Berta Sándor

Berlin - bírságokkal sem szorítható vissza az Airbnb

A német főváros csak mérsékelt sikereket ért el a pénzbüntetés alkalmazásával.

Berlinben az illetékes hivatalok komoly bírságokat szabnak ki azokra a lakástulajdonosokra, akik illegálisan adják bérbe a turistáknak az otthonaikat. A város azt vetette a lakásmegosztó platform szemére, hogy nem nyitott az együttműködésre, a cég viszont reakciójában az adatvédelemre hivatkozott. Berlinben az elmúlt egy esztendőben eddig több mint 250 lakástulajdonost büntettek meg összesen 1,5 millió euróra. Ez átlagosan 6000 eurós pénzbírságot jelent. Ugyanakkor a magas pénzbüntetés ellenére sem sikerült gátat szabni az Airbnb terjedésének és folyamatosan nő a kiadó lakásokra vonatkozó ajánlatok száma. Több városi tanácsnok amiatt panaszkodott, hogy nincs semmilyen intézkedési joga a lakásmegosztó szolgáltatással szemben. Emellett kevés munkatárs áll rendelkezésre az ellenőrzésekhez.

A jelenleg hatályos előírások alapján az, aki tartósan ki akarja adni az otthonát turistáknak vagy üzletembereknek, köteles engedélyt kérni a kerületi hivataltól, míg aki csak egy szobát ad bérbe, annak csak egy regisztrációs számot kell szereznie, amelyet azután minden lakásmegosztó oldalon meg kell adnia. A szabálysértők akár 500 000 eurós pénzbírságot is kaphatnak. A legmagasabb pénzbüntetés eddig 37 500 euró volt. A berlini rendszer az Airbnb egyik szóvivője szerint bürokratikus, nehezen átlátható és nem digitális. Hamburgban viszont mindenki online és külön díjazás nélkül regisztrálhatja a kiadandó lakását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Erdekes, de Budapesten megoldottak. Harom opcioja volt a cegnek:
    -kiadja az airbnb-s hirdetok beveteli adatait az adohatosagnak
    -kivonul
    -a hatosag megnezi az eppen aznap kiadasra kinalt lakasok listajat es mindet megbirsagolja, aztan megint, aztan megint, folyamatosan raterhelve az ingatlanra a buntetest.

    A harmadik esetben pillanatok alatt lett volna egy csomo bevetele az allamnak, vagy ha nem fizetnek, egy csomo behajtott lakasa, meg egy rakat duhos ugyfele az airbnb-nek, aki meg meguszta az elmenekult volna az oldalukrol es akkor akar ki is vonulhatnak. Ennel jobban megerte kiadni az adatokat. Ezeket pedig felhasznalta a nav az adobevallasokban, azokat buntetve jo alaposan akik nem vallottak be onkent maguktol a bevetelt. Ez alapjan szerintem csak torvenyi szabalyozas kerdese es utanna a hatosagnak maris van eleg hataskore.
  • Tetsuo #2
    Az Airbnb-seket? Berlin is azt próbálta, de nincs elég jogosítványa hozzá.
  • ostoros #1
    Ezeket is jól meg kellene férgeltetni egy vízilóval hátulról.