Berta Sándor

USA - perelhető az Apple az iOS-alkalmazások magas árai miatt

Az ügyben hozott döntés csupán egyetlen bírói szavazaton múlt.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 5 igen és 4 nem voks mellett úgy határozott, hogy engedélyezi egy az Apple elleni versenyjogi gyűjtővádas kereset benyújtását. A beadványt iPhone-tulajdonosok készítették és piaci hatalommal való visszaéléssel vádolták meg a kaliforniai konszernt. A fő vita az elérhető programok értékesítési modellje miatt bontakozott ki. Négy felhasználó ugyanis úgy vélte, hogy a kínált szoftverek árai túl magasak és erről az Apple tehet, mert gyakorlatilag monopolhelyzetben van. Ez utóbbit támasztja alá szerintük az is, hogy jelenleg csak az Apple App Store működik, nincs más alternatíva.

A társaság ezzel szemben azzal érvelt, hogy ilyen keresetet csak az alkalmazásfejlesztők adhattak volna be és nem a fogyasztók, mert utóbbiak nem a közvetlen ügyfelei. Az Apple emellett egy korábbi ítéletre hivatkozott. A legfelsőbb bíróság tanácsa viszont úgy döntött, hogy a felperesek közvetlenül az óriáscégtől vásárolták meg az elérhető szoftvereket és ezáltal igenis közvetlen vevőknek minősülnek. A testület a benyújtott keresetben szereplő indoklásokat ugyanakkor nem vizsgálta.

Amennyiben az ügyben eljáró bírói tanács a felperes felhasználóknak ad majd igazat, akkor az Apple komoly kártérítéseket fizethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #29
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/136444/internetes-armeghatarozasert-buntette-a-husqvarnat-a-gvh
  • zola2000 #28
    A hírhez:
    Legközelebb beperlem a CBAt-COOPot hogy drágább mint az Aldi, és kihasználja azt hogy sokaknak az van közel.

    Mellesleg Nintendo eshopon is drágábbak a játékok mint PS4en, a mobil portok is drágábbak mint iPhoneon, többet költők egy évben switch játékra mint egy iPhone ára miközben egy 40Ks xiaomim van.
    A kérdés az: kit érdekel?
  • Macropus Rufus #27
    azért elé jó vitát kanyarítottatok abból, hogy 4 hülye perelni akarja az almát. :)
    Az alma régen volt valaki, most már egy sok között. De no para: az android is egy sz@r.
    Szóval az egyik 19 a másik egy híján 20. De lehet vitázni. Pláne hit vitázni, mert az eddig mindig megyőzte a másikat, hogy ő a hülye. :)
  • Bruce_Willis #26
    :DD
  • M2 #25
    Van pár tucat Apple matricám, oda is adom holnap a kölyköknek, hogy nyomják rá random autókra, hátha pont betalálnak egy ilyen tajparasztot és neki is ott virít majd a szutykán pár hétig. :-)
  • ostoros #24
    Bagoly mondja verébnek.
  • ostoros #23
    Jól van, értem én, Mészáros Úr, elnézést, hogy mi egyszerű földi férgek hozzá mertünk szólni az Ön személyéhez és becsmérelni merészeltük a vagyonát!
    Igazán röstellem, hogy Önhöz képest egyszerű nincstelen senkikként úgy teszünk mintha felérhetnénk az Ön anyagi lehetőségeihez.
    Akinek vagyona van, az megengedheti magának, hogy hülye legyen, hogy ostobaságra költse, aki pedig megszólja érte, az csak egy kis irigy nincstelen kis senki proletár.
    Szégyellem is magam, hiszen megmondta Lázárunk is, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.19. 19:53:39
  • Bruce_Willis #22
    Ez a ostoba is mindig itt rontja a levegőt.
    Majd ha egyszer túljutnak azon hogy egy szaros telefonnal akarnak menőzni, majd akkor már nem fogja őket érdekelni hogy kinek milyen telefonja van.
    Csak ahhoz előbb valamit le kell tenni az asztalra, valamiben jónak kell lenni, és persze felnőni, nem holmi tuningolt verdákkal b.ziskodni.
  • M2 #21
    Bemész egy Audi témájú cikkhez és alábüfögöd, hogy minden Audis egy paraszt bunkó. Aztán aki megkérdi, hogy ezt mégis hogyan gondolod, az szerinted az Audit védi.

    Én itt hagytam abba az agyhalotakkal való foglalkozást. Szép napokat!
  • ostoros #20
    Aham, de mégis csak védeni kell az almát, mert ugye ő is felhasználó, tehát ha az almát támadják, akkor őt is támadják. Kognitív disszonancia szép példája.
    "Ó, nem, én aztán nem vagyok almafan, de ne szidják nekem, mert nekem is az van"
    Nem furcsa ez?
    Értem én, ha az ember büszke a saját teljesítményére, de arra ne legyen már büszke, hogy "mit vett a boltban", mert nevetséges.Ez a droidosokra is vonatkozik. Meg mindenkire ai azt hiszi, hogy ő valahogy több attól, hogy milyen ruha van rajta. Nem terjeszti ki az ember "auráját" az ő általa birtokolt tárgy.

    Mert ha igen, akkor Mészáros Lőrinc a legfaszább gyerek az országban, mert neki VAN, mindenki másnak pedig nincs, tehát kussoljanak. Ugyanezt csináljátok, csak kicsiben.