Berta Sándor

Névváltoz­tatásra kényszerül az Openbook

Az új közösségi oldalnak a Facebook miatt kellett módosítania a nevét.

Tavaly júliusban írtunk Joel Levi Hernández Fernándezről, az Openbook 22 éves alapítójáról és kollégáiról, akik egy olyan közösségi platformot terveznek, amely mentes a reklámoktól, biztonságos, átlátható és mindenekelőtt az adatvédelemre helyezi a hangsúlyt. A projektben adatvédelmi szakemberek, emberi jogi aktivisták, fejlesztők és tervezők vesznek részt. Az alapítócsapat tagja a PGP-t megalkotó Phil Zimmermann is. Most kiderült, hogy az Openbookot át kell nevezni a Facebook miatt, az új név Openspace lett.

A változtatást Joel Hernández e-mailben és közleményben jelentette be, s azzal indokolta, hogy komoly nyomást gyakorolt rájuk a Facebook. Amint rámutatott, bár még csak alfa szakaszban van a szolgáltatás, de a társaság ügyvédjei már felvették velük a kapcsolatot az Openbook névben szereplő book miatt. Gyorsan világossá vált, hogy ha nem módosítják a platform nevét, akkor bírósági eljárásra számíthatnak. Miután az utóbbihoz nem rendelkeztek elegendő pénzzel, így a névváltoztatás mellett döntöttek. Az Openbook hivatalos honlapjának, alkalmazásának és más tartalmainak a neve a következő hetekben módosul.

Az alapító hozzátette, hogy a csapata egy ideje már számolt a lehetséges kényszerű névváltoztatással, mert gyanították, hogy a Facebook nem fogja hagyni az Openbook név használatát. Az Openspace név még abból az időből származik, amikor bemutatták a projektet Phil Zimmermann PGP-feltalálónak. Miután már akkor az Openbook nevet alkalmazták és úgy is hirdették a szolgáltatást, nem akartak változtatni. A tervek alapján egyébként a platform a következő hetekben átlép a béta szakaszba, jelenleg 50 országban több mint 3000 tagja van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #6
    Aztán ismerve a világ működését a könyvesboltok elveszítik a pert, és mindnek be kell zárni... Csak óvatosan az ilyen javaslatokkal!
  • Ellaberin #5
    Az itt az igazi baj, hogy a konkurenciát már az elején, indulásukkor agyon akarja taposni ez a cukros-seggfej. Na ezért kellene már feldarabolni, mármint a cégét - bár nem lenne ellenemre ha őt magát. Na jó ez túlzás, de az sok törvényszegés amit elkövetett már igazán megérne pár évet a hűvösön.
  • Palinko #4
    Remélem myspace visszajön a sírból és ők is perelnek :D
  • takysoft #3
    Nem hiszem, hogy lenne jogalapjuk erre a nagy F-éknek.
    De várhatóan a kicsi inkább elkerülné a konfliktust, mert hát... kicsi.

    Amúgy ez inkább ingyen reklám nekik :D
  • RelakS][ #2
    Az összes könyvesbolt perelje be a Facebook-ot, mert benne van a book a nevében, és ezzel az egyszeri azt hihetné, hogy könyvesbolt XD
  • csigafi #1
    Hogy ez mekkora marhaság egy mínusz pont a facebooknak :-)