Berta Sándor

Fokozza az álhírek elleni harcot a Twitter

A mikroblog megvásárol egy londoni startupot.

A Fabula AI nevű vállalkozás a gépi tanulást alkalmazza az álinformációk terjesztésének megakadályozására. A céget tavaly alapították és kifejlesztette a szabadalom által védett Geometric Deep Learning nevű mesterséges intelligencia rendszert. Az utóbbi keretében olyan hatékony algoritmusok dolgoznak, amelyek a közösségi hálózatokból származó nagy és bonyolult adatmennyiségekből tanulnak.

Parag Agrawal, a Twitter műszaki vezetője a blogbejegyzésében azt ecsetelte, hogy azért vásárolják meg a Fabula AI-t, mert erősíteni akarják a gépi tanulással kapcsolatos szakértelmüket. A technológia ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik a platform életében. Ez egy stratégiai és hosszú távú beruházás, s a gépi tanulás szerepét a jövőben is erősíteni akarják, mind a Twitteren belül és kívül, ezért létrehoznak egy kutatócsoportot, amelyet Sandeep Pandey vezet majd. Az új csapat olyan területekre fog összpontosítani, mint a természetes nyelvi feldolgozás, a gépi tanulási etika, az ajánlási rendszerek és a grafikonos mély tanulás.

A Fabula AI-t Michael Bronstein, Damon Mannion, Federico Monti és Ernesto Schmitt alapították, a vezetője Bronstein és Monti. Előbbi a grafikonos mély tanulás egyik globális vezető kutatója. A startup fejlesztői csatlakoznak majd a Twitter Cortex nevű csapatához.

A mikroblog számára egyre fontosabb az álinformációk elleni harc. Tavaly két hónap alatt sikerült több mint 70 millió álfiókot törölni. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója 2018 augusztusában pedig jelezte, hogy erősíteni akarja az álinformációk és a gyűlölet-üzenetek elleni küzdelmet, ezért úgy döntött, hogy partneri kapcsolatot épít ki egyetemekkel. A cég szakértői a Leideni Egyetem kutatóival közösen fogják elemezni a jövőben, hogy milyen irányba fejlődik a platformon a közbeszéd. Emellett az Oxfordi Egyetem és az Amszterdami Egyetem munkatársaival közösen azt akarják kutatni, hogy egyáltalán miként használják az emberek a szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #12
    Teljesen egyetértek.
  • bdzsana #11
    Nem ez nem álhír ez vélemény. Viszont a magyar kormánypárti médiának elég jól sikerült definálnia a választási kampány idején mi az az álhír, amiket rengeteg bírósági döntés és helyreigazítás igazol.
  • Nos #8
    Szerintem senki ne essen át egyik ló túloldalára sem. Álhírek vannak, ezt mindenki látja. Elég kinyitni a facebookot, vagy akár a magyar sajtót, és folyik belőle a félrevezetés, ferdítés, teljes marhaság, hazugság. A baj az, hogy az álhír és a valóság között nincs minden esetben egy tiszta határ. Persze vannak olyan dolgok, amiről mindenki vágja, hogy marhaság, de van olyan is, ahol épp csak kihagytak pár dolgot, még csak nem is hazudtak, amitől viszont teljesen más értelme lesz az egésznek. És vannak a véleményes hírek, amik ma egyre elterjedtebbek. Na meg a kultúrális nézőpontok, meg egy csomó prioritási sorrend.

    És persze sok esetben épp a nyakunkon ülő rezsimeknek nincs érdekükben az álhíráradatot leállítani.

    De ettől még álhír van, és valamit kezdeni kell vele.

    Sydra tök nagy hülyeséget mondott, és itt mindenki nekiesett zetortraktornak.

    Van pc, meg nem anti-pc álhír is. Amikor pl a német rendőrség nem mondja ki, hogy muszlim volt az elkövető, az is álhír, az elhalgatós fajta, meg amikor az origo közel keleti képeket állít be úgy, mintha az egy nyugat-európai városban lenne, az is álhír.

    Az a baj, hogy hajlamosak vagyunk sokkal könnyebben elhinni minden olyan dolgot, ami közel áll a vágyainkhoz, világnézetünkhöz, akkor is ha marhaság, és elutasítani a másik oldalt, bármennyire megalapozott.

    És még azt is meg merem kockáztatni, hogy a fenti nehézségek mellett is nagyon sok hírről el lehetne dönteni, hogy valójában álhír-e, vagy sem. Csak attól függően, hogy ezt ki dönti el, vagy elhisszük majd, hogy tényleg álhír, vagy nem. Legbelül az emberek nagy részét nem az érdekli, hogy a hír igaz-e, hanem hogy igazolja-e az ő elképzeléseit.

    Sajnos ilyenek vagyunk.
  • sad1976 #7
    ott a pont
  • Archenemy #5
    Ha ma lenne az iraki háború, és az a hír röppenne fel, hogy az amerikaiak azért támadták meg Szaddamot, mert annak tömegpusztító fegyverei vannak, akkor ez szerinted álhír lenne vagy sem?

    Nevetséges ez a laposföldezés, ha valaki a fejed fölött eldönti, hogy mi az igaz és mi nem az, és ez szerinted kurva jó, akkor nem a laposföldes a birka hanem te.
  • zola2000 #4
    És ki dönti el hogy mi az álhír, mit lehet engedni-mit nem? A többség (ez esetben amerikai)

    Az a baj hogy ez kultúránként, és aktuális (politikai) széljárástól függően változik.

    Ilyen szempontból érdemes megnézni mit enged-nem enged pl az amerikai deviantart és a japán pixiv ... pl r18 sőt (r18G ;) bekapcsolása után.
  • zetortraktor #3
    Igen, így gondolkodik egy gyíkemberes, laposföldhívő. Aki paranoiás és csak úgy tud létezni, ha ellenségképet kreál magának. Ez is egy megoldás.

    Egyszerűen csak a hazugságokat irtják, amik alkalmasak a megvezethető tömegek befolyásolására. (Ez a nyáj arról ismerhető fel, hogy nincs saját gondolatuk, mindegyik ugyanazokat a hívószavakat szajkózza, mert ugye ezeket programozták beléjük.) Semmi értelme persze, mert ezeket nem lehet kiirtani.

    Mert azt szerintem saját preferenciától függetlenül senki nem gondolhatja, hogy nincsenek kamu hírek, amit sokan beszopnak. Úgy értem, hogy lehet ezeket üdvözölni, mert mondjuk a cél szentesíti az eszközt, és ha ez szükséges bizonyos politikusok jólétének növeléséhez és a hatalomra jutásukhoz, de még ettől még a többség tisztában van azzal, hogy a dezinformáció hatalom, és a siker kulcsa.
  • Sydra #2
    Álhír: minden ami rossz fényt vet a feministákra, iszlámra, menekültpolitikára, kisebbségekre, szocialistákra, globalistákra.
  • Merces2 #1
    leforditva: ...erősödik a cenzúra a twitteren