Berta Sándor

Milyen lesz a Facebook szakértői testülete?

Ismertté vált számos részlet a közösségi platform létrehozandó grémiumáról.

Sir Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője néhány nappal ezelőtt beszélt arról, hogy a közeljövőben létrehoznak majd egy új testületet, amelynek 40 tagja lesz a világ minden tájáról. A tagok között lesznek tudósok és újságírók is, s minden olyan kérdést meg fognak vitatni, amely a Facebook-használók részéről felmerül. A döntések kötelező érvényűek lesznek a közösségi platform számára. A tagokat három évre választják majd és függetlenek lesznek a Facebooktól.

Most kiderült, hogy az elmúlt hónapokban hat alkalommal tanácskoztak tudósok, emberi jogi aktivisták és a Facebook munkatársai. A találkozókra többek között Szingapúrban, Nairobiban és New Yorkban került sor, s egyik esemény sem volt nyilvános. Szinte semmi sem szivárgott ki, ami igen, az az, hogy az új grémium neve Oversight Board lesz és gyakorlatilag egy etikai tanács, egy alkotmánybíróság és egy parlamenti bizottság ötvözeteként fog működni.

Zoe Mentel Darmé, a közösségi oldal munkatársa kiemelte, hogy a felhasználók folyamatosan nagyobb átláthatóságot követelnek tőlük és elvárják, hogy eldöntsék: mi marad online és mi nem. Nos, az új testület ebben is segíthet. A szakember részt vesz az Oversight Board felépítésében. Az ötletet Mark Zuckerberg először egy tavaly novemberi bejegyzésében ismertette. Hamarosan kiadnak egy dokumentumot, amely a külső szakértők ajánlásait és az aktuális terveket tartalmazza majd. Az Oversight Board feladata lesz többek között a jelenlegi szabályok betartatása és gyakorlatilag legfelsőbb bíróságként fog működni. A cél az lesz, hogy a különlegesen fontos vagy kiemelkedő eseteket még egyszer, független módon megvizsgálják.

Dia Kayyali emberi jogi aktivista közölte, hogy gigászi feladat egy olyan új intézmény létrehozása, amely több millió ember véleményszabadságát szabályozza. Kicsit olyan az egész, mint ha valaki egy új típusú kormányt hozna létre. Szerinte fontos lenne, hogy a grémium ne csupán a hibás Facebook-szabályokat és korábbi döntéseket bírálhassa el, hanem - az emberi jogi alapelvek alapján - akár meg is változtathassa az előírásokat.

Tehilla Altshuler jogászprofesszor úgy véli, hogy a testületnek az olyan etikai kérdéseket is tanulmányoznia kellene, amelyek a Facebook üzleti modellje miatt merülnek fel. A grémium létrehozását ugyanakkor jó dolognak tartotta, mert azt bizonyítja, hogy a közösségi portál még sem jog nélküli vadnyugat vagy olyan hely, ahol a döntéseket zárt ajtók mögött hozzák meg. Az Oversight Board elvileg 24 órán belül döntene minden kérdésben és a tagjai a Facebooktól kapnának fizetést, az utóbbi miatt viszont a függetlenségük és a pártatlanságuk kérdőjeleződhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    Nézd a másik oldalról: jelenleg, ha letilják az oldalad, vagy téged kitiltanak, kb. semmit nem tudsz csinálni. Írhatsz egy panaszlevelet, de nem tudsz senkit felhívni, sehova nem tudsz bemenni verni az asztalt, és vagy elolvassák a leveled vagy nem, vagy reagálnak vagy nem. Ez akkor baj, ha pl. az egész üzleted erre épül, például Norbi Update tulaj vagy, vagy Kasza Tibi, aki közösségi médiás jelenlétéből szedi meg magát nagyon. Számukra anyagi csőd lenne egy kitiltás, és most már lesz egy fórum, ahol reklamálhatnak.
  • Akva #2
    "amely több millió ember véleményszabadságát szabályozza"

    Jaj de szép kifejezés! Minden diktatúra szabályozza a véleményszabadságot, mert mindenki mondhat olyat, amit szabad.
  • Akva #1
    "Az Oversight Board feladata lesz többek között a jelenlegi szabályok betartatása és gyakorlatilag legfelsőbb bíróságként fog működni."

    Ez gyönyörű! Egy magáncég legfelsőbb bíróság! Ilyen a büdös kapitalista demokrácia!