Berta Sándor

Beszédük alapján felismerhetők a gyerekek mentális zavarai

A technológiának köszönhetően már a beszédmód elemzése is elegendő lehet a tünetek észlelésére.

A Vermonti Egyetem kutatói által felkészített mesterséges intelligencia képes arra, hogy a beszédük alapján felismerje, ha a gyermekeknek különböző mentális zavaraik vannak, például depresszióval küzdenek. A jövőben így a mostaninál sokkal gyorsabban azonosíthatók lesznek az ilyen jellegű betegségek tünetei.

Ellen McGinnis, a Vermonti Egyetem Gyerek-, Ifjúsági és Családegészségügyi Központjának klinikai pszichológusa úgy vélte, hogy minden ötödik gyerek szenvedhet mentális zavarokban. Miután a kicsik 8 éves koruk alatt általában képtelenek megfelelően kifejezni az érzelmi állapotukat, ezért a felnőtteknek képesnek kell lenniük beleélniük magukat a helyzetükbe, hogy rájöjjenek, ha mentális problémáik vannak. A bizonytalanságok, a pszichológusokkal való időpont-egyeztetések nehézségei és a tünetek félreismerése gyakran megakadályozzák a sikeres és gyors kezelést.

A szakember kifejtette, hogy jobb tesztekre van szükség ahhoz, hogy kitalálják, hogy a gyermekek mentális zavarokban szenvednek-e. Amennyiben ez nem sikerül, akkor fennáll a veszélye annak, hogy később az érintett fiatalok hajlamosak lesznek például az öngyilkosságra. Jelenleg a mentális zavarok megbízható azonosítására 60-90 perces tanácskozásokra van szükség egy pszichológusnál. McGinnis és a férje, Ray mindenképpen megoldást akartak találni a problémára. Szoftverük a Trier-Social Stress Task nevű teszten alapul, amellyel a stressz- és a félelmi tüneteket lehet kimutatni.

A kutatók 71, 3 és 8 év közötti gyermeket kértek meg arra, hogy meséljenek el nekik egy 3 perces improvizált történetet és ezután egy öntanuló program segítségével kiértékelték az összes sztorit. Mindegyik fiatal esetében készítettek egy hagyományos diagnózist is. A mesterséges intelligencia 80 százalékos pontossággal azonosította a történeteket, a használt algoritmusnak ehhez csak néhány másodpercre volt szüksége. Amint kiderült, a beszédmódnak nyolc olyan tipikus jellemzője van, amelyek mentális zavarokra utalnak. A mesterséges intelligencián alapuló szoftvert továbbfejlesztik, így a klinikai mindennapokban is alkalmazható lesz.

A projektben Ellen és Ray McGinnis mellett Steven P. Anderau és Reed D. Gurchiek, a Vermonti Egyetem, valamint Nestor L. Lopez-Duran, Kate Fitzgerald és Maria Muzik, a Michigani Egyetem munkatársai vettek részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #4
    Epp ezert jo ez az uj kutatas. 30 evvel ezelott meg csak "rossz" volt a gyerek. Ma mar neven tudjuk nevezni a kulonbozo problemakat, es egyre tobbet tudunk az okorol is. Es ha jobban ertjuk az okokat, akkor tudjuk kezelni is.
    Pl ahogy te is irtad, ma mar tudjuk a cukor karos hatasait. Par evtizede meg lovesuk sem volt rola, es cukros teaval itattak a babat, mert milyen taplalo is az...
  • Akva #3
    "A cukor nem mas mint nitro"

    Nem. Nitro az, amit szipuzol.
  • ugh #2
    De legalabb fel lehet irni neki valami draga bogyot, pedig lehet csak valamelyik taplalek, pl. cukor okozza a gebaszt.
    Sok hiperaktiv gyereknel akit gyogyszerereztek meg elkonyveltek rossznak, meg hulyenek ez volt a gond.
    A cukor nem mas mint nitro.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.05.11. 11:07:29
  • gombabácsi #1
    aznap pistike kicsit szomorú volt. anyukája elvitte vizsgálatra, megállapították hogy depressziós.