Berta Sándor

Továbbra is biztosítaná az Androidot a Huawei számára a Google

Véleményük szerint komoly hátrányokat jelenthet a kínai gyártó elleni bojkott.

Donald Trump amerikai elnök május közepén elnöki rendeletet írt alá az Amerikai Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ezt követően pedig az amerikai kereskedelmi minisztérium formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huaweinek. A szaktárca rendelete alapján a Huawei 68 leányvállalata került világszerte feketelistára, kéttucatnyi országban. A Google megvonta a Huaweitől az Android licencét, ezzel jogszerűtlenné téve számára a Google Play szolgáltatásainak és szoftverboltjának használatát.

Ugyan az Android nyílt forráskódú részeit továbbra is alkalmazhatja, de a szoftverbolt és a natív Google programok, mint például a Google Térkép nélkül elég nehézkes a készülékeket eladni. Május végén a kínai cég 90 napos haladékot kapott, majd közölte, hogy az idén ősszel jöhet a saját operációs rendszere. A The Financial Times értesülései alapján a Google most azzal érvelt, hogy ha a Huawei valóban elkészíti az Android módosított változatát, akkor az sebezhető lehet a hackertámadásokkal szemben. Éppen ezért a webes konszern továbbra is szeretne együtt dolgozni a Huawei mérnökeivel és Androiddal ellátni a gyártó termékeit. Amennyiben a kooperáció valóban megszűnne, akkor az rossz lenne a felhasználók biztonsága szempontjából.

A Google vezetői óva intették az amerikai kormányt attól, hogy elősegítse a Huawei saját operációs rendszerének a kifejlesztését. Ez ugyanis nem csupán az emberek biztonságának árthatna, hanem az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságát is veszélyeztethetné. A tengerentúli vállalat - jogosan - attól tart, ha a Huawei valóban elkészíti az Android-változatát, akkor több millió felhasználói adathoz veszítheti el a hozzáférést, amelyek - reklám célokból való - kielemzése és felhasználása az üzleti modellje részét képezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Az LG pl nagyon nyomatja a webOSt, a Samsung a tizent, igaz egyelőre csak okosTVn és órán ahol nem annyira fontos hogy appok milliói legyenek elérhetőek.

    A japánok a deviantart-tumblr cenzúra miatt egyre inkább állnak át pixivre - dlsitera, egyre jobban megy a fantia.jp a "helyi patreon" (bár az interneten japán, kínai, koreai mellett és még angolul is használható oldalak esetén nem lehet azt mondani hogy helyi) egyre jobban terjed egész keletázsiában a japán line, koreában a kakaotalk ... kínában meg egyenesen ki van tiltva a legtöbb nyugati netes cég, van mindenből saját, de az eddigiek alapján ha holnaptól elérhetőek lennének ott is csak néhány tudna hódítani.
  • Zoliz #7
    A Google félti a hatalmát az emberegyedek felett és nem Trump.
  • gosub #6
    Megértem, hogy az Amik erőlködnek, egyszerre akarnak központból irányítan, de ők tolták, tolják a globalizációt is. A kettő meg üti egymást. Végén kikényszerítik Kínából és aztán a többi ázsiaiból, hogy azok saját platformokat hozzanak létre minden területen.
  • kvp #5
    A kinaban belso piacra eladott mobilok jelentos reszen jelenleg is az open source android fut. Ha a Huawei ennek az atszabott valtozatat kezdi el terjeszteni a vilagban, akkor mindossze annyi tortenik, hogy nem az amerikai allamnak lesz meg a kulcsa ezekhez a keszulekekhez, hanem a kinainak. Miert lenne gond, hogy a kinai allam kepes lenne taviranyitani barmelyik netre kapcsolodo huawei keszuleket? Megigertek a nemet allamnak, hogy nem fogjak. (mondjuk az amerikaiak is, hogy nem hallgatjak le oket)

    Szoval a Huaweinek rovid tavon biztosan ido kell, hogy legyen 100%-ban kinai tervezesu es gyartasu telefonjuk, meg hozza operacios rendszer. De ha ezt sikerul megoldani, akkor onnantol semmi akadalya, hogy az Amazon Fire vagy akar az Apple keszulekekhez hasonloan legyen egy sajat nemzetkozi alkalmazasboltjuk. Akar ugy is, hogy idovel a tobbi kinai gyarto is atall a kinai 'nepi' android verziora es a kozos alkalmazasboltra, meg a helyben tervezett es gyartott hardverre. A meg meglevo amerikai cegek kiiktatasa eleg sokat javitana a keszulekek aran es tovabb novelne Kina elonyet a vilagban. Most mar legalabb motivaciojuk is van hozza.
  • zola2000 #4
    Egyébként már ott kijön a kína és nyugat közti kultúrális különbség, hogy egy nyugati cég tényleg hypeolná oda meg vissza hogy: "a mi rendszerünk ebben meg abban jobb mint a régi elavult android"

    eközben a huawei: "ha lehet szívesen használnánk továbbra is az operációs rendszer beszállítónak a googlet, de szükség esetén készen áll az új operációs rendszerünk"

    Nem mellesleg az egész arról szól hogy "We want them to do well, but we dont want them to catch us" (Ok, Örülünk hogy jól csinálják, de nem akarjuk hogy beérjenek minket -Donald Trump)
    https://www.youtube.com/watch?v=Nl2jCWDwE8w
  • end3 #3
    Itt az idő, hogy a világ operációs rendszerek szintjén is többpólusú legyen. - Elég volt a csak "amerikai" szoftver-technológiákból. (Miközben azt eddig is oroszok kínaiak, indiaiak, magyarok stb., kódolták...!)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.06.11. 09:23:26
  • Fefy #2
    "ha a Huawei valóban elkészíti az Android-változatát, akkor több millió felhasználói adathoz veszítheti el a hozzáférést, amelyek - reklám célokból való - kielemzése és felhasználása az üzleti modellje részét képezi"

    A biztonságosság senkit nem érdekel. A fenti idézett mondat a lényeg. Elveszti ezen felhasználók adatait, ami pénzben igen jól mérhető és a gugli nem szeretné, ha emiatt kevesebb bevétele lenne. Szóval a biztonságosság az csak a kormányzat felé a kamuzás rész.
  • zola2000 #1
    Na már megy az ellen reklámkampány: "vagy az Androidot használják vagy nem lesz biztonságos"

    Ezt honnan tudják? Szerintem csak nem akar a Google új konkurenciát az androidnak, főleg amerikán kívülit.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.06.11. 07:55:35