Gyurkity Péter

Jövőre vált végleg OLED-re az Apple

2020-ban változnak majd a méretek, eközben pedig maguk mögött hagyják az LCD-paneleket.

Az Apple kapcsán nemrég arról írtunk, hogy készülőben van a hajlítható kivitelű okostelefon, ami logikus lépésnek tűnik, hiszen egyértelműen hiba lenne kimaradni a legújabb trendből (divatból). Iparági források most az idén, valamint a jövőre várható megoldásokat veszik sorra, kiemelve, hogy lassan lezárul a fontos technológiai váltás.

A részletes beszámoló alapján idén arra számíthatunk, hogy ismét 3 eltérő modellt mutatnak majd be az őszi hónapokban, ezek pedig nagyjából-egészében követik a tavalyi példát. Két okostelefon tehát továbbra is OLED-panelre épül majd, ezek pedig sorrendben 5,8 és 6,5 hüvelykes méretben állnak majd rendelkezésünkre, míg a harmadik, valamivel olcsóbbnak szánt példány egy 6,1 hüvelykes LCD-érintőképernyővel jelenne meg. Jövőre azonban már változik a helyzet, itt ugyanis lezárul a váltás időszaka, vagyis mindhárom tervezett változat OLED-panellel mutatkozna be a nagyközönség előtt, eközben azonban a fizikai méretek is módosulnának, vagyis a 2020-as bemutató során a szokásosnál több eltérést, újítást várhatunk.

Ami a pontos fizikai méreteket illeti, itt a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a sorrendben 5,42, 6,06, valamint 6,.67 hüvelykes kivitel tűnik valószínűnek, vagyis két példánynál némi növekedésre, a szerényebb megoldás esetében viszont csökkenésre, zsugorodásra számíthatunk. A legkisebb készülék a Samsung Display által leszállított Y-Octa, esetleg az LG Display kínálatában megjelenő TOE érintési technológiájára épülne, ami azért fontos részlet, mert mindkét fejlesztés vékonyabb panelt, ezzel együtt pedig alacsonyabb gyártási költségeket ígér – itt a film szubsztrátát iktatják ki, bár az egyértelműnek tűnik, hogy az elsődleges beszállító még ezzel együtt is a Samsung maradna, az ugyanis még kérdéses, hogy az LG (esetleg a BOE Technology) kap-e majd komolyabb, az OLED-panelekre vonatkozó megrendelést az Apple-től.

Az előrejelzések szerint az idei év első felében 80-82 millió iPhone kelhet el, ez a teljes évre vetítve 180 és 190 millió példány között lesz majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #8
    Dehát-dehát, az OLED az jó, a nemOLED az meg nemjó!
    Megnézed dobozon, OLED? Ha az, megveszed, ennyi!
    A többi meg szaaar, azokat nem veszed.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.04.09. 23:22:31
  • Zoliz #7
    Nekem is volt abból kettő darab is és komolyan mondom fakóbb és ócskább a kijelzője a P20 Pro-nak (az S9-emhez képest) amit a nőm nyomogat hiába Oled az is.
  • M2 #6
    Az első iPhone egyetlen újítása a multitouch kijelzője és az erre fejlesztett, amúgy tök buta rendszere volt, minden más paraméterében messze alulmúlta a konkurens gyártókat. Ma erre mondaná mindenki azt, hogy nulla innováció.
    Csak hát a hype és az idő sok dolgot megszépít!

    Bármelyik Mac akkor érné meg a pénzét, ha élettartam garanciával adná az Apple, de így... az alapból is drága gép, négyszeres áron adott bővítésekkel és olyan javíthatósággal, hogy bármelyik apró hiba gazdasági totálkár. Felejtős.
  • Tinman #5
    Az Apple nagyon jól alapozta meg a nívóját anno a Risc PowerPC-kkel, iMac gépekkel, azzal, hogy eléggé külön utakon járt a többiektől az iOS-el. Erre jött egy szintén ütős húzás az iPhone személyében, aminek az érintőkijelzője, képminősége, rendszere akkor és ott tarolt. Ez volt a dicső Jobs korszak. De elmúlt.

    Jelenleg az Apple egy olyan óriás, amelyik azt próbálja folyamatosan beletolni az emberek arcába, hogy a létező legkomolyabb minőséget és elit terméket veszik, ha rájuk voksolnak a pénzükkel. És ez a nettó hazugság! A termékeik abszolút átlagos minőséget hoznak, véletlenül sem Porsche, Ferrari kategória... inkább csak Peugeot meg Ford.

    Az Apple az áraival próbál még inkább ráerősíteni erre a tévképzetre, pedig ugyan azokban a gyárakban, ugyan olyan gyártósorokon rakják össze ezeket a készülékeket is, mint gyak. bármely más gyártó. Szétbontva a készülékeket, avatott szem folyamatosan más gyártók alkatrészeit látja! Úgy néz ki egy iMac is belülről, mint egy bármilyen más noti, legfeljebb az Apple mérnökeinek 1-2 eltérő húzása látszik benne, pl., hogy adott kábelt, vagy csatit nem úgy és nem ott húzták el, ahol mások. Ez nem innováció, ez lófasz, semmi. Ettől ez a termék nem lesz elit!

    (Pl. pár éve 60.000 Ft-ért cseréltek volna egy iMac-ben HDD-t. Csak az alkatrész ára lett volna ennyi! Szétszedtem, Apple logos WD 250-es 3.5"-os SATA vinyó volt benne, 15.000 Ft-ért tokkal-vonóval ment bele az 500 GB-os WD.)

    Emlékezzünk arra, hogy a Xiaomi vezetője nem olyan rég mit nyilatkozott: Árat emelünk, mert nem akarjuk, hogy az olcsóság jelzőjével mossák egybe a termékeinket. Az Apple erre már millió éve rájött... egy 350.000 Ft-os készüléken nehogy bárki azt higgye, hogy az Apple csak pár ezrest keres... nehogy.

    Erre még hozzájön az, hogy ahol csak bírnak adókat kerülnek el, és a kínai gyáraikban pontosan u.o. szarok a munkakörülmények, mint másik tök átlagos gyártónál... naná... az olcsó munkaerővel még nagyobb a profit.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.04.09. 08:36:32
  • Robertoo88 #4
    Mår idén is késő lenne... Arról nem is beszélve, hogy miket megcsinálnak külföldön az Apple-el, két fiatal milliókkal húzgálta le őket, mondjuk nekik ez csak aprópénz. link
  • csicso82 #3
    Egyetértek DE valamiért mégis státuszszimbólum és a szoftver + hardver egymáshoz csiszoltsága miatt a működését is sokan dicsérik.

    De összességében bőven túlárazott és igazi innovációt nem tartalmaz.
  • Sir Cryalot #2
    Akkor ennyit az innovációról :DDD
  • Tinman #1
    A 8 (nyolc!) éves Galaxy S2 telómban már ott volt az AMOLED Plus kijelző...

    Én komolyan nem értem, ki az az elmeroggyant, aki ezeket a túlárazott apple szarokat veszi :-D

    Na de stay tuned... mindjárt kiderül ;-)