Berta Sándor

Zenében közvetítenének fontos információkat

A zenei felvételek sérülése nélkül számos információ továbbítható ilyen módon.

Az ETH Zürich kutatói fejlesztették ki azt a módszert, amelynek a segítségével adatok tárolhatók a zeneszámokban. Az elképzelések alapján a megőrzött információkhoz bárki hozzáférhetne anélkül, hogy hallaná azokat, így a zenei élmény változatlan maradna. A módszert a jövőben alkalmazhatják akár szállodaláncok, múzeumok és raktárházak is.

Az intézmény hallgatói (Manuel Eichelberger, Simon Tanner, Gabriel Voirol) által megálmodott eljárás segítségével a háttérzenében eltárolhatók például a helyi WLAN-hálózathoz hozzáférést biztosító adatok, amelyeket bárki foghat egy mobiltelefon mikrofonjával. Tanner kijelentette, hogy ez praktikus lehetne többek között egy szállodai szobában, hiszen a vendégek hozzáférést szerezhetnének a hotel WLAN-hálózatához anélkül, hogy a készülékeikbe be kellene írniuk egy jelszót.

Az eljárás keretében csak minimális mértékben változtatják meg a zenét. Ez nem véletlen. Amint arra Eichelberger rámutatott, direkt az volt a céljuk, hogy a zenei élmény ne károsodjon. Optimális feltételek mellett másodpercenként akár 400 bitet is továbbítani lehet, s az átlagos felhasználók nem hallják meg a különbséget az eredeti és a módosított zeneszám között. A valódi adatátvitel másodpercenként 200 bit, vagyis 25 betű lehet. Tanner kifejtette, hogy elméletileg lehetőség lenne sokkal több információ átvitelére is, de minél nagyobb az adatátviteli ráta, annál valószínűbb, hogy zavaró zajok jelennének meg az adott felvételen vagy romlana az adatminőség.

Az eljárás során a hallgatók egy-egy zeneszám dominánsabb hangjait keresik meg és azokra elhelyeznek két minimálisan mélyebb és két minimálisan magasabb hangot. Az utóbbiak mindegyike halkabb a domináns hangoknál és azokban helyezik el a tárolandó információkat. Egy okostelefon a beépített mikrofonján keresztül képes fogni és kiértékelni ezeket az adatokat, az emberek viszont nem érzékelik azokat. Az információk továbbítására alkalmasabbak a sok domináns hangot tartalmazó zeneszámok, például a popdalok és kevésbé alkalmasak a lassú, halk nóták.

Eichelberger közölte, hogy a szállodák mellett akár a múzeumok vagy a bevásárlóközpontok is közvetíthetnék így a különböző adatokat, amelyek felhívnák a figyelmet a különböző akciókra és különleges programokra, de akár egy honlap címe is továbbítható lenne ilyen módon. A repülőtereken és a pályaudvarokon pedig ezzel a módszerrel lehetne mindenkit tájékoztatni az indulási időkről és az esetleges késésekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Maga a technika az adatrejtes elvere epul. Hasonlo modon lehet adatokat rejteni a lampak villodzasaba is. A fo felhasznalasi terulete eddig jellemzoen a masolasvedelem volt, tehat a rejtett informaciot a szam masolasvedett statuszanak vagy a lejatszas helyenek, esetleg a lejatszo azonositasara hasznaltak fel. Az elsot leszamitva az esetleges masolt felvetelek miatti kesobbi perelhetoseg volt a cel es az, hogy az informacio megmaradjon az analog loop-on torteno atvitel soran is.

    De mire lehet meg felhasznalni a cikkben emlitett celokon kivul? Pl. az okos asszisztensek szamara uzenetet kuldeni, amik folyamatosan bekapcsolt mikrofonnal figyelik hogy szolnak-e hozzajuk. Kituno reklam szorasi lehetoseg, tehat az okosasszisztens megtudhatja hogy milyen reklamot kell feldobni eppen.

    Miert zene es miert nem wifi? A wifi sokszor atmegy a falon is, mig a zene, az infrahoz hasonloan konnyebben megallithato. Igy pl. egy szallodai szobaban vagy plaza beli boltban az adott helynek megfelelo adatokat (pl. wifi jelszot) lehet sugarozni, amit nem tud fogni a masik szobaban vagy boltban levo ember (mert nem hallja). Igy letrehozhato egy csak helyben elerheto korlatozottan publikus informacio. Mintha kiirnak, csak ezt nem kell elovasni es begepelni. Hasonlo a meg kisebb korben elerheto NFC, ahol az olvasot (pl. telefont) majdnem oda is kell erinteni az informaciot sugarzo egyseghez. Ez utobbi sugarzobol mar letezik wifi jelszavas valtozat is. A zenei hang ennel egy fokkal nagyobb hatotavolsagu, de meg mindig helyileg korlatozott.
  • Akva #2
    Egészen hülyeségnek tűnik. Minek zeneszámba kódolni, amikor van internet, wi-fi, bluetoth stb. ?
  • Tetsuo #1
    Belerappelik? :-D