


Hozzájuk csatlakoztak az MIT (Massachusetts Institute of Technology) munkatársai, akik arra világítottak rá, hogy a Libra fehér könyve gyakorlatilag már korábban is elérhető volt hasonló formában a Tradecoin nevű globális virtuális fizetőeszközhöz. A Facebook által bejelentett digitális pénz számos jellemzője nagyon hasonlít azokra a dolgokra, amelyeket tavaly júliusban a Royal Society’s Open Science oldalain már Alex Lipton, Thomas Hardjono és Alex "Sandy" Pentland nyilvánosságra hoztak.

További egyezés, hogy a Libra Association 27 pénzügyi, műszaki és kockázatitőke-társaságból áll és a Tradecoin esetében is egy hasonló elméleti konzorciumot dolgoztak ki a szakemberek. Szintén egyezik az a dolog, hogy a két kriptovalutát egyaránt mind belföldi, mind külföldi használatra tervezték, s elsősorban azokon a helyeken kellett kibővíteniük a pénzügyi szolgáltatásokat, ahol túl kevés bank működik.

Lipton úgy vélte, hogy ennyi egyezés nem lehet a véletlen műve. Sőt, kiemelte, hogy a Libra struktúrája rendkívül hasonlít a dokumentumukban leírt szövegre. Az ugyanakkor a Libra dokumentációjából kimaradt, hogy az anyag szabadon hozzáférhető volt. A Tradecoin ötletét korábban a Scientific American magazin egyik régebbi, a pénz jövőjéről szóló számában is publikálták. A Facebook eddig nem reagált a felvetésekre.

A jogi viták nyomán valószínűleg számos szabályozás előzi majd meg a közösségi háló saját devizájának a bevezetését. A Facebooknak többek között szabályoznia kellene, hogy hogyan használják fel a különböző tranzakciókat, illetve hogy ezáltal hogyan védik az emberek érdekeit. A Libra ugyan a Facebook tervezett kriptovalutájaként vált ismertté, mégis inkább egy deviza, mintsem kriptovaluta, hiszen a bitcointól eltérően a kibocsátott mennyiséget illetően nem határoz meg egy maximumot, és az emberek nem úgy szerzik, hogy részt vesznek a valuta kereskedelemének nyilvántartásában. A kriptovalutával ellentétben nem egy teremtett pénz, hanem a meglévő pénzek átváltása egy új pénznemre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #7
    Mondjuk az furcsa, hogy a forgalomban lévő és készülő több ezer féle kriptovalutával és egyéb elektronikus fizetőeszközzel nem keménykednek így az államok. Nekem gyanús, hogy igazából nem a libra-val van bajuk, hanem a FB-al. Attól félnek, hogy egy ennyi embert elérő közösségi platform egy saját pénzzel olyan versenyelőnyhöz jutna, amivel nagyrészt uralhatná a kereskedelmet. Amúgy az sem feltétlen biztos, hogy lopták az ötletet (bár a múltjukat ismerve elképzelhető). Annyi féle kriptovaluta van már, hogy simán előfordulhat, hogy tudtán kívül olyat talál ki valaki, ami már létezik. Például az alapelv már régóta ismert (fedezettel kibocsátott pénz), szóval kb. a melegvizet találták fel újra. Velem is előfordult már, hogy azt hittem világra szóló újdonságot találtam ki, aztán kiderült, hogy már évek óta létezik...
  • Ellaberin #6
    Eleve nagyképűség a pénzpiacra próbálni így betörni. Ennél az fb-s arcnál kilométerekkel nagyobb kutyák tosznak ott, majd pont ők fogják beengedni a tyúkólba. De ráncigálja csak az oroszlánok bajszát majd csak kihúzzák valamelyik csatornából...
  • kvp #5
    Az hogy loptak az otletet nem meglepo. Viszont az nekik is figyelmezteto jel lehetne, hogy szinte az osszes nagyobb allam vezetese ellenzi. (USA, EU, Kina, Oroszorszag) Ennyi allammal nem jo otlet egyszerre szembemenni, mert jobb esetben csak lecsukjak a vezetest, rosszabb esetben lebombazzak oket. Raadasul a sajat reszvenyeseinek is utban van, tehat most mar meg a nagytokesek sem tiltakoznanak. Vajon tisztaban van ezzel?
  • Kryon #4
    Pont azért uralják a világot, mert a nép élvezi. Ha a nép nem élvezné a gigacégek termékeit és szolgáltatásait, akkor a gigacégek nem válhattak volna gigacégekké és nem uralhatnák a világot.

    Ez persze a lopás bűne alól nem menti fel a gigacégeket. Remélem az eredeti ötletgazdák kiperelnek a FB-ból egy halom pénzt.
  • Ellaberin #3
    Csodálkoztam volna, ha ezt önállóan fejlesztette volna a cukros, de hát mégis csak lopta, máshoz nem is igen ért - mondjuk a lopáshoz viszont kiválóan.
  • quatlander #2
    vagy nem lehet ellene mit tenni. majd ha tudatilag eljutunk arra a szintre, hogy nem kellenek ezek a dolgok, akkor a gigacégeknek is lőttek.
  • gombabácsi #1
    gigacégek uralják a világot, és a nép élvezi