Gyurkity Péter

Európában is szenved az Apple

A kontinensen is alaposan visszaestek a számok, a harmadik hely is veszélyben lehet.

Májusban már beszámoltunk arról, hogy az Apple helyzete nem túl rózsás, itt a teljes okostelefon-piac lassulása komoly gondot jelent a cégnek. Eddig többnyire a kínai és az indiai régió kapcsán lehettek aggodalmaink, most azonban kiderült, hogy az európai piacon sem állnak túl jól, ami szintén komoly figyelmeztető jel.

Az IDC piackutató cég közzétette felmérésének eredményeit, amelyben az első naptári negyedév fontosabb számait veszik sorra, mégpedig kifejezetten az európai piac tekintetében. Ebből kiderül, hogy az Apple eladásai 22 százalékkal estek vissza (az egy évvel korábbi időszakhoz képest), ami azt jelentette, hogy 10,2 millió készülék helyett már csak 7,8 millió példányt tudtak leszállítani ezen országokban. Az első negyedév hagyományosan gyenge, hiszen az ünnepi időszakot követően a vásárlói érdeklődés szintje is mérséklődik, a nagy riválisok viszont javítani tudtak saját helyzetükön, ami jól jelzi a változás jelentőségét. A második helyen tanyázó Huawei például 66 százalékkal jobb eredményt tudott felmutatni, míg a negyedik helyre feljövő Xiaomi 33 százalékkal javított, vagyis a kínai konkurencia már Európában is erősen szorongatja a céget – igaz, az első három után viszonylag nagy a lemaradás.


Érdemes megjegyezni, hogy bár a Samsung első helye továbbra sem forog veszélyben, a dél-koreai gyártó is nagyjából 7 százalékos csökkenést volt kénytelen regisztrálni, ezzel pedig drasztikus mértékben csökkent az első két helyezett közötti rés. Kifejezetten érdekes a Huawei jó szereplése, hiszen ezt már beárnyékolta az amerikai ellenlépések sorozata, az USA pedig továbbra is igyekszik rávenni európai szövetségeseit a hasonlóan komoly intézkedések megtételére, bár ez egyelőre kevésbé tűnik valószínűnek. Eközben az ötödik helyre befutó HMD szintén visszaesett, bár az ő mindössze 2,2 milliós eredményük (a Xiaomi számaival együtt) messze elmarad a legnagyobb három szintjétől.

Amennyiben a Huawei ellen további intézkedések születnek, az Apple visszahódíthatja a második helyet, a most bekövetkezett komoly csökkenés viszont arra utal, hogy Tim Cook cége elveszítette korábbi lendületét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #15
    Viszont a komolyabb Android modellek nem is igazan olcsobbak mar, mint az iPhone. Hasonlo tudasu/dizajnu/minosegu telefont hasonlo arban kapsz barmely nagy markanal.
    Kulonbseg annyi, hogy Androidra vannak olcso (es meg hasznalhato) alternativak, Applenel pedig ez a kategoria hianyzik, ha csak nem veszed figyelembe az korabbi, meg mindig forgalmazott modelleket.
  • ugh #14
    Nem baj majd a pumukli bezsarolja europat az autoipart felhasznalva pl., hogy tiltolistara keruljenek az occo (kinai) telefonokat.
  • zola2000 #13
    Egy xiaomi-huawei-meizu-zte telefon sem csinált hivatalos rommal ilyent, viszont noname/hamisított "telefonoknál" előfordulhat

    homtom/dogee/elephone kerülendő, nem hivatalos úton beszerzett készülék szintén.
  • Bruce_Willis #12
    "Mondjuk már kifejezettem unalmas ez az ios meg android téma"
    Ezt miért nekem írod? Én csak válaszoltam a hozzászólásra. Az apple híreknél rendre hirdetik az igét az androidosok. Engem még egyszer sem láthattál android hír alatt fikázni a droidot vagy fényezni az ios-t.

