Berta Sándor

Továbbra is keresettek lesznek a technológiai cégek részvényei

Bár elemzők az elmúlt hónapokban kétségbe vonták, hogy az IT-óriások értékpapírjai hosszú távon értékesek lesznek, de tévedtek.

A Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix és a Google (FAANG) részvényeinek értéke az elmúlt esztendőkben nagyon megnőtt, de 2018 végére komoly változások következtek be. Az okok sokrétűek: a Facebooknál számos adatvédelmi botrány robbant ki, az Apple a korábbinál kevesebb iPhone készüléket adott el, míg az Amazon a vártnál gyengébb negyedévvel zárta a tavalyi esztendőt. A digitalizálás, valamint a digitális reklámfelületek jelentős mértékű megnövekedése és a beszédasszisztensek, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások (Alexa, Google Asszisztens, Instagram Shopping stb.) gyors elterjedése viszont kompenzálni tudták a negatív folyamatokat.

Napjainkra fokozatosan eltűnnek a hirdetések és a tranzakciók közötti határok, ráadásul komoly lehetőségek vannak az olyan területekben, mint az online élelmiszer- és gyógyszer-kereskedelem, a gépkocsik és az ingatlanok internetes eladása, a taxiszolgáltatások, az ételrendelések, a zene-, film- és videófogyasztás, az autóbérlés. Kínában már most vannak olyan városok, ahol a felhasználók 30 percen belül megrendelhetik a termékeket, legyen szó virágokról, élelmiszerekről vagy ruhákról. Az új technológiákra (gépi tanulás, kiterjesztett valóság, blokklánc stb.) támaszkodva teljesen új üzleti modellek alakíthatók ki és egyre inkább terjed a kép- és beszédfelismerés, valamint a szöveg- és a videoelemzés, amelyek segítségével okosabb és hatékonyabb alkalmazások készíthetők.

Egyes pénzügyi elemzők az elmúlt évek fejlesztéseiből kiindulva már a "techőrület" végét prognosztizálták. Azonban bebizonyosodott, hogy - még, ha vannak is olyan szakaszok, amelyeknél a technológiai fejlődés lassabbnak tűnik, - valójában csak egy új növekedési görbe kezdetén járunk. A nagy technológiai vállalatok néhány új üzleti területen kifejezetten jó kiindulási pozícióban vannak, bár az is igaz, hogy a startupok és a kisebb vállalkozások gyakran sokkal gyorsabban és rugalmasabban reagálnak a piaci kihívásokra és igényekre. Éppen ezért sem lehet kimondani azt, hogy a következő éveknek is az IT-óriások lesznek az egyértelmű nyerteseik. A részvényeik azonban továbbra is jó befektetési célpontoknak számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #7
    Nem olyan szar az mint platform, de az IE az iskolapeldaja annak hogy milyen az amikor a sajat termeked fejlesztese helyett a konkurenciat nyomod el, kikerulve mindenfele piaci versenyt, aztan amikor megis beut a piaci verseny, akkor a termeked az csodbe megy, mert sose fejlesztetted az elobbiek miatt...
    Ma a Google nagyon nagy ebben, hogy a keresesi talalatokbol szepen kiszuri a konkurens szolgaltatasokat, hogy azt a sajat, kategoriakkal rosszabb (vagy akar meg nem is letezo) szolgaltatasat eroltesse.
  • Sir Cryalot #6
    Denembaj mert lehet díszelegni holo-asshat-lens - zel 3500dodoért instagramon meg az ingyenreklámokban :D
  • Sir Cryalot #5
    Microsoftot is sok értelme volt bántatlanul elengedni :D
    MS hathatós seggedelmével szarabb platform a pc mint valaha :D
    Pc játék? :D
  • ostoros #4
    Szavakban.
  • Sequoyah #3
    "Bár elemzők az elmúlt hónapokban kétségbe vonták, hogy az IT-óriások értékpapírjai hosszú távon értékesek lesznek, de tévedtek."

    Ez olyan mintha azt mondanam: Az orvosok az elmult honapban ketsegbe vontak hogy 200 evig fogok elni, de tevedtek. Meg mindig elek. (30 eves vagyok...)
  • Sequoyah #2
    Egyelore eppen az EU az aki barmit is hajlando tenni az ilyen monopoliumok ellen...
  • Sir Cryalot #1
    Attól hogy az eu-t meg lehet venni kilóra máshol még lefolyhat normális kimenetelű antitröszt per.