Berta Sándor

Német­országban nem fizet áfát a OnePlus

A kínai okostelefon-gyártó üzleti modellje arra épül, hogy nem foglalkozik az áfával.

Sok ázsiai kereskedő jelenik meg ajánlatokkal a nagy internetes portálokon, ugyanakkor közülük számos elkerüli az áfafizetést. A német tartományi pénzügyminisztériumok adórészlegeinek vezetői már 2017-ben azzal az elképzeléssel álltak elő, hogy a jövőben az olyan platformok, mint az Alibaba, az Amazon vagy eBay feleljenek az ázsiai partnerek adófizetési kötelezettségeiért. Nagy-Britanniában már él ez a gyakorlat, a brit hivatalok a 2016-os többletbevételt egymilliárd fontra becsülték. A problémára már az EU is felfigyelt és 2021. január elsejétől a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények esetében megszüntette az adómentességi kiskaput. Csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak, ráadásul jelentős mértékben javíthat a versenyfeltételeken.

Aki az OnePlus németországi honlapjáról akar rendelni egy okostelefont, az néhány nap múlva meg is kapja a terméket, de az áfás számlát hiába is keresné a csomagban. Ennek oka rendkívül egyszerű, a cég nem fizet áfát. A hivatalos indoklás alapján ez azért van így, mert az egyes modelljeit egy hongkongi székhellyel rendelkező kereskedőn keresztül szállítja Európába és a jelenlegi logisztikai struktúra mellett nem állít ki európai áfás számlát a termékei után. A szükséges javítások vagy segítségnyújtás is a megfelelő partnerek segítségével akár az országon kívül vagy az ügyfélhez legközelebbi régióban történik.

Tavaly a OnePlus az első öt okostelefon-gyártó között volt Németországban, így sejthető, hogy rendkívül sok áfa befizetését mulasztotta el. Mindez azért is érdekes, mert az európai uniós tagállamban az év eleje óta hatályban van az a törvény, amelynek értelmében az Amazon, az eBay vagy más kereskedőknek kell megfizetniük azon értékesített termékek után az áfát, amelyek esetében ezt a gyártó nem tette meg. Az eset mindenesetre aligha egyedi és az ügynek minden bizonnyal lesz folytatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    "Ha ebből valaki milliárdokat szed össze az nagyon ügyes"

    Sok kicsi sokra megy. Egyre többen még apróságokat is az aliexpressről rendelnek ... de kiskapu amikor pl száz eurós "tv okosító" mikro pcre vagy 60eurós minőségi fejhallgatóra is 20 eurót ír a kínai kereskedő, aztán olcsó, mert nincs adó.
  • Arnika19 #7
    Ezt írjátok: A problémára már az EU is felfigyelt és 2021. január elsejétől a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények esetében megszüntette az adómentességi kiskaput.

    Egy törvény írta elő, így az nem kiskapu. Nem szüntették meg, sehol nincs leírva jogszabályi szinten és az áfafizetés vagy nem fizetés nemzeti hatáskör.
    De egyébként magyar viszonylatban 1620 Ft a 6000 Ft áfája, mert így számolandó a 22 €. Ha ebből valaki milliárdokat szed össze az nagyon ügyes.
  • Sydra #6
    Sokaknak téves kép él a fejében a gazdagokról meg a gazdaságról. Egyrészt a magas jövedelműek költik a bevételeik legkisebb hányadát luxuscikkekre. Másrészt a tőkejövedelem adóztatása a legjobb módja egy gazdaság tönkretételének. A tőkekoncentráció a fejlődés záloga. A gazdagok 99%-a nem úgy él mint a hollywood-i celebek, nem belőlük kell kiindulni.
  • kvp #5
    Es luxus termekekre extra afa, mig alapveto fogyasztasi cikkekre minimalis. Ezzel es a tokejovedelmek adoztatasaval ki lehetne valtani a jovedelemadot. Tehat aki szegeny es csak alapveto dolgokra kolt az semmit nem adozna. A reszvenytulaj nagytokes meg akar 100%-ot is kaphatna az x+1. luxuskocsijara. (ez a mostani magyar kormany terve volt, de az EU megfurta az afamaximalizalassal)
  • ostoros #4
    Vagy inkább áfa kéne jövedelemadó helyett, mert az alól a gazdag sem tud kibújni még a multicég sem nagyon. És költéssel arányos.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.22. 19:51:44
  • Sydra #3
    Az lenne az ideális.
  • Sippie #2
    vagy inkább meg kéne szüntetni az áfát, nem kivételezgetni.
  • Sydra #1
    Rossz az irány. Inkább többeknek lehetővé kellene tenni, hogy ne fizessenek áfát.