    "Már réges régen nem létezik normális márkáknál ez a lassuló, lehaló, akadozó bla bla android"
    iOS-en pedig nem is létezett, nem is értem miért írja a srác. Egyébként létezik androidon a jelenség, és mint írtam amiatt ha túl kevés ram van egy telefonban. Az ios-nek sokkal kevesebb ram elég ez tény, ezért nem érdekelnek a specifikációk.

    A Jobsos időket folyamatosan visszasírni pedig butaság. Ma már Jobs sem tudna annyira iránymutató lenni, sőt, lehet hogy még ennyire sem.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.06.22. 07:06:05
  • cateran #11
    Ohh barcsak tudnad mirol beszelsz...Megvetted a gagyi "ocsoert" kinait, aztan most sirsz...OnePlus is kinai, Huawei is, Honor is, Xiaomi is..de ha tippelnem kellene valami "csucs" Gionee telod volt..
  • StoneCold7 #10
    Szeritem a kompatibilitással semmi probléma nincsen.

    A töredezettség meg óriási probléma, főleg az állandóan évente feleslegesen jövő új főverzió meg, hogy a mobilok jó része sose kapja meg az újabb verziókat, vagy óriási csúszások vannak.
    Miközben persze az utóbbi kábé 2 évben folyamatosan szarják, fossák ki a gyártók az új mobilokat amik éppenhogy 5% al jobb mint az előd, így aztán végképp elveszik az egész támogatás.
  • asgh #9
    Az androiddal sosem a feature felhozatal volt a fő probléma, a lassúság, akadozás, stb. meg márka függő volt mindig is.
    A gond a platform töredezettsége. Bármilyen szoftverről legyen szó, annak az iOS a referencia függetlenül a hardvertől, androidon pedig hozzá kell tenni, hogy a kompatibilitást melyik konkrét eszközre értik, a többi meg bízzon a jószerencsében.
  • asgh #8
    Nekem volt kínai telefonom, soha többé. A firmware-be gyárilag volt telepítve a trójai, amint netet látott töltötte le a kaszinó appokat. Először azt hittem, hogy bekaptam valami vírust, de aztán többen jelezték a fórumokon, hogy fél év után mindenkinél előjött.
  • StoneCold7 #7
    Mondjuk már kifejezettem unalmas ez az ios meg android téma, főleg hogy az android állandóan úgy van beállítva mintha még mindig 2012 vagy 2015 öt irnánk...
    Már réges régen nem létezik normális márkáknál ez a lassuló, lehaló, akadozó bla bla android...
    Ma már ezek a 20-30 ezres android go telefonok is telejsen simán mennek.
    Meg ezek az 1 év után szublimál az android minősége baromságok sem léteznek jó pár éve.
    Persze kivételek mnidig vannak.

    Én sose vitattam, hogy az ios jobb, de hogy ilyen sok sok éve nem létező baromságok vannak felhozva az android ellen az már hihetetlenül pofátlan és gusztustalan.

    Főleg annak fényében, hogy akár youtube on is lehet látni, hogy vannak tesztelők kaik sok sok év után átállnak már inkább androidra... Mert annyira szar meg annyira akadozik, meg annyira kínai, az apple meg csak egyre feljebb, egyre innovatívabb és egyre inkább elhőz az androidtól... Ja pont nem, hanem fordítva.

    Sajnos vagy nem sajnos sokkal inkább az a helyzet, hogy az android meg az androidos nagy márkák érik be elég keményen az iphone okat, mind árban, mind minőségben, mind erőben.
    Sokak még le vannak maradva valahol 2015 nél android tkeintetében, de sajna fel kell ébredni, hogy már 2019 van, és brutálisan fejlődik az egész, míg az iphone egyre kevésbé képes erre már évek óta. Elmúltak azok a Jobs -os idők na... Ez van.
    Utoljára szerkesztette: StoneCold7, 2019.06.21. 16:09:54
  • Bruce_Willis #6
    Mondjuk azt sem értem aki samsungot vesz, megbízhatatlan egy márka...