Berta Sándor

Texasban épít naperőművet a Facebook

Az óriáscég új létesítménye 72 ezer háztartást láthat majd el árammal.

A Facebook új, 379 megawattos naperőművet épít fel Texas állam nyugati részén, a közel 117 000 lakosú Odessától északra. A Prospero Solar nevű projekt keretében a társaság először fektet be közvetlenül a megújuló energiákba. A 416 millió dolláros programban a Facebook partnere a Longroad Energy nevű társaság, amely kifejezetten a megújuló energiákra specializálta magát. Az új naperőmű várhatóan 2020-ra készül el és - a New York-i Central Parknál ötször nagyobb - 18 négyzetkilométeres területen fogja biztosítani az áramtermelést. A megtermelt árammennyiségen a Shell Energy North America és a Facebook osztozik majd.

A vállalat többek között az új naperőmű segítségével akarja ellátni megújuló forrásokból származó árammal az adatközpontjait, ahol a közösségi platformján megjelentetett felhasználói fotókat, videókat és más információkat tárolja.

Ben Inskeep, az EQ Research nevű tanácsadócég kutatási elemzője azt nyilatkozta, hogy nagyon is észszerű dolog az, hogy a Facebook a napenergiába fekteti be a pénzét, mert a megújuló energiák folyamatosan egyre olcsóbbak lesznek, míg az adatközpontok üzemeltetési költségei magasak. Emellett az Amerikai Egyesült Államok területén Texas nyugati részén találhatók a napenergia-termelésre legjobb területek, így a program mindenképpen jó üzleti döntést jelent.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője áprilisban jelentette be, hogy összesen hat napenergiás projektet indítanak az adatközpontok üzemeltetésének a támogatására. A centrumokban több tízezer szerver működik, amelyek optikai kábeleken keresztül kapcsolódnak a külvilághoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